Vickers Valiant – de derde Britse V-Bomber!

Beschreef ik eerder al eens de Vulcan en Victor bommenwerpers van de Britse luchtmacht, de derde loot aan die V-Bomber-Force uit de jaren vijftig van de vorige eeuw was de Vickers Valiant.

Deze machine werd door Vickers zelf al in de jaren veertig ontwikkeld en moest de oudere Lincoln-bommenwerpers met hun zuigermotoren vervangen. De Valiant was een minder opvallend ontwerp dan die twee eerder beschreven machines, maar daardoor niet minder indrukwekkend. Ook deze machine moest in staat worden geacht om de Sovjet-Unie te bereiken en te bestoken met atoomwapens. De machines die na een relatief lange ontwikkelingsperiode in dienst kwamen van de Britse Luchtmacht werden voor dat doel wit gespoten (anti-radiatielaag).

Met haar vier Rolls Royce Avon straalmotoren haalde de Valiant een snelheid van dik 900km/u, kon 5.600km ver komen en had vijf bemanningsleden aan boord. Naast een bommenwerperversie bouwde Vickers ook een tankeruitvoering waarmee andere bommenwerpers konden worden bijgetankt. Er werden een 150-tal Valiants gebouwd die over de hele wereld heen dienst deden. Op zichzelf dus een goed toestel dat naast die opvallende Vulcan en Victor trouw dienst deed. Latere versies werden speciaal ingericht voor fotoverkenningsvluchten aan de rand van of zelfs boven verboden gebied.

Daartoe werden die Valiants vaak gestationeerd op bases die wat minder ver van de Oost-Europese grenzen waren gevestigd. Toch was er wel iets aan te merken op die Valiant. Hij leed extreem onder metaalmoeheid. Dat zorgde er voor dat men tussentijds de nodige maatregelen moest nemen om de machines veilig in de lucht te houden. Maar ergens in de jaren zestig was het dan toch gedaan. Roest en grote slijtage aan de vleugelliggers maakten de Valiant ineens een niet meer te opereren machine. Nu viel dat samen met de geplande in gebruik name van andere wapensystemen door de Britten. Het blijft jammer dat juist die Vickers-machine zo leed onder het fenomeen metaalvermoeidheid. Daardoor werd hij het lelijke eendje onder de V-Bommenwerpers, terwijl het juist een elegante machine was. En daarom even aandacht voor deze derde loot aan de stam van de Britse strategische luchtmacht van decennia geleden. Wat zijn die tijden veranderd intussen….. (Beelden: Archief/Internet)

11 thoughts on “Vickers Valiant – de derde Britse V-Bomber!

 1. Jammer dat er eerst heel veel geinvesteerd moet worden in vernietigend oorlogstuig voordat deze kennis beschikbaar komt voor humaan gebruik.

  Ontwikkelingen en ontdekkingen in de ruimtevaart komen uiteindelijk ook in ons dagelijkse leven terecht.
  En dat is voor mij een mooiere investering.
  Ach, zolang er conflicten met geweld opgelost worden zal het de wapenindustrie blijven gedijen.

  Ik lees vanmorgen over de wetenschappelijk geschiedkundige onderzoeken naar de Tocht van Hannibal met Olifanten door/over de Alpen. Blijkbaar zijn er altijd en overal vechters en conflictzoekers te vinden.

  Vredelievende groet,

  Like

  • Duizenden jaren lang trekken volkeren naar elders om daar met een of andere doctrine dood en verderf te zaaien. Dat is de reden dat wel palisaden uitdachten, de speer, het zwaard, pijl en boog, kanonnen, oorlogsschepen (al dan niet geroeid door slaven..), pistolen, geweren, pantserwagens en tanks, het vliegtuig, de raket en zo meer. Wie een naar eigen idee oppermachtige doctrine bezit moet die kennelijk worden uitgedragen. Met donder en geweld het liefst. In onze huidige tijden zien we de expansiedrift van communisme en extremisme. We zien stammenstrijd, geloofsconflict of soms de macht over olievelden. En altijd is er een wapenindustrie bereid de strijdende partijen te voorzien van gereedschap om die strijd te voeren. Praten brengt weinig. Omdat sommige machtswellustelingen en extremisten domweg niet te overtuigen zijn….

   Like

  • Vanuit veel van deze ontwerpen kwamen weer technologische ontwikkelingen die in de civiele luchtvaart goed bruikbaar werden gemaakt. Daardoor vliegen we nu dus in veel veiliger toestellen die verder kunnen vliegen, minder brandstof verbruiken en meer kunnen vervoeren. Zo was de Boeing 747 ooit een ontwerp voor de Amerikaanse Luchtmacht t.b.v. troepentransporten. Toen de USAF koos voor de Lockheed C5 Galaxy zette Boeing haar ontwerp om naar een passagiersvliegtuig voor 450 mensen. Toen revolutionair. Achteraf gezien een kassucces. Die C5 kwam niet veel verder dan 100 stuks, de 747 wordt nu nog steeds gebouwd, na bijna 60 jaar…

   Like

 2. Op zondag in de kerk zitten om te horen dat we in vrede moeten leven en de volgende dag helpen met het leveren van wapens zogezegd om de vrede te garanderen. Zo blijven de mensen zichzelf voor de gek houden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.