Wie meent dat het concept van de hybride-auto, oftewel een auto die niet alleen een benzinemotor aan boord heeft om zich voort te bewegen, maar ook elektrische aandrijving, afkomstig is uit Japan en meer speciaal Toyota, moet ik teleurstellen. De Japanse fabrikanten zijn weliswaar in staat geweest de afgelopen pakweg 15 jaar dit concept in serie aan te bieden aan de markten over de hele wereld, het was een heel ander bedrijf dat dit hybride-systeem ruim 100 jaar geleden al introduceerde en patenteerde; Imperia. En dat merk kwam uit…België. Want terwijl wij hier druk zijn met DAF of Donkervoort, kunnen de Belgen terugkijken naar een geschiedenis met een behoorlijk druk palet aan autofabrikanten. Imperia was daar bepaald niet de grootste van, wel een opvallende. Omdat men meer zaken deed of ondernam die we nu toch wel als heel bijzonder zien. Men maakte motoren voor die gebouwde wagens zonder kleppen. En had, dik voor de Traction Avant Citroen op het wereldtoneel als uitvinder van dit systeem zou doen betitelen, allang auto’s in de aanbieding met de aandrijving op de voorwielen.
Waar het Imperia door de jaren heen aan mankeerde was vooral genoeg kapitaal en een oervorm van marketing bedrijven. Het bedrijf stamde uit 1904 toen oprichter Adrien Piedboeuf de oude boedel van een nog markanter bedrijf uit die streken overnam, Pieper. En die firma had die hybride bedacht en op de weg gezet. Imperia hoefde het alleen maar te perfectioneren. Deed dat een tijdlang in Luik, verhuisde later een kilometer of 40 verderop, naar een niet ver van Verviers gelegen dorpje, Nessonvaux. En daar expandeerde de boel behoorlijk. Zo zelfs dat men voor het testen van de eigen auto’s net als Fiat een grote testbaan aanlegde op het dak van die fabriek. Helaas had Imperia last van de twee wereldoorlogen. Men kreeg tussentijds nog een Nederlandse directeur die het merk in de vaart der volkeren op liet stomen.
Maar die oorlogen en die Duitsers die telkens weer de fabriekshallen leeghaalden waren een beetje veel van het verkeerde. Na de laatste oorlog moest men naast de spaarzaam verkopende eigen auto’s ook wagens in licentie gaan maken. De schoorsteen moest roken en dus koos men net voor de oorlog nog voor het Duitse merk Adler, kocht Minerva, ook al een Belgisch merk en ging na de bevrijding over op de licentiebouw van een Brits merk, Standard. De Vanguard van de Britten werd na in elkaar zetten op dezelfde wijze getest als de nu nog als zeer degelijk omschreven Imperia’s. Gewoon op het dak van de fabriek. Wisten kopers tenminste wat ze kregen. Helaas redde Imperia het niet. In 1958 viel het doek en werden de laatste werknemers ontslagen. Sindsdien raakte het complex in verval. Al zijn loodsen en stukken testbaan nog wel te vinden als je er even gaat kijken. Imperia, volkomen onbekend behalve in kringen van echte liefhebbers of historici en nu ook bij de lezers van dit blogje. En meteen ook een mythe doorgeprikt rond die hybride-auto’s. Niet modern, niet nu actueel, maar al een eeuw geleden. En bedacht door Belgen! Kom daar maar eens op toch?!(Beelden: Wiki/Internet)
Leuk, een enthousiast stuk over hybride auto’s.
Wellicht komt er ook nog een tijd dat zelfs jij enthousiast bent over elektrische auto’s ….
Vrolijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Ik word wellicht ooit enthousiast over elektrische auto’s als ze me dezelfde actieradius bieden als een meer normale benzine- of dieselwagen. Als ze betaalbaar worden, als het enorme probleem van de afgeschreven accu’s ook wordt meegenomen in de milieuoverwegingen en als we afkomen van de door kinderen uit Afrikaanse mijnen gehaalde grondstoffen voor die accu’s. Ook als we nu eens eerlijk erkennen dat we niet in staat zijn om iedereen elektrisch te laten rijden omdat dan het stroomnet ‘down’ gaat in ons land en zeker als we gaan erkennen dat EV’s niet DE oplossing zijn voor een nu overdreven probleem dat deels wordt veroorzaakt door het verkeer. Cijfers zijn andere dingen dan meningen…
LikeLike
Wie weet …..
LikeLike
Nou ….ik ga je niet geloven dat ik alles dat jij over auto’s schrijft ook echt ga onthouden;-) Maar die oudjes zien er wél geweldig uit!
LikeGeliked door 1 persoon
Je hoeft het niet te onthouden hoor. Het gaat mij meer op het idee dat die Belgen indertijd hun tijd ver vooruit waren…:)
LikeLike
Zo leer je nog es wat, dit is nieuw voor me.
LikeGeliked door 1 persoon
En dat is precies waarom ik het schreef…:)
LikeLike
Daar had ik als Belg zijnde nog niet van gehoord of gelezen tot nu.
Interessant stukje geschiedenis.
LikeGeliked door 1 persoon
Graag gedaan…:)
LikeGeliked door 1 persoon