Winter…banden…

Tja, op het moment dat ik dit verhaal dicht heeft Piet Paulusma net beschreven dat de komende winter er een wordt van de strenge soort.

Met sneeuwstormen en vorst. Wie weet gaat die schaatstocht waar veel sportieve lieden van dromen, door. Een scenario waar de meeste linkse lieden van stellen dat het nooit meer gaat gebeuren i.v.m. de opwarming van het klimaat, lijkt nu toch in de planning en weerkaarten te zitten. Nu is dat allemaal niet zo erg als je net als de eekhoorns in je nestje vol nootjes en kastanjes zit, maar wie er nog uit moet en zeker als dat met een voertuig moet als een auto, doet er goed aan de rubbers onder die vierwieler dan te doen vervangen door winterschoeisel.

Ik weet wel dat net als bij dat corona-vaccin ook mensen bestaan die weigeren om aan de druk toe te geven om de auto veiliger te maken, maar ik pleit er toch voor. Onder de 7 graden buitentemperatuur voldoen die winterbanden beter. Geen speld tussen te krijgen. En als je dan tests ziet op gladde wegen uitgevoerd, remweglengten gemeten en besturing bij heftige omstandigheden, valt te zien dat er geen woord gelogen is aan het feit dat je op je zomerbanden elke vergelijking verliest. Hoe breder die zomerbanden, des te minder grip je hebt en dan ben jij al snel de oorzaak van de files achter je.

Nu past het velen niet bij het eigen gekozen macho-imago, maar echt, de omliggende landen verplichten die winterbanden niet voor niks. En als je echt vindt dat het allemaal te veel gedoe is dat gewissel en ook te duur, immers dubbele band/wielcombi en opslag in de garage, kies dan voor de all-weathervariant. Een compromis tussen zomer- en winterbanden, in beide gevallen niet zo goed als die ‘specialisten’ maar goed genoeg om de winter mee door te komen. Wie de voorspelde winter door blijft rijden op die zomerbanden wens ik veel succes. Wie de winterbanden liet monteren zoals ik, veel rijplezier. Volgend voorjaar mogen ze er weer af. Vooralsnog kunnen we weer ploegen…. Met dank aan Piet Paulusma…En voor de goede orde, ook voor tweewielers bestaan speciale winterbanden. Maar de meeste diehard-fietsers weten dat natuurlijk wel….(beelden: Yellowbird archief)

23 thoughts on “Winter…banden…

 1. Een nuttig, belangrijk informatief blog.

  Uit verkeerde bezuinigingmotieven wordt er te weinig op winterbanden gereden.

  Terwijl het veiliger is en ten goede komt van de auto en autobezitter.

  PS: de verzuurde opmerking over linkse mensen haalt de inhoud en kwaliteit van deze blogpost volledig onderuit. Het is jouw negatieve ruziezoekende karakter ten top.

  Vriendelijke groet,

  Like

  • IK zal mij altijd blijven verzetten tegen mensen die een linkse doctrine boven die van normale mensen stellen. Dus enig cynisme is me daarbij niet vreemd. Daarbij laten we wel zijn, de voorspellingen rond ‘nooit meer sneeuw of ijs’ blijken totaal uit de lucht gegrepen. De voorspelling dat we anno 2020 een meter onder water zouden leven in onze streken van 20 jaar geleden (Al Gore) bleken ook niet te kloppen. Vandaar dat ik daar met feiten onderbouwd altijd tegen zal knokken zolang het mij gegeven is…

   Geliked door 2 people

  • Ik heb zelf jaren lang op AW Banden gereden hoor. Bij toeval was de huidige voorzien van schitterende velgen met zomerbanden, te fraai om die dan om te zetten op AW, dus maar een extra set er bij met winterbanden en daar heb ik nu na al een seizoen met sneeuw en gladheid geen spijt van. Ze zitten er alsnog weer onder. De politieke kleur die ik benut is altijd bedoeld met een knipoog. Omdat er nogal wat linkse propaganda wordt meegegeven aan automobilisten in dit land. Voor hen had ik ook als advies onder fietsen winterbanden te monteren (die ook echt bestaan). Is vast tegen dovemansoren gericht….:)

   Geliked door 2 people

 2. Voor mij is het teveel gedoe, daar rijd ik niet genoeg voor. Waar ik dan wel op let is dat er nog ruim voldoende profiel op de banden zit.Bij de laatste grote beurt was het profiel nog voldoende om door de keuring te komen, maar dat vind ik dan niet genoeg en heb er nieuw om laten doen.

  Like

 3. een uitkomst voor ieder die een wagen heeft die meer dan 1,5 ton (1500kg) weegt en ondanks het mindere weer toch graag met 140 naar het werk wil rijden. De huidige generatie verkeersdeelnemers kent het woord anticiperen niet. Er gaat ook geen lampje bij ze branden als ze een laagje sneeuw / ijs van de voorruit moeten halen dat het wel eens glad kan zijn, nee daar hebben ze winterbanden voor…Dat de wetgeving in andere landen iets anders ligt komt omdat daar de omstandigheden ook anders zijn en men er wel mee om kan gaan. Hier in nederland vindt ik het een overbodig iets.

