De kans dat de gemiddelde lezer hier een auto van dit merk tegenkomt onderweg is buitengewoon klein. En toch rijden er wel een paar in Nederland rond. Checker’s. Vaak hoekig gevormde enorm ruime wagens die met name in de V.S. veelvuldig als taxi werden ingezet. Gebouwd door een fabrikant die haar wortels had liggen in Kalamazoo Michigan en vooral bekend werd door de geleverde taxi’s. Vandaar die specifieke vormgeving en ruimte. Pas na de oorlog verschenen twee van haar succesmodellen, de Superba en de Marathon. Wagens die je als je wilde ook voor prive-gebruik kon bestellen, maar dat was dan wel voorbehouden aan liefhebbers.
De meeste (met name Marathons)Checkers gingen dus als taxi aan de slag. Vrijwel onverwoestbaar sterk gemaakt en simpel van onderhoud. Door de relatief hoge deuren en vierkante vormen was in- en uitstappen geen enkel probleem en sommige van deze taxi’s vervoerden 8 personen tegelijk. Tot 1965 zaten er door vliegtuigmotorbouwer Continental geleverde zescilinderblokken in, later kwamen diverse motoren van Chevrolet in het vooronder. De wagens bleken zo praktisch en ook gevraagd, dat Checker ze gewoon jarenlang bleef bouwen, zonder al te veel wijzigingen. Vaak een opmaat voor succes in autoland. Zelfde zag je bij de taxi’s van Austin en Toyota. De Marathon van Checker is zo sterk dat er heel wat van die wagens onder zware omstandigheden toch gewoon 1 miljoen kilometers mee gingen.
Checker nutte dat succes verder uit door er een limousine van te maken die typerend is voor de Amerikaanse leefstijl. Een verbouwde versie werd een stationcar en een daaruit afgeleide versie noemde men Aerobus, gebruikt voor het vervoer van passagiers en bagage tussen hotels en vliegvelden. Nadat de Checker Marathon toch uiteindelijk moest worden afgelost kwamen exemplaren met niet al te veel kilometers op de teller nog wel eens onze kant op en werden dan ingezet voor trouwerijen of als feesttaxi’s. Maakte de Checker’s niks uit, ze reden gewoon nog vele kilometers veilig verder. En de vormgeving maakt velen die er een zien nostalgisch. Zo ziet een Amerikaanse klassieker er uit. Zo ook een goed ontworpen taxi. Tegenwoordig is het stil bij het merk. Vermoedelijk staan de oude productiehallen leeg en verlaten in dat provinciale Michigan. (Beelden: Internet)
Inderdaad, nóóit van gehoord al doet de gele taxi dan misschien een klein belletje rinkelen van plaatsje uit Amerika.
LikeLike
Heel lang waren deze Yellow Cabs standaard in plekken als New York!!
LikeLike
Daar ken ik ze ook alleen van, op posters en foto’s , maar dan nog had dat geen connectie met het merk;-)
LikeLike
Die heb ik hier inderdaad nog nooit gezien. Wel gezien in fims en series uit de USA;
LikeLike
Inderdaad komen ze daar veel in voor. Vaak films of series die een paar jaar terug speelden. Tegenwoordig zijn ook de taxi’s in de VS van een wat minder ruimhartige soort…
LikeGeliked door 1 persoon
De naam zegt mij ook niets.
Lijkt me een geweldige gezinswagen en mooier dan het staartvinnenmodel.
LikeLike
Staartvinnen waren meer van eind jaren vijftig. Met van die geweldige platte vinnen op de Chevrolet IMpala, die in ons land veel als taxi rond reed of voor het vervoer van hoog geplaatsten…:)
LikeLike
Wel eens in een film gezien maar ze doen me niet zoveel.
LikeLike
Het zijn ook meer werkpaarden….dat zal het zijn…:)
LikeLike
Hela, dat heb ik nooit geweten, dat ze uit Kalamazoo kwamen. Daar kwamen ook de fameuze Gibson gitaren vandaan (ik heb er een die daar gemaakt is). Heden ten dage is het inderdaad een arme plaats geworden, zoals zoveel steden in Michigan. In 2010 ben ik er eens doorheen gereden, om de oorspronkelijke Gibsonfabriek te zien.
LikeLike