Dagje Amsterdam, nieuwe vergezichten….

Met onze Soester vriendjes waren we onlangs weer eens op stap. In de hoofdstad, mijn stad! Hoewel wij zelf veel wandelen in die stad is het zoeken van een locatie waar voor bezoekers aan onze stad iets te beleven valt, soms best lastig. We deden in het verleden alle grote musea al eens met hen aan en nog wat andere dingen die niet voor de hand lagen of liggen. Dit keer kozen we op aanraden van derden voor de Nieuwe Kerk op de Dam waar op dat moment een expositie van World Press Photo gehouden werd. Nou dat was geen vrolijke toestand. Goed nieuws, blij nieuws, vrolijk makend nieuws, nee dat is niets voor de moderne pers. Ellende en narigheid moet het zijn en vooral leed van mensen die het ‘lastig hebben’. Dus veel conflictgebieden, slachtoffers, vluchtelingen (of wat daarvoor door gaat tegenwoordig), dierenleed, bedenk het en het wordt in foto’s vastgelegd.

Het maakte ons niet vrolijker. Integendeel. Dat deed wel het praalgraf van onze zeeheld Michiel de Ruyter in die aardig grote kerk. Met een enorm standbeeld plus grafmonument aan de ene kant en blik op zijn kist aan de andere. Een zeeheld die de Britten in de pan hakte indertijd en heel wat zilver en goud onze kant op wist te halen. In deze tijden van mallotige geschiedvervalsing door LTB’ers die alles wat maar riekt naar vaderlandsliefde meteen veroordelen en het liefst vervangen door tragische beelden van onderdrukten in die geschiedenis, een verademing. Ik werd er plaatsvervangend trots door.

Want laten we wel zijn, hadden we deze zeeheldensoort niet gekend spraken we hier vermoedelijk Engels, Spaans, Frans, Duits of wellicht zelfs Arabisch of Turks. Want al dat volk deed pogingen onze Europese streken aan de Noordzee onder de knoet te krijgen. De grote Admiraals van onze geschiedenis staken daar een roeispaan voor en daarom zongen wij op die mooie lentedag even in stilte het Wilhelmus. Om in stijl te blijven staken we daarna het IJ over richting oude NDSM werven in Amsterdam-Noord. Vrijplaats, museum, ontwikkelingsgebied. Alles is er te vinden voor een gezellig dag uit.

Van leuke terrasjes tot kunst. Men bouwt daar in hoog tempo appartementengebouwen en bedrijfshallen. Er komen supermarkten en zo meer. Een nieuwe leefwijk van de stad op een plek waar vroeger de grote zeeschepen van de Nederlandse handelsvaart werden gebouwd. Amsterdam pakt hier echt door en als je langs de oevers van het IJ staat en naar de overkant kijkt zie je dat ook daar nieuwe woonwijken uit de grond worden gestampt die hun weerga niet kennen.

Zelfs onder GroenLinks juk kan een stad zuchten en toch ruimhartig expanderen. Ook al bouwt men dan meestal voor lieden die nu nog niet in Amsterdam wonen maar er graag neerstrijken om daarna te mekkeren over de drukte en het lawaai. Hoe dan ook, we zagen en beleefden veel. Werden geïnterviewd door drie jonge dames die een schoolopdracht moesten maken over Amsterdam-Noord. Het compliment over mijn uiterlijk en lager geschatte leeftijd maakte mijn hele dag nog beter dan goed. Op wolkjes liepen we naar het centrum terug, zegen neer op een terras en genoten (..) van de steedse herrie. Blijft leuk dat Amsterdam, jammer dat er van die rare types wonen soms…die ook nog eens de stad besturen. Maar het blijft de mooiste stad van het land. Doen die groenen niks aan af…(Beelden: Yellowbird archief)

16 thoughts on “Dagje Amsterdam, nieuwe vergezichten….

