Dreiging in de nacht…Lancaster!

Een tijdje terug had medeblogster Liesbeth een verhaal over het Oorlogsmuseum in Overloon waar een expositie werd gehouden waarin een stel crashdelen van een Lancaster bommenwerper centraal stonden.

Die Lancaster-bommenwerper was in zijn tijd een geweldig ontwerp van Avro uit Engeland (v/h A.V.Roe naar de oprichter) dat een strategisch doel moest dienen tijdens W.O.2. De viermotorige machine was indrukwekkend, puik gebouwd en in staat om tot ver in Duitsland doelen aan te vallen en dan ook weer terug thuis te komen. De machine viel in de klasse van de eerder beschreven Boeing B-17 van de Amerikanen. Met vier Rolls Royce Merlin motoren was het een toestel met een andere filosofie wellicht, het resultaat was hetzelfde.

Vernietiging van Duitse doelen. Als basis voor dit geweldige ontwerp nam Avro de totaal mislukte tweemotorige Manchester bommenwerper die twee Vulture-motoren had met een hoge mate van onbetrouwbaarheid. De Lancaster bleek precies het tegenovergestelde. De nieuwe machine was zwaar bewapend, kon een paar ton bommen meetorsen, vloog rond de 400km/u snel en opereerde vooral in de nachtelijke uren. Dat gaf de formaties een veel betere bescherming dan die Amerikaanse vliegende forten die overdag opereerden. De Britten hadden al snel heel nieuwe technieken ontwikkeld die de Lancasters zeer effectief lieten doen wat ze moesten. Men gebruikte zgn. padvinders, De Havilland Mosquito’s, die vooraf doelen met fakkels aanduidden waarop de doelen konden worden geidentificeerd, en ook zelf ontwikkelde bommenrichtapparatuur voor een nog wat betere nauwkeurigheid.

Overigens waren de Duitse flak en de door de Luftwaffe gebruikte nachtjagers in die jaren van de oorlog nog aardig in staat om aan ook die Britse formaties grote schade toe te brengen. Soms verloren de Britten in een enkele nacht ook 20-25% van hun vliegtuigen en bemanningen. Maar de commandant van de vele squadrons van Bomber Command, Harris, gaf niet toe en bleef elke nacht nieuwe formaties sturen. Totale vernietiging van steden als Hamburg, Bremen, Berlijn, en later ook Dresden was het gevolg. Anders dan de Amerikanen bombardeerden de Britten uit vergelding, want de Duitsers bleven ook van hun kant maar aan de gangen met vernietiging van Britse steden, ook al deed men dat op een wat andere schaal dan de Britse bommenwerpers.

Die Lancaster bleek een geweldig wapensysteem. Doorontwikkelingen waren de Lincoln maritieme verkenner en bommenwerper, de Lancastrian verkeerskist van na de oorlog en de York passagiersmachine die de techniek van de Lancaster combineerde met een nieuwe romp. Een befaamde Lancaster was de machine die met een enkele zware en stuiterende bom aanvallen deed op de Roerdal-stuwdammen om zo een deel van het gelijknamige Duitse gebied onder water te zetten. De aanval lukte, het gevolg bleek relatief weinig schade aan te richten. Na de oorlog verdwenen de meeste Lancasters richting smeltovens en slopers. Een enkel exemplaar bleef bewaard. De nodige verhalen werden opgetekend. Ook van kisten die boven ons land uit de lucht waren geschoten.

Ik heb ooit zelf nog eens het verhaal verteld van de overlevenden uit de ‘Fema Dora’ een Lancaster die op het Lakereiland in de Kaag noodlandden, hun Lancester achter lieten en na verraad door ‘foute Nederlanders’ meteen krijgsgevangen werden gemaakt. Hoe dan ook, er vliegt in Engeland een enkele Lancaster bij de befaamde Battle-of-Britain-Flight. Dat toestel is ook een paar maal in Nederland geweest en ik heb het daarbij diverse malen op de foto gezet. Een indrukwekkend toestel uit een afschuwelijke periode in de geschiedenis, maar nodig gemaakt doordat totalitaire regimes met maling aan democratische waarden, dood en verderf zaaiden in voorheen vrije landen. Juist ook die Lancaster hielp een van die regimes op de knieen te krijgen. Alleen daarom al moeten we die kisten en hun dappere bemanningen koesteren. (beelden: Yellowbird archief)

14 thoughts on “Dreiging in de nacht…Lancaster!

