Type werd merk…Jeep!

Eigenlijk is het merk Jeep niet veel meer dan een aanduiding voor een soort voertuig. Een General Purpose Vehicle, door de Amerikaanse GI’s aangeduid als Gee Pee (uitgeschreven spreektaal) kortweg Jeep.

Een auto die voor militaire doeleinden te benutten was, overal doorheen kon ploegen en ongeveer alles kon vervoeren waaraan een legereenheid behoefte had. Een auto ook die moest kunnen worden geladen in elk Amerikaanse toenmalig transportvliegtuig, desnoods door amateurs in een paar uur in en uit elkaar te bouwen moest zijn en tenminste vier personen kon vervoeren. Het ding werd een auto met naam, en nadat hij min of meer was uitgevonden door het onbekende bedrijf Bantam, kwam de productie terecht bij het ook al minder bekende Willys-Overland.

Dat bedrijf zou de serieproductie van de oer-Jeep verzorgen maar moest al snel hulp vragen bij o.a. Ford. Honderdduizenden Jeep’s werden er zo geproduceerd, veelal ook bij andere bedrijven die mee mochten helpen om de geallieerden te voorzien van voldoende Jeeps om de oorlog te helpen winnen. Veel Jeep’s werden zo ook relatief snel afgeschreven. Als de opmars van de geallieerden er om vroeg, of als zij zich in een of andere slag terugtrokken bleven er de nodige schade-wagens achter. Vaak werden die dan door burgerbedrijven opgepikt en weer rijwaardig gemaakt. Zeker na de oorlog was dit het geval. Oude Jeeps werden omgebouwd voor politiediensten, ze reden als bestelwagens, creatieve geesten deden alles met die wagens om vervoer te verzorgen waarbij de Jeeps trouw dienst deden tot ze werden vervangen door meer geciviliseerde auto’s.

Jeep werd een begrip, een merk, en Willys in een adem genoemd als fabrikant. Dat bedrijf bouwde normale auto’s na de oorlog, waarbij je veelal het oude militaire concept terug kon vinden. Met probeerde het ook nog met meer normale personenwagens als de Aero, Wing of Lark. Die kenden een aardig succes in met name de V.S. en Zuid-Amerika. Het merk Jeep kwam uiteindelijk op zichzelf staand in handen van Chrysler dat met die naam indruk wist te maken. Men bouwde modellen als de Cherokee, Grand Cherokee, zette moderne varianten van het oude thema op de agenda en trok zo een publiek naar zich toe dat viel voor het sportieve of stoere wat dit merk toch in zich had.

In Nederland werden aangepaste Jeep’s voor het leger gebouwd door NEKAF, in India bouwde Mahindra ook decennia lang allerlei variaties op het thema. De Jeep, van type tot merk, maar zeker ook tot begrip in de 4×4 klasse. Want voor veel mensen zijn terreinwagens per definitie ‘Jeeps’, terwijl ze werden gebouwd door Japanse, Koreaanse, Chinese, Russische of andere fabrikanten. En dat is eigenlijk een compliment voor een wagentype dat zich in de meest lastige tijden wist te ontwikkelen tot een trouwe bondgenoot voor veel militairen die er voor hun leven en veiligheid afhankelijk van waren. Een mooi compliment voor een in basis zo simpele auto. (Beelden: Yellowbird archief/internet)

22 thoughts on “Type werd merk…Jeep!

 1. Een van mijn favoriete blogster heeft een originele WOII-Jeep.

  Zij schrijft daar ook geregeld over. Bijvoorbeeld over het vertroetelen van en rijden met.

  Ook deze uitvinding heeft zijn weg gevonden naar nuttig en vredelievend gebruik.
  Jammer, genoeg zijn er ook veel gebruikers die hiermee de natuur doelbewust verstoren en vernietigen.

  Zoals altijd en overal zijn er positieve en negatieve kanten aan rijdend oorlogstuig.

  PS: Mooi nostalgisch blog

  Vredelievende groet,

  Like

  • De Jeep in basisuitvoering en zoals ooit bedoeld voor de bevrijding van onze landen en die in Z.O. Azie verdient het om af en toe getoond te worden aan hen die menen dat vrijheid komt als we dat wensen en blijft als we daartoe weinig tot geen inspanningen verrichten. Een Jeep is een auto met geschiedenis vaak, en de exemplaren die nu nog rond rijden worden terecht gekoesterd. Binnenkort besteed ik nog wat aandacht aan dat wat onze vrijheid bedreigt en hoe we die moeten koesteren. En zeker niet uitleveren aan dictatoren of extremisten die menen dat hun vrijheden die van ons overstijgen..

   Like

   • Interessant om nog meer te kunnen lezen over de bedreigingen die jij in jouw omgeving ziet.

    In jouw reacties her en der heb je daar al veel duidelijkheid over gegeven. In die reacties lees ik vooral dat je een angstige kijk hebt op jouw omgeving. En dat je door van alles vooral bedreigd lijkt.

    Ik wens een gelukkiger en vrijer leven toe!

    Vredelievende groet,

    Like

   • Realisme versus dromerigheid. Elke keer weer. De wereld is keihard. De dreiging is er dus ook. Totalitaire regimes rammelen aan onze Europese poorten, extremisten lopen allang rond en zaaien dood en verderf. Zeker onder naievelingen die menen dat alleen het klimaat een bedreiging vormt voor ons voortbestaan en daar elke dag weer hele verhalen aan besteden. Daar ben ik dan weer niet zo bang voor. Kortom, wie is nu de grootste angsthaas of bangerik?? Ik niet hoor, want ik pleit voor verdediging en niet voor ontmanteling van onze samenleving t.b.v. vermeende WC-Eend uitslagen van onderzoeken rond dat klimaat. Kortom, ondanks alles een realistische en vooral praktische kijk op de wereld om ons heen, ben ik zeer gelukkig en voel me nog vrij. Zolang links maar niet aan de macht komt…

    Like

   • Ik weet het je hebt vooral in communistische landen en met staatsgestuurde bedrijven gehandeld. Je schrijft er veel en lyrisch over!

