
Veel oppervlakkig op automerken gerichte mensen denken wellicht bij de naam Reliant aan Mister Bean. Hoezo zult u als lezers wellicht denken, en dan wijs ik op de serie van Rowan Atkinson waarin hij het vaak aan de stok had met iemand die in zo’n kleine driewieler rondreed en altijd de pineut was van de slinkse daden van de humorvol neergezette hoofdpersoon. Die driewielers waren een groot deel van de handel voor het oer-Britse Reliant, maar in feite was het een veel sportiever merk.

Al startte men anno 1935 wel met de bouw van driewielige bestelwagentjes. En die drie wielen zorgden er voor dat de eigenaren flink minder belasting hoefden af te rekenen. In de jaren zestig begon men met de fabricage van de Sabre, een erg aardige sportwagen die was voorzien van een Ford-motor en o.a. in Israel als Sabra werd gebouwd. Later kwam er nog een versie bij met een zescilinder-motor. Helaas zorgde het imago van de fabriek voor een gematigd succes. Dat gold niet voor de Reliant Regal die met zijn drie wielen en redelijk presterende motoren in ons land kon worden bereden met een motorrijbewijs. De body van de auto was van kunststof, roest speelde dus geen rol, en de motor was van lichtmetaal en kwam bij Austin vandaan.

Een afgeleide was de Robin, en die werd door Reliant ook aangeboden op vier wielen voor iemand die een echte auto wilde berijden. Dan heette hij Kitten. De enorm kleine draaicirkel was opvallend en handig, maar de wagentjes bleken toch matig in elkaar te zitten en veel eigenaren kregen er grijze haren van, voor zover de doelgroep die al niet bezat. Dat gold minder voor de door Ogle ontwikkelde maar bij Reliant gebouwde Scimitar. Verder van een Robin of Regel afstaande auto kon je niet bedenken. De auto was een soort Sportwagon met flink presterende V6 voorin, waar verlangd een automatische versnellingsbak en o.a. verkocht aan de Britse Royalty. Met wat moeite konden er vier mensen in met hun bagage, maar de auto was vooral bedoeld voor sportievelingen.

Die kregen alles wat in die jaren bij of in een Britse sportwagen hoorde te zitten. De motoren kwamen wederom van Ford en bleken aardig betrouwbaar. Toch zou het hele avontuur eindigen in de jaren tachtig. Reliant probeerde het nog even in de jaren negentig, maar uiteindelijk verkocht men de fabricagerechten voor de driewielers aan andere eigenaren en staakte de eigen productie. Wie goed oplet ziet af en toe ook in Nederland nog welk eens auto’s van dit merk rijden, maar ik denk dat je in het Britse thuisland meer kans maakt op een confrontatie met die door Mister Bean zo belachelijk gemaakte driewielers. De sportwagens zijn meer voor liefhebbers of musea weggelegd. (Beelden: Archief/Internet)
Arme Reliant. Bij mij in de buurt staat er nog een. Ik heb de mensen er alleen nog nooit mee zien rijden. Maar inderdaad, ik moet altijd aan Mr. Bean denken. Of aan die hilarische aflevering van TopGear.
LikeLike
Ze worden schaars en wellicht willen de eigenaren hem bewaren voor het nageslacht….:) Die uitzendingen van TopGear herinner ik me ook nog goed…:)
LikeLike
Het gebeurt niet vaak dat er helemáál geen belletje gaat rinkelen bij een merk, dit keer inderdaad helemaal niets, noppes nada. Het enige bekende dat ik zie is dat gele wagentje dat qua model een zus ( of broer) zou kunnen zijn van mijn Seat Fura uit de jaren 70/80
LikeLike
Ik denk dat jullie er ook nooit serieus naar hebben gekeken. De sportwagens zijn je vast ook ontgaan, want veelal niet voor de modale automobilist gemaakt. Het is dat ik er wel eens een in het echt zag tijdens mijn dealertijden, we hadden er een van een klant in onderhoud. En daar was ik diep van onder de indruk. Maar de driewielers….weinig te zien in ons land…
LikeLike
Wel zo veilig denk ik.
LikeLike
Reken maar…:)
LikeLike
Die driewielers ken ik inderdaad via Mr. Bean. Hier heb ik er geen zien rondrijden.
LikeLike
Ze waren in onze streken ook niet zo heel populair. Maar de ware autoliefhebber kent zeker de geweldige Scimitar sportwagens nog wel, en kan zeker meepraten over die driewielige karretjes…..:)
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb thuis een boekje van Reliant in de boekenkast staan. ik vind ze geweldig! ik hou ook erg van dit soort concepten, ze voldoen namelijk waar toen en nu nog, een enorme behoefte aan was / is. Ik zou bijna tegen dit soort fabrikanten zeggen : prop er een elektro blokje in en breng het voor een schappelijke prijs ( 5-10.000 euro/) op de markt. Ik heb nu een lelijke eend en een dyane voor de deur staan maar wie weet komt er ooit nog wel eens een Reliant bij
LikeLike
Je moet ook voldoen aan de modernste veiligheidsnormen. Wat te denken van botsproeven? Veel goedkope auto’s (ook EV’s) scoren juist op dat punt zeer slecht. Zal voor Reliant nog een hele uitdaging worden…
LikeLike