 1. Wat een schril contrast met de duizenden betogers in Amsterdam. Getooid met afschuwelijke symbolen uit diezelfde periode, zowel slachtoffers als daders, liepen gebroederlijk rondom het Herdenkingsmonument op de Dam.
  Blijkbaar is de Geschiedenis niet genoeg bekend?

  Goede blogpost!
  De Britten en Duitsers streden tegen elkaar door Kwaad met Kwaad te vergelden.

  Vredelievende groet,

  Like

  • Ik keek ook met afschuw naar hen die zichzelf vergeleken met de Joden in WO2. Dan ben je van het padje af. Maar dat ben je ook als je met vlaggen loopt te zwaaien van misdaad/terreurorganisaties als Hamas of Hezbollah. Je meent dat de Taliban het beste voorhebben met hun land en vooral de vrouwen daar. Gek genoeg zijn er bij demonstraties rond BLM en KOZP allerlei haatzaaiende teksten te vinden, maar dat vindt men politiek correct, want is gericht tegen de ‘onderdrukker’. Fatsoen moet de norm zijn en zeker historisch besef. In dat besef schreef ik dit verhaal over die Lancaster. Ik bezocht veel steden die onder de bombardementen van de Britten leden, maar ook de steden en streken die door de Nazi’s met de grond gelijk werden gemaakt in het VK of Polen. Ik zag het concentratiekamp Buchenwald in Oost-Duitsland, maar maakte ook de communisten daar mee in het oosten. De angst die dat verzorgde onder de bevolking. Mensen zijn malloten soms. Zeker als ze een doctrine aanhangen die streeft naar eenzijdige macht en totalitair bestuur. Iran, Afghanistan, Bellarus, China, Vietnam, Venezuela, Cuba, om er maar een paar te noemen.

   Like

   • Voor mijn Chinese en/of Vietnamese vrienden is de mogelijkheid tot zelfontplooiing in Nederland een gespreksonderwerp.
    De situatie in het thuisland juist weer niet.

    BLM en KOZP kijkt vooral naar de USA.
    Een generaals standbeeld wordt daar verplaatst/verwijderd?

    Stille groet,

    Like

   • Elk beeld dat in het zuiden van de VS wordt verwijderd, wat wij daar hier van kunnen of mogen denken, is voor velen daar een bevestiging dat Trump gelijk heeft/had. De sentimenten zijn groot. Hier doen KOZP en BLM hun best de maatschappij te verdelen en haat te zaaien t.o.v. de blanke bevolking in ons landje. Haatzaaierij met maar een doel; geld! En dat vertroebelt elke discussie. Als ik kijk naar hoe de Chinezen (en later de Vietnamezen) hier zijn geland en op eigen kracht hun weg vonden of vinden lijkt mij dat een prima voorbeeld voor andere groepen die menen dat gratis geld hier aan de bomen groeit. Je moet integreren, iets toevoegen aan de samenleving en niet handen ophouden of de criminaliteit helpen versterken. Dat is mijn mening…. En pas dan is er ook sprake van een kans op vrede en liefde tussen volkeren…

    Like

   • In jouw reacties lees ik vaak dat de investering zich niet terug betaald, dat er belastinggeld naar nutteloze subsidies verdwijnt.
    Bij KZOP en BLM lees ik en hoor ik nooit dat er geld geeist wordt. Maar bij beiden organisaties ken ik maar een handvol deelnemers.

    Dat archiefonderzoek aan toont dat in alle voormalige wingewesten van Nederland minder kiese zaken hebben voorgevallen doet recht aan de nazaten en huidige inwoners van ons land. In die zin heeft Max Havelaar al langer terug een goede aanzet gemaakt.

    De oorlogsherinneringen van mijn ouders, grootouders en verdere familie werden spaarzaam verteld. Geboren in Arnhem, getogen boven Eindhoven en lang woonachtig in Nijmegen heb ik een deel van de gevolgen van de Bevrijding strijd en de wederopbouw altijd om mij heen gezien.

    Pleinen met de naam ‘1944’ waren daar vaak marktplein of Kermisterrein. Later woonachtig boven de rivieren en nog later in Amsterdam werd dit opeens ‘1945’!
    Werkend op een school dat het Buchenwald monument op de Nieuwe OosterBegraafplaats geadopteerd heeft maakte indruk op mij. Met name omdat elk jaar de oud-Buchenwald gangers hun verhaal kwamen doen. In Amsterdam leerde ik ook de organisatoren kennen van de jaarlijkse herdenking bij de ‘Dokwerker’. Het heeft mij Pacifist gemaakt ….

