Zwart-wit – geen mening!

Wie mij de afgelopen pakweg 16 jaren heeft gevolgd op mijn diverse weblogs met een mening als uitgangspunt weet dat ik nog wel eens stevige stellingen betrek. Zwart is zwart en niet wit! Simpel. Maar ook dat ik zal strijden met open vizier om een mening of stelling te verdedigen die kan rekenen op een boel reacties van hen die het er al dan niet mee eens zijn. Zo lang die discussies niet op de persoon worden gevoerd zal ik hem gaande blijven houden. Slechts voor de lieden die beginnen met schelden of zelfs kreten gebruiken die ik als ongepast of onwaardig beschouw sluit ik de tent.

Immers, mensen verschillen van elkaar. Ware dat niet zo zouden we net als in Noord-Korea of Turkije kiezen voor die ene leider en diens doctrine als slaven volgen. Nederlanders zijn vaak stevig van de meningen en het is ook niet zo gek dat je hier in ons Madurolandje tientallen politieke stromingen tegen komt waarop kan worden gestemd. Daarbij is het midden, in mijn jargon de stromingen van de geen echte mening verkondigende lieden, vrijwel verdwenen.

Nederland verdeeld in twee kampen. Uiterst links (of de populistische afgeleiden daarvan als D66) wat vooral jongeren zonder al te veel ervaring maar des te meer idealisme meebrengt, en rechts waar de meerderheid van onze kiezers nog steeds voor gaat. En die meerderheid heeft veelal te maken met alles waar de linkse minderheid een heel verhaal omheen hangt maar aan de andere kant alle negatieve aspecten van wil verzwijgen. Links en rechts uiterst verdeeld. Deels door wat er in Nederland zelf plaatsvond in het verleden. De moorden op Fortuyn en Theo van Gogh zijn nog niet uit het collectief verleden verdwenen. Daders waren extreem-links en moslim-extremistisch. Daarna volgden de vele aanslagen door vertegenwoordigers van die laatste groeperingen overal ter wereld. Moet je niet raar kijken als de weerstand tegen nog meer nieuwkomers met juist die achtergrond groeit. Corona maakte ook nog eens duidelijk waar de scheidslijnen in de maatschappij lopen. Wel of niet gevaccineerd willen worden, het was en is een heel thema. Net als een oorlog in Oekraine of zaken als de ondemocratische staatsgreep door ongekozen bestuurders in Brussel. Alles is reden of aanleiding voor discussies.

Ook hier. Maar een ding staat overeind, wie op inhoud kan en wil discussieren is en blijft welkom. Wie scheldt, liegt, dreigt of wat ook mag vertrekken. De democratie kent zo haar grenzen. Die rekken we elke dag een stukje op, maar zodra onfatsoen een rol gaat spelen is het zelfs voor mij, man van de verhalen en stellingen, maar zeker ook het vrije woord, klaar. En wie geen behoefte heeft aan mijn (al dan niet afwijkend) commentaar hoeft het maar te zeggen. Ik maak me dan (met tegenzin) los van mijn democratisch recht daar op….. En verder, wens ik iedereen een geweldig weekend en prachtige verdere junimaand toe…. (Beelden: Prive/archief)

12 thoughts on “Zwart-wit – geen mening!

 1. De wereld hangt samen van meningen. Het zou wat zijn als we allemaal dezelfde hadden – saaie boel. Een goede vriendin en ik verschillen heel vaak van mening over van alles, maar over 1 ding zijn we het eens: alles met respect. Daarom gaan wij ook zo goed samen.

  Like

 2. Ach je kent me, ik blijf ook bij voorkeus “mensen” zien, Er zijn aardig en niet aardige mensen die me dus of wel of niet liggen. Inderdaad is er nu een nare trend dat je vooral iedereen die ergens in afwijkt van gemiddeld zonder meer aardig moet vinden want ( ook terechte) kritiek is” not done”. Ik wil van alles best twee kanten blijven zien maar wil me géén andere levenswijze op laten dringen De mens is niet volmaakt .Mijn lange huwelijk was een groot succes omdat we elkaar aanvulde in dingen waarin we van elkaar afweken. Ik blijf me verbazen over de “woke” toestanden , wie zich er happy bij voelt mag van mij maar dring het me niet op. Ik blijf gewoon een vrouw, zou trouwens ook niet passen in de “woke” aanduiding “een mens met een baarmoeder” want ik héb al 40 jaar geen baarmoeder, ingeleverd in het ziekenhuis. Maar dan maakt me nog geen mens met een penis. Ik zal de onderwerpen niet mijden als ze op mijn pad komen maar wél altijd mijn eigen mening trouw blijven.

  Like

  • Met name rond Woke en Cancel is mijn mening tamelijk stellig. Ook de claims op ‘blanco-cheques’ na excuses, of het moeten accepteren dat een bepaalde godsdienstcultuur vredelievend zou zijn maken mij niet milder. Een man is een man, een vrouw vrouw, alles er tussen in moet vooral zijn/haar eigen weg zoeken maar ik weiger om over ‘het’ te praten of de wandaden van die ene cultuur niet te zien dan wel met de mantel der multiculti-stromingen te bedekken. Dinsdag a.s. roer ik weer een stevig onderwerp aan. Waar met name die Woke-types veelal wegkijken…..Net zoals ik doe op dat krankzinnige cultuurtje van zwijgen om andere niet te kwetsen.

   Like

   • Hoewel ik altijd bereid ben zaken van 2 kanten bekijken heb ik tegenwoordig vaak het gevoel dat alleen ik dat nog doe, (b.w.v.s.) en anderen domweg alleen hun eigen kant van het verhaal genoeg vinden.

    Like

 3. Stevige mening, tja, wat versta je daar onder. ‘Zwart is zwart en niet wit! Simpel’ schrijf je.
  Er zijn altijd invloeden die je mening kunnen ver- of bijkleuren, soms. Of je in je mening stijven.Kan ook.
  Enkel een of twee kleuren als maatstaf lijkt handig, ik zou er niet mee uit de voeten kunnen.
  Zoals gewoonlijk: ieder heeft recht op eigen mening.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.