Notabele voorvader…

Jaja, uw meninggever is voorzien van een voorvader die echt iets in de melk te brokkelen had. Een man (1816-1900)die notabel was, burgemeester zelfs van twee Nederlandse steden, en zorgde dat zijn nakomelingen door hun uitzwerven in ons land o.a. veroorzaakten dat ik het levenslicht zag. Hoe ik aan deze wijsheid kwam? Nou simpel, door vroegere medeblogster Pia die van genealogie een bijna professionele passie heeft gemaakt. Via Facebook doet zij vaak verslag van de meest ingewikkelde zoektochten naar mensen uit haar eigen familiegeschiedenis en elk lijntje dat zij tegenkomt zoekt zij dan nauwgezet uit. Bij mij is de zoektocht een stuk ingewikkelder. Allereerst omdat ik geen geduld bezit om allerlei archieven uit te pluizen als je nauwelijks weet wat of waar je moet zoeken. Mijn familiegeschiedenis in de generatie boven mij is al verstoord door scheiding en andere perikelen. Ik liep al snel vast toen ik het wel eens probeerde. Kwam voor mijn familienaam in een joodse lijn terecht of een van de Mormonen. Maar dat zijn echt de verkeerde verbindingen. Wist ik zeker.

Ik schatte ook de leeftijd van mijn natuurlijke vader wat verkeerd in. Wist wel ongeveer zijn overlijdensdatum, maar niet die van zijn geboorte. Thuis werd er niet zoveel over de man gepraat en door omstandigheden als….dan…negatief. Kortom een lastige zoektocht. Van mijn moeders kant was de situatie niet zoveel positiever. Ook daar een vervelende scheiding bij de grootouders, ver voor de oorlog. Wel wist ik dat er aan die familiekant lijnen liepen naar Hoofddorp en Scheveningen. Maar verder? Ik legde het onlangs weer eens neer bij Pia. ‘Hoe doe jij dat toch? Ik snap er geen moer van….’. Zij beloofde eens voor mij te zoeken als ik wel wat basisinformatie had. Die kon ik net aan leveren. En dus…..Twee dagen later was ze al zes generaties boven mij uitgekomen. En keek ik naar een overzicht waarbij die burgemeester passeerde maar ook de man die onze familie in Nederland zijn naam gaf, een uit Duitsland afkomstige huursoldaat die zich ooit (1765) in Nijmegen vestigde. En dat uit dat geslacht (met een Duitse H tussen de naamletters) ook een Groningse tak ontstond. Dus verre familie. Ik werd er helemaal blij en opgewonden van. Immers in onze huidige generatie en die voor of na ons, ligt Duitsland (en Tsjechie) na aan het hart. Dat bleek ook te gelden voor mijn vader en grootvader.

We vinden kennelijk het land fijn, het eten, de mensen. Nooit echt geweten waar het vandaan kwam. Nu wel….stukje familieband. En dat stemt toch in zekere mate vrolijk. Pia vertelde me nog waar ik op moest letten, dat bepaalde huizen uit die tijd nog bestaan en te bezoeken, en dat je bij allerlei archieven terecht kunt voor nog meer informatie. Nou, ik heb er weer een hobby bij. En vrouwlief wil uiteraard ook dat ik voor haar ga zoeken. Want opmerkelijk genoeg kent die vanuit een van haar grootouders net als ik een even onbekende maar wel vastgelegde link naar Nijmegen. Straks waren onze voorouders ook al met elkaar verbonden. Verborgen verledens…..Het blijft leuk allemaal! Zelf ook wel eens op zoek geweest? En? Gevonden??? (Beelden: Yellowbird archief/Zelhem/Wiki)

12 thoughts on “Notabele voorvader…

 1. Mooie dingen zijn dat. Op de een of andere manier doet zoiets je wat.

  In onze beide families werd ook het e.e.a. onderzocht maar er werd niet heel diep gespit.
  Opa van mijn opa kwam uit Rusland. Die van moeders kant was zo Hollands als maar kan.
  Echtgenoots bron ligt in Spanje, veel Nederlanders komen van oorsprong elders vandaan. Wat wil je ook met al die oorlogen.

  Like

  • Ja, dat was in mijn geval ook zo. Oer-grootvader kwam uit Hessen naar NL om bij de Staatsen dienst te doen. En bleef hangen in de regio Nijmegen. Blijft toch aardig. Overigens is ‘boven’ die oervoorvader geen verder geschiedenis meer te vinden. Vermoedelijk moeten we dan naar Duitsland om ergens kerkarchieven open te maken of zo..maar dat gaat wat ver…

   Like

 2. Neven van mijn vader hebben zich ook verdiept in onze familiestamboom. Ik schreef er al een paar keer over. De oudste vermelding komt uit tweede helft 14de eeuw. CLAUS SCEIJVEN – geboren in 1350 en overleden in 1418 in Oisterwijk.

  Like

 3. Is Pia de Pia die ik ooit in jouw bijzijn in Delft heb ontmoet? Zo ja breng haar mijn groeten over;-) Ik dacht dat zij gestopt is met haar blog en jij hebt ook niets gelinkt.
  Maar ter zake, nee ik heb niet echt gezocht naar mijn familie, kreeg ooit wél van een notaris bericht dat ik recht had een ( heel bescheiden)deel van een erfenis van een tante van moeders zijde vergezeld van een stukje stamboom waaruit bleek dat ik via die kant meer familie heb dan mij bekend was.
  Vis Henk’s kant werden wij ooit benaderd door een “zoeker” die al tot in 1600 in zijn familie zat maar dan in een tak waarvan ver in 1800 haar en zijn familie broers waren. Ook dat kwam via Duitsland.

  Like

  • Als je de eigen geschiedenis kent is het ook allemaal minder relevant wellicht. Voor mij waren het vooral vraagtekens die me bezighielden. Nu zijn die gaten in de eigen geschiedenis gedicht…Je bent nog jong, komt wellicht nog die belangstelling…:)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.