Manko in de media; rechts TROS-geluid!

Wie de huidige Tv-zenders bekijkt die in Nederland actief zijn ziet toch vooral dat in zowel elk programma linksige meningen worden verkondigd als zijnde de enige waarheid. En dat heeft zo zijn effecten op de mening van veel mensen die zich daarop baseren. Hoewel we in merendeel rechts stemden bij de onlangs gehouden verkiezingen, is het links dat de mening dicteert die wij eropna (moeten)houden. Of een andere (meer realistische) mening juist afdoet als niet relevant, nationalistisch, dan wel anti-islam. Vormen van deze soort voorlichting kwamen ook in de jaren zeventig al voorbij. Het tv-landschap van toen door de verzuiling ook aardig saai. De piratenzenders als die op het REM-Eiland, van een aantal jaren eerder waren een te vroege dood gestorven maar veel mensen wilden gewoon vermaakt worden. Niet al dat geleuter over een ondergaande samenleving en de problemen van of armoede in de derde wereld.

En dus ontstond uit de ingezaaide velden van die piraten een omroep die niet alleen zou zorgen voor veel vermaak en eigenlijk de basis legde voor de RTL’s van tegenwoordig, de TROS. Oprichter Joop Landre wilde een ander geluid laten horen. Niet alleen maar door aardige series uit te brengen of zaterdagavondshows die hun weerga niet kenden, maar ook door een behoorlijk conservatieve actualiteitenrubriek die als TROS-Aktua jarenlang de rechter kant van het politieke spectrum zou vertegenwoordigen. Bekende gezichten van die rubriek waren Ivo Niehe, Jaap Jongbloed, Marcel Bruijns en wat later in de tijd de onlangs overleden Wibo v.d. Linde. Daarnaast waren er nog Yvonne Habets, Ard Horvers, Bob Kroon, Hein van Nievelt (die ik nog eens in de ban deed na oneerlijke kritiek op mijn favoriete automerk), Henri Schop en de charmante Tineke Verburg. Jan Pelleboer deed het werk op het gebied van weersverwachtingen. TROS-Aktua was o.a. actief rond de zaak Menten. Er werden wat afgeleide programma’s ontwikkeld als TROS-Aktua in Bedrijf, Aktua Geld en ook een versie voor jongeren, Aktua Junior.

De teneur van de berichtgeving stond haaks op die bij de Vara en c.s. Men was kritisch op al die zgn. waarheden die vanuit die linksige hoek werden georeerd en wie de Telegraaf las wist wel uit welke hoek de nieuwsgaring kwam bij de TROS. En daar was niks mis mee als je nu ziet dat DWDD vooral lijntjes heeft met VN, Volkskrant en NRC. Scheelt vaak ook veel redactiegeld. In 1993 ging het programma op in TweeVandaag en verdween dat TROS-gezicht uit beeld. Ook de AVRO verloor haar best wat rechtse rubriek Televizier. Men liet zich verrassen door de wens bij de NPO om toch vooral het linkse geluid te laten horen. Ik zou best eens benieuwd zijn wat die kopstukken van toen voor de TROS van nu zouden rapporteren over al die immigratie en milieu-verhalen die wel erg eenzijdig van toon en inhoud over ons heen worden gestort. Jammer dat WNL dat gat nooit heeft kunnen invullen.  Het zou best eens verfrissend kunnen werken als we op die TV neutraal tot tweezijdig nieuws tot ons konden nemen. Maar helaas. Het journaille neemt kritiekloos over wat voorlichters of actievoerders zoal oreren. En dat is en blijft een trieste, bijna verdrietige constatering. Kortom, ik mis die TROS en AVRO van toen. Omdat ik zo graag wat realisme zou willen zien als antwoord op al die #Webmetons verhalen die we nu over ons heen gestort krijgen. (Beelden: TROS/Internet/Telecommunicatie)

9 thoughts on “Manko in de media; rechts TROS-geluid!

 1. Ach, dat wat de tv zenders te bieden hebben boeit mij helemaal niet.
  Reclame en sluik reclame voor van alles.

  Alleen dat programma van Harrie Mens vond ik wel aardig. Vrienden onder elkaar die voor een goede prijs tv zendtijd vulden.

  Tv-loze groet,

  Geliked door 1 persoon

  • Dit programma duurde pakweg een half uur. Als je ziet hoeveel zendtijd lieden als Pechtold en Klaver krijgen om hun flauwekul te uiten is dat een fractie van de promotie die ook Wilders in een open bestel zou mogen genieten. Mij maakt het even niet uit over wie of wat het gaat, wel dat er evenwicht nodig is! Dat is nu verstoord., DWDD, