Berlijn – optelsom der dingen..

Branderburger Tor in 2012…Geen muur meer, geen scheiding…

Na de al eerder beschreven steden waarmee ik persoonlijk iets had of heb moet ik absoluut ook Berlijn even vermelden. Hoofdstad van het land der oosterburen, ooit zo hopeloos verdeeld tussen een Oostelijke en westelijk gebied, maar gelukkig weer in oude luister hersteld. De eerste keer dat we daarheen reisden deden we dat nog in die oude sferen. De Muur nog bewaakt en in tact, het vliegtuig Brits want KLM mocht er niet naartoe en de verschillen tussen oost en west in meerdere opzichten enorm groot.

De TV Toren aan de Alexanderplatz in voormalig Oost-Berlijn is nog steeds een herkenbaar baken…

Maar we voelden er ons ook meteen thuis. Alles groot, maar ook gezellig op zijn Duits en dus leuke winkels en restaurants gekoppeld aan die bijzondere geschiedenis. In het oosten die sfeer van onderdrukking, sterker nog dan in andere landen van het toenmalige Oostblok. Maar ook dat schitterende Pergamon-museum. En sommige wijken daar in oude stijl hersteld. Een paar jaar later waren we er meer. Berlijn weer een grote verenigde stad, alles in de herbouw. We keken ons de ogen uit. De S-Bahn toen weer een functionerend geheel. Ontspannen was de sfeer, comfortabel het hotel. Pergamon nu onderdeel van een groter geheel waaraan hard werd gewerkt. In 2012 waren we er weer. Wat een verschil. Overal winkels, musea schitterend opgewaardeerd, de belangrijke punten van de stad glanzend in het zonlicht. We maakten een rondrit, maar ook een rondvaart, we liepen ons de voeten plat, maar wat een stad!

Scheiding tussen Oost en West…anno 1988

Wie denkt dat winkelen in Amsterdam leuk is moet ook echt eens naar Berlijn. In elk stadsdeel daar is een giga winkelaanbod en waan je je als bezoeker in een totaal andere stad. Wat mooi was bleef, wat mooier kon werd dat ook gemaakt. Op de oude grens tussen oost en west nu pure moderniteit in architectuur en aan bod van kantoren of shopping-centra. Daarbij een horeca-aanbod dat je feitelijk nergens vindt. En samen met de Berlijners maakten we daar ook graag gebruik van. Het was en is een waar genoegen. Berlijn is een must. Je moet dat eens meemaken. En je dan wentelen in die sfeer daar. Berlijners toch net even anders dan andere Duitsers wellicht, net zoals een Amsterdam net even afwijkt van de rest van Nederland. Dat zal het wel zijn….(Beelden: Yellowbird)

15 thoughts on “Berlijn – optelsom der dingen..

 1. Op het moment dat het begin van de muur ontstond logeerde wij bij vrienden niet heel ver van Berlijn vandaan, wij zijn er toen niet geweest want de sfeer was niet fijn.
  We maakten dat in 2006 goed en toen werd er toch nog wel veel gebouwd herinner ik me. Dat kon niet verbergen dat het inderdaad een mooie stad is.

  Like

 2. Sinds ik er geweest ben mis ik de stad. Ik ga er zeker naar terug en ga dan absoluut alle WO2 dingen bezoeken wat ik toen niet gedaan heb door het foutje wat ik bij me had. Het zou ook goed voor mijn Duits zijn als ik er eens een tijdje zou verblijven.

  Like

  • Indertijd bij ons eerste bezoek waren er meer sporen te vinden van de oorlog dan in de latere jaren…Maar er zijn geweldige musea, een deel daarvan bezochten wij in die jaren ook….Met prachtige collecties en interessante informatie…

   Like

 3. Naar aanleiding van een boekje van een Oost-Duitse motorrijder die in 1993 een tocht langs de oude grens heeft gemaakt heb ik dat een paar jaar terug met een vriend ook gedaan. Ik rij al ruim 13 jaar met een Citroen Dyane die ik dan kan ombouwen naar 2 persoons campertje. We zijn toen begonnen op het eiland Rugen waar het vakantie paradijs van Hitler staat, het gebouw is 4 kilometer lang. via oude kaarten en met dat boekje in de hand zijn we de gehele Duits / Duitse grens langs gereden. op sommige stukken staan nog steeds stukken hekwerk en een aantal wacht torens staan er ook nog. In sommige dorpjes vonden we ook nog monumenten / musea hoe het was in die tijd. De grens was veel meer dan dat stukje muur in Berlijn dat we kennen

  Like

  • Duitsland is sinds 1968 voor mij een bekend terrein. Ik ben tot Zwickau, Dresden en Erfurt in het oosten geweest, Munchen en achterliggende plaatsen in het zuiden, uiteraard het hele Ruhrgebied en zo meer. Altijd tot grote vreugde en plezier. Heb voor en met Duitse bedrijven mogen werken en ook dat veelal in goede sfeer en grote professionaliteit. En nog komen we er graag, al is het dan nu even lastig geworden met dat verrekte virus…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.