    Maar in elke reactie laat je een allesoverheersende angst zien voor alles wat maar in de verste verte te linken is in aan de bedrijfsvoering en/of politiek uit jouw langdurige werkverleden.

    Verwonderde groet,

    Like

   • Wederom een wonderlijke reactie. Jij denkt geloof ik dat ik slechts met het verleden leef, niets is minder waar. IK kan er over schrijven, kan gelukkig op meer ervaring leunen dan alleen de wijk waarin ik woonde of nu woon, maar ben zeer bezig met het hier en nu of waar we morgen staan. Dat jij zelf constant oreert dat het einde der klimaattijden is aangebroken lijkt mij een grotere angst uit te stralen dan mijn realisme over de bedreigingen die ons land nu meemaakt of in de toekomst te wachten staan. Simpelweg omdat klimaathazen nooit willen erkennen dat grote volksverhuizingen of doctrines die ons in het vrije westen willen onderdrukken met hun ideologie een groter bedreiging kunnen en zullen vormen. Kwestie van buiten je eigen bubbel kijken. En dat doe ik elke dag. Jij ook??

    Like

   • Als blogger ben ik gestart met positieve blogposts over mijn verdoemde en verguisde woonomgeving. Maar ook in de beginperiode op punt.nl zorgde ik voor afwisselende onderwerpen. En ook toen schreef ik niet louter en alleen over de mooie kanten van mijn woonomgeving. De meeste lezers van mijn blog hebben gezien dat de door mij beschreven onderwerpen verder gegroeid is naar meer algemene onderwerpen. De Filipijnen, Vietnam, Tanzania hebben hierin een aparte categorie gekregen. Eten en drinken, persoonlijk, fietsen, gezondheid, kinderen/onderwijs worden ook aparte beschreven op mijn blog.
    Met de laatste update van wordpress ben ik gestopt met het taggen en indelen van mijn blogposts. Wel kies ik er voortdurend voor om afwisselende onderwerpen te beschrijven. De hier door mij genoemde onderwerpen komen regelmatig terug, maar nooit opeenvolgend achter elkaar. Juist het benoemen en beschrijven van meerdere onderwerpen houdt voor mij het bloggen plezierig!
    De meer standaard en te voorspellen reacties van jou behoren voor mij ook tot de plezierige kanten van mijn bloggen.

    Vredelievende groet,

    Like

   • Als ik meelees zie ik toch vooral waarschuwingen tegen gedrag van mensen, het verval van het klimaat of de verdorvenheid van kapitalisme omdat dit groen en dieren bedreigt. Je beschrijft hoe slecht ik de wereld van het vervoer zie, je geeft een LOI-cursus psychologie omdat je meent mij te kennen. Blijft verbazen. Links is wat mij triggert. Niet om jou, wel om de achterliggende gedachte. #Linksliegt op vele fronten, maar neemt wel anderen de maat. Inhoudelijk krijg ik zelden reactie op wat ik stel, altijd komen er persoonlijke overwegingen. Ik ben van nature vredelievend, maar niet naief. En wie maar eenzijdig blijft oreren mag rekenen op mijn reacties. Ook hier. Ik beschrijf in elk blog verschillende zaken die ons allen bezig houden of hielden. Op basis van ervaring, nieuwsgierigheid, kennis, en dus altijd afwisselend. Ik laat me niet afpoeieren met jijbakken, door niemand. Wie niet wil lezen moet een deurtje verderop gaan. Ik lees met plezier bij jou overigens, vooral omdat je veel medestanders kent die in hetzelfde geloven. Of een doctrine aanhangen die mij vreemd is. Maar ja, dat is dan weer inhoudelijk en daar wil jij het niet over hebben….:)

    Like

 2. Jeep, altijd gedacht dat het alleen een type was, pas enkele jaren geleden ontdekte ik het als merk.
  De originele is leuk sportief dingetje -moet je wel even vergeten waarvoor ze zijn bedacht en gemaakt- en de latere Cherokee mag ik ook graag zien.

  Geliked door 1 persoon

 3. Leuk de naam verklaring, nooit geweten. Henk heeft veel en graag gereden in deze “terreinwagens” in zijn diensttijd. Heb er ook nog wel wel foto’s van. Hij reed in die tijd met groot plezierop alles dat wielen had.

  Like

  • Het is een typisch voorbeeld van hoe een verbastering van een kreet kon leiden tot een merk als Jeep dat het tot en met dit jaar nog steeds goed doet op de wereldmarkten. Leuk dat Henk er ervaringen mee heeft opgedaan. Mooie herinnering.

   Like

 4. Je Eerste Echte Paard, niets meer ook maar ook niets minder. Hij werd ontworpen met specifieke eisen en voldeed daar op alle fronten aan dus daarom werd het ook een succes. Dat de markt na de oorlog veranderde in bepaalde delen van de wereld gaf niet want er waren nog genoeg delen waar de Jeep zich nog prima thuis voelt. Zelf rij ik voor mijn werk in een Land Rover Defender110 3liter tdi diesel en dat rijdt ook als een echte tractor, voor de op de snelweg rijdt dat wat minder maar daar is ie ook niet voor ontworpen. Vanwege het hoge eigen gewicht is het brandstof verbruik ook navenant.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.