 1. Jammer dat na het bezoeken van veel menselijk, dierlijk en wereldlijk leed er geen stichtelijk woord komt.
  De repeterende sneer naar een politieke partij in bijna elke blogpost geeft een beeld van een verzuurd oud mannetje.
  Waar is de open, optimistische blik van de zakenman?

  De drie meiden weten in ieder geval dat met een compliment en een grap de hele wereld te veroveren is ….

  Warme groet,

  Like

  • Mijn sneren naar links komen doordat de wereld gek wordt gemaakt door deze anarchistische types die wel het terrasverbod handhaven maar niet het boerkaverbod. Die de criminaliteit niet aanpakken maar wel het plezier of toerisme. Provincialen die steeds doemdenken. Ik ben overigens verre van zuur maar zal nooit zwijgen over leugens en bedrog. Van welke kant ook. En wie mij de afgelopen jaren regelmatig volgde of nog volgt kan dit weten. Kritisch moet een mens zijn. Niet volgzaam. Waar dat toe kan leiden zag ik in het vroegere Oostblok.

   Like

   • Jouw te korte lontje is makkelijk aan te steken.

    Misschien is een blogserie met jouw oplossingen voor alle beren op jouw pad een mooi vervolg de terugkerende sneren?

    Het is al te makkelijk om Jesse Klaver als het grote gevaar te zien.

    PS: de afgelopen zomer was de luchtkwaliteit in Amsterdam-ZuidOost weer zo slecht dat ik voortdurend bijna voortdurend binnen heb moeten blijven. Mijn medicatie is weer flink verhoogd. De zuurstoffles is in bestelling.

    De tijdelijke problemen hebben die luchtproblemen bij mij en vele anderen niet kunnen verhelpen.

    Maar dat zal een auto- en vliegtuigliefhebber weinig zeggen.

    Benauwde groet,

    Like

 2. Het is relatief simpel. Als je geen uitstooot wilt, geen vervuiling, moet je de bevolkingsaanwas direct dempen. Wereldwijd. Elektrische auto’s zijn niet de oplossing, mensen zijn dat in de breedte. Of ze nu GL of VVD stemmen, mensen stoten gewoon van alles en nog wat uit. Het wijzen naar elkaar is oorzaak van een patstelling. We willen (Klaver) massa-immigratie zelfs stimuleren. Resultaat; meer behoefte aan huizen. Dus bouwen we alle polders vol. In 1945 woonden hier net aan 6 miljoen mensen, nu 18 miljoen en de 20 miljoen zijn in zicht. Steden groeien uit hun jasje, en je kunt nu eenmaal niet alles per trekschuit en fiets bereiken. We kunnen niet meer toe met een houtvuurtje maar stoken ons gek. Of zetten het hele huis vol airco’s. Allemaal logisch menselijk gedrag. Maar geen logische politieke keuzes. We hebben geen enkel vat op landen als Brazilie en Indonesie waar jaarlijks zoveel bos wordt gekapt als in Europa nog overeind staat. Maar we doen niks. Brazilie is een vriend van het westen, de Indonesiers zijn moslim dus die mag je ook niet aanpakken. Verkeerde keuzes. Net zoals we dat in ons land doen. Verstening van onze tuinen is slecht voor het klimaat, maar vervolgens bouwen we omze polders vol met betonnen huizenblokken. We kappen ook hier en onder links bestuur vrolijk duizenden bomen als dat zo past. Kortom…inconsequent gedrag. Maar wel altijd maar wijzen…..jij, jij, jij! Maar ik wijs op die feiten. Zoals ik altijd deed. Ter lering ende vermaeck!

  Like

  • Vermaeck kan ik in jouw bloggen niet herkennen, wel een zure eigengereidheid. En daar probeer ik van te leren.

   Met optimisme is veel meer te bereiken. Ik hoop dan ook nooit op jouw manier oud te worden. Daarom blijf ik jou volgen.