  Like

  • Onder de ongeveer 7 graden heb je gewoon meer tractie met een winterband. Of je nu met 140 naar huis wil, of net het voordeel wil hebben als je plots moet uitwijken op een gladde plek… de winterband zal je in beide gevallen meer helpen dan de zomerband of all-season band, hoewel iedereen weet dat 140 rijden in de sneeuw niet heel verstandig is.

   Ik herinner me een rit met de auto van mijn vader in Duitsland, die had er toen brede zomerbanden onder liggen, en het begon te sneeuwen. Sturen werd onmogelijk en ik glibberde naar mijn eindbestemming met mopperende Duitsers om met heen die alle grip hadden en niet begrepen dat ik mijn spullen niet voorelkaar had. Dat grote verschil zie je dan in Nederland niet, en daar prutst iedereen door de blubber. Het opende mijn ogen wel.

   Vandaar nu ook in Nederland en (ook al hebben wij dat type weer minder) gewoon een set zomer en winter velgen in de garage liggen. Gezien je de banden verdeeld over het jaar is het uiteindelijk na de initiële aanschaf prima te wisselen en onderhouden. Je investeert toch ook niet in een brandverzerkering omdat je hoopt dat je huis in brand vliegt, maar juist voor het geval dat dit overhoopt gebeurt.
   Mijn gezin vervoer ik op deze wijze toch net wat veiliger van A naar B.

   Like

   • Ooit lang geleden reed ik in een grote Amerikaanse stationcar. Enorm brede banden van het vlakke Amerikaanse type. Op een dag wilde ik vertrekken van huis, de auto voor de deur op een glad besneeuwde en bevroren oprit. Schakelde in Drive en de auto begin keurig te bewegen. 5cm….soms 10, en zakte dan weer terug naar het uitgangspunt maar schakelde wel op. De banden hadden nul tractie. Toen nam ik dat nog ter kennisgeving aan, maar breed en standaard is op sneeuw en ijs een slechte combinatie…Overigens kwam ik toen met wat hulp van buren wel van mijn plek….Maar dat is een ander verhaal…

    Like

 4. Piet Paulusma heeft ook eens gezegd dat hij zijn moeder buiten zette en zijn weerberichten baseerde op diens ervaringen in de voortuin… Dus of Piet zo betrouwbaar is, weet ik niet (maar als beelddenker zie ik wel nog steeds een fragiel oud vrouwtje in een voortuin bibberen, haha).

  Ik rijd niet veel. Heb er 4 seizoensbanden op zitten, op aanraden van mijn garage, waarmee ik ook in de winter in Duitsland mag rijden. Aangezien daar winterbanden verplicht zijn volgens mij, voel ik mij veilig.

  Maar nogmaals: ik fiets en wandel meer dan ik autorijd. Dus heel kundig ben ik hier totaal niet over.

  Like

  • Als je de vakpers volgt, een beetje thuis bent in de wereld van het transport, zoals ik, lees je ook diverse tests en zie je van zelf dat winterbanden een factor 50 veiliger zijn dan AWB’s, maar 100% beter dan zomerbanden. De recente ellende in Noord-oost-Nederland liet zien dat mensen gewoon van de weg glibberen door de combi van ongeschikte banden en vaak ook nog zelfoverschatting. Ik reed zelf ook met twee wagens op AWB’s trouwens en die hielpen me aardig om de Nederlandse winters door te komen. Maar in de sneeuw op de Duitse wegen (en Nederlandse vorig jaar) zijn winterbanden niet te versmaden merkte ik….

   Geliked door 1 persoon

   • Ik kom nergens met mijn koekblik.. 1x heb ik een stukje door Duitsland gereden, maar dat was hartje zomer en duurde welgeteld 10 minuten (ik was onderweg naar een vriendin die tegen de grens aan woont). Gelukkig ben ik wel zo’n pietje precies dat ik, mocht ik ooit in het buitenland in de sneeuw in een auto stappen (ik zie het niet gebeuren – autorijden met sneeuw vermijd ik het liefst zoveel mogelijk) dan zoek ik van tevoren helemaal uit hoe of wat. Veiligheid voorop, zeker in het verkeer.

    Like

   • Duitsland is door haar geografische ligging en ook omvang gevoelig voor veel verschillende weertypen met alle gevolgen van dien. Zo kan het daar aan de ene kant van het land lente-achtig zijn en b.w.v.s. regenen, terwijl het elders vriest en flink veel sneeuw ontvangt. Vandaar dat men de wetgeving voor weggebruikers daarop heeft aangepast. Winterbanden verplichte kost en wie er niet op rijdt en in een aanrijding of ongeluk terecht komt hoeft op verzekering niet te rekenen en krijgt sowieso een bekeuring en boete….

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.