    Vredelievende groet,

    Like

   • Feiten; de drie zwarte actieclubs vragen excuses om het slavenverleden en daarna compensatie. Daar gaat het primair om. Geld! En dat maakt elke discussie zinloos met die lui. Het vermeende lijden van mensen uit de zesde generatie na de slaaf gemaakten lijkt mij niet aantoonbaar sinds 1975 toen 50% van de Surinaamse bevolking in NL werd opgevangen en via subsidies en uitkeringen op de been gehouden. Laten we de dingen dan ook echt eens benoemen. Mensen die hier heel slechts zijn opgevangen zijn de Molukkers. Die hebben recht van spreken. Ook de Papoea’s hebben iets om voor op te komen. Nederland liet hen in de steek. Dan is er nog het tijdsbeeld. Ik schreef al eens eerder over hoe wonderlijk de ontwikkelde wereld in onze streken aankeek tegen de volken in landen waar men binnenstapte. Men eigende zich die gebieden gewoon toe. Al dan niet werden die wingewesten overgenomen (..) van andere Europese staten. Maar dit was wel de denkwijze van eeuwen geleden. Wil je daar compensaties aan hangen dan ook graag dat verzoek aan de Romeinen, de Moren, de Turken, Spanjolen, Fransen en alsnog de Duitsers of Japanners. Doen we ook niet, want eeuwen geleden. Dus waarom dan wel voor die andere volken? Was het voor Indie alleen maar slecht dat NL daar eeuwen lang de baas was, of India onder de Britten? Ook ontwikkeling werd gebracht, scholing, infrastructuur, economie. Een deel daarvan nam men met liefde over. Kortom, het tijdsgewricht maakt veel zaken dubbel. Maar uitsluitend denken in schadevergoedingen doet geen recht aan wat in onze geschiedenis verankerd zit en ook niet aan het feit dat we in een andere wereld leefde toen. Bedenk maar eens dat de meeste burgers, boeren en buitenlui arm waren als kerkratten hier. De welvarenden genoten van het leven dat ze via investeringen in o.a. de VOC bereikten. Is dus het hele volk aan te spreken op dat gedrag? Dan ook voor die andere landsaarden die ons land bezet hielden, vaak voor heel veel jaren en met grote knechting van anders denkenden of gelovigen. Maar daar hoor ik nooit iets over in de kring van linkse politici en haatzaaiers als eerder genoemd. Gratis geld bestaat niet, het groeit niet aan de bomen maar moet door het hele land worden opgebracht. En geschiedenis is iets dat je moet benutten, maar niet misbruiken.

    Like

   • Jouw empathie voor Molukkers en Papoea’s volg ik. Jouw antipathie voor mensen met een Afrikaanse achtergrond blijf ik shockerend vinden. In mijn reactie noemde ik KOZP en BLM. Waarom jij nu drie zwarte actieclubs noemt begrijp ik niet.

    Ik laat het hier bij.

    Vriendelijke groet,

    Like

   • Dat mag. Ik ben van de zuivere geschiedschrijving. Ik kom daar in een later blog nog eens op terug. Politiek correcte bijstelling van geschiedenis bevalt mij niet. Open en eerlijk discussieren dan en ook alle feiten op tafel. Dan komen we ergens. In de toekomst meer over dit onderwerp. En wat mij betreft; die actiegroepen zie ik als extremistisch en een negatieve bijdrage aan de leefbaarheid in dit land.

    Like

  • Nederland ligt vol met wrakken. Juist deze week een bezoek gebracht aan Marken waar een herdenkingsplek is voor een andere bommenwerper die hier vlakbij werd neergeschoten en wiens bemanning daarbij om het leven kwam….Zijn allemaal jonge mensen die op hun missie het leven lieten in een strijd die voor een deel niet eens de hunne was….

   Like

  • Het zijn twee verschillende dingen. Ik snap ook niet dat je de zo verfoeide jodenster benut om je punt t e maken over zoiets als een democratisch proces rond al dan niet vaccineren. De industriele vernietiging van mensen is je dan kennelijk ontgaan. Ik ben opgevoed na de oorlog door een generatie die de geallieerden dankbaar was voor de bevrijding. Een bevrijding die slechts kon plaatsvinden doordat de vijand kapot werd gebeukt door toestellen als de Lancaster….

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.