Weimar…

In de jaren na WO1 ontstond in Duitsland een machtsvacuum omdat de toenmalige Keizer Wilhelm vluchtte naar Nederland en hier in Doorn onderdak vond, maar zijn land achter liet in chaos en armoede. Duitsland had volgens de geallieerden de oorlog verloren, de Duitsers zagen dat overigens heel anders, en de overwinnaars legden het oude keizerrijk zodanige sancties op dat het bedrijfsleven er vrijwel werd lam gelegd en de burgers nauwelijks aan de kost konden komen.

Een nieuwe democratische regering werd gevormd in Weimar (overigens in de vroegere DDR gelegen en zeer de moeite van een bezoek waard al was het maar omdat ook Goethe daar wordt vereerd) en baseerde zich op een Republiek die met een Rijkskanselier uitgerust een prima alternatief bleek voor die afgezette monarchie. Maar de vernedering van de Grote oorlog had diepe wonden geslagen en het land was eigenlijk geen echte eenheid meer. Dat vertaalde zich in een inflatie die zo groot werd dat een brood op enig moment een paar miljard D.Mark kostte. Om een en ander te camoufleren drukte men zoveel biljetten bij dat wat je vorige maand nog in je handen kreeg deze maand 100% minder waard was.

De geldpers als alternatief voor een evenwichtige economie. Weimar ging kopje onder toen communisten en rechts-radicalen aan de boom van de democratische regering rammelden en dreigden die boom om te kappen. De financiele crisis van 1928 deed de rest. Duitsland rijp voor ofwel een communistische dominantie naar Sovjet-model of een ‘staat van fatsoen’ onder mensen die hielden van ‘opruimen’. Die laatsten wonnen en vanaf 1933 werd ene Adolf Hitler verkozen tot regeringsleider. De rest is geschiedenis. Wat wel beter werd, de inflatie beteugeld, de industrie weer op gang gebracht en de armoede verleden tijd. Dat van die inflatie en die geldpersen is iets van alle tijden.

Want wie wel eens heeft gekeken naar de Amerikaanse economie weet dat die voor triljoenen dollars bestaat uit schulden die men voor een groot deel weer compenseert met bijdraaien van enorme bedragen nieuwe dollars. En hetzelfde zie ik nu weer in Europa. Miljarden worden maandelijks gestoken in overeind houden van de economie rond corona. Het hele bestrijden van die pandemie gaat nu alleen al in Nederland op weg naar de 100 miljard extra staatsschuld. Het nieuwe kabinet Kaag gooit daar nog eens tientallen miljarden overheen bedoeld om onze economie om zeep te helpen ten behoeve van het ‘klimaat’. En dat lenen we dan weer bij de ECB die de rente voor dat lenen op nul houdt en naar behoefte Euro’s bijdrukt. Onlangs hoorden we dat de inflatie ineens dik boven de 5% is gestegen.

Dat maakt dat ons burgerbezit er op achteruit gaat en onze spaarreserves nu maandelijks aan waarde inleveren. Goed nieuws voor veel mensen die menen dat nivellering een doel op zich is en stopzetten van die economie een voorwaarde voor een groenere wereld. Slecht nieuws voor hen die met hard werken en spaarzaam zijn een reservepotje opbouwden ‘ voor later’. Inflatie is een glijdende schaal. En wie wel eens op een glijbaan zat weet dat als je eenmaal de weg naar beneden hebt genomen er vrijwel geen weg terug meer is. Inflatie als in de tijden van Weimar ondenkbaar?? Je weet maar nooit. En de splijting in de samenleving tussen links en rechts (het middel is vrijwel verdwenen) zegt ook wel iets. Want inflatie is niet alleen een economisch dingetje, het heeft ook gevolgen voor ons aller denken en doen. En dat is best verontrustend. (Beelden: eigen archief/internet)

9 thoughts on “Weimar…

 1. Ja, op allerlei gebied gaan we onzekere tijden tegemoet.

  De zorgen deel ik met jou.

  Oplossingen zie ik alleen in het blijven praten en zoeken naar een nieuwe betere samenleving.

  In Doorn bezocht ik het huis van die laatste keizer.

  Weimar en de verschrikkingen rondom de Weimar Republiek ken ik alleen uit de geschiedenis boeken.

  Bezorgde groet,

  Like

 2. De plaats is echt een aanrader omdat het in die Duitse geschiedenis een belangrijke rol speelde. Maar ook omdat die geschiedenis mede wordt aangevuld door de culturele kant van dat verhaal en soms de gruwelen van WO2…

  Like

 3. Het gaat niet goed met de economie ook al beweren sommigen het tegendeel. Geld pompen in zieke bedrijven helpt niet. Zo willen de varkensboeren alhier subsidie van de staat voor hun verlieslatende bedrijven. Best mogelijk dat er een tweede weimar komt. Door dat polariseren zijn we er in feite klaar voor.

  Like

  • De problemen van de Duitse natie na WO1 waren wel wat anders dan de onze nu. Het land werd door de geallieerden leeg geplukt, alles van waarde werd meegenomen. Geld niets meer waard, want geen enkele dekking meer. Dat is bij ons nu wel een beetje anders, maar de opbouw van staatsschuld door de hele wereld heen om o.a. deze pandemie af te wenden, maar ook om de vermeende klimaatveranderingen aan te pakken tegen gigantische bedragen en offers van de bevolking zijn geen goed nieuws. Ergens of ooit moet je schulden altijd weer terugbetalen en dan is het maar de vraag of de economie sterk genoeg is om al die bijgedraaide Euro’s ook echt van fundamenten te voorzien.

   Geliked door 1 persoon

  • Er zijn machthebbers die goed in staat zijn armen nog armer te maken… De nieuwe regering doet het ergst vermoeden op dat punt. Zo koppelde men de AOW los van het minimumloon en weigert men om de rekenrente voor pensioenen bij te stellen zodat ouderen die nu al vijf jaar op de nul lijn staan (werkenden plus 20% in dezelfde periode) ook even extra adem kunnen halen. Verpaupering staat voor hen echt op de loer….

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.