   Ik weet het, jij verdraagt geen enkele kritiek. Maar dat is juist wat mij altijd in mijn werk op de been heeft gehouden. Accepteren dat anderen iets kunnen geven om van te leren.

   Vriendelijke groet,

   Like

   • Maar je leest wel mee beste Rob. Is dat een zelf gezocht lijden van de beperkte geest dan? Mijn blog is al jarenlang een uiting van mijn mening. Een mening die is gebaseerd op feiten, niet op leugens. Op dat laatste hebben Groenlinksers en andere linkse lieden een patent zo lijkt het. Optimisme is dat je gaat werken voor je geld. Dat je in het zweet des aanschijns van een stad of land iets moois tracht te maken. Maar nee, het moet altijd betaald door anderen om het eigen gewenste ideaal te bereiken. Maakt mij dat zuur? Integendeel. Maar met het psychologieboek voor Dummies bereik je vaak weinig. Je leest mijn inhoud niet, je stoort je aan de kritiek op GroenLinks, jouw stroming, maar zeker niet de mijne. Dus kijk eens in de spiegel v.w.b. het niet tegen kritiek kunnen?! Altijd sneren uitdelend als het niet gaat over bijtjes en bloemen, maar zelden met een echte oplossing komend. Kortom, na 55 werkende jaren mag ik mij uiten zoals ik wil. Het realisme heeft me op de been gehouden. Ideologie is leuk voor bureauridders. Ik ben wel benieuwd waar je aan refereert als je meent dat ‘anderen me iets kunnen geven waar ik iets aan heb’. Welke anderen moeten dat dan zijn? Ga je me vast uitleggen. Maar nog even voor de goede orde; geen groenlinkse praat of op de man spelen, want…..de basisregel is hier dat je op inhoud elke commentaar mag geven, maar als het persoonlijk wordt je eindigt in het spamnet. Niet zuur, maar ik ben al die namaakanalises wel een beetje zat. Maar dat weet je al een jaartje of wat denk ik…Verder wens ik je een fijne dag toe!

    Like

 3. Alleen die laatste zin…maar goed.
  Ik bezocht ook de World Press Photo in die kerk jammer van de entree want elders bezoek je dezelfde nare foto’s gratis. Amsterdam is niet mijn stad omdat ik in het centrum de Amsterdammer mis. Terwijl ik van een stad zonder hart hou.

  Like

  • Ik vind andere steden ook fijn hoor. Rotterdam vorig jaar herontdekt. Ik kan me in Utrecht goed vermaken, vind Deventer geweldig, Zwolle, Den Bosch en zo meer. Maar eenmaal een echte en geboren Amsterdammer en je raakt dat virus nooit meer kwijt. Als je echte Amsterdammers wilt ontmoeten raad ik je echt aan de volgende keer eens op maandag de Jordaan te bezoeken en dan vanaf de Noordermarkt over de Lindengrachtmarkt te wandelen. Daar hoor en zie je ze nog. Een verademing…..

   Like

 4. Tja, het zou ook niet direct een tentoonstelling zijn die ik zou bezoeken, het is inderdaad al jaren zo dat winnende foto’s meestal over oorlogssituaties gaan. Maar waarschijnlijk is alleen al de kerk wel een bezoekje waard. Ik heb het vaker gezegd, Amsterdam heb ik waarschijnlijk nog nooit door de ogen van een liefhebber gezien en wát ik ervan gezien heb kon me niet overmatig boeien. Ik herkende ook het humoristische Amsterdamse volk niet maar ja, die zal je in toeristische delen natuurlijk ook niet heel veel vinden.

  Like

  • Het is een prachtige stad en als je op de juiste plekken verkeert hartstikken gezellig ook. Vooroordelen worden vaak bevestigd als je in de toeristische hoeken van de stad verkeert. Druk, Yuppen en zo meer. Als ik gids voor derden loop ik juist daar altijd met liefde om heen…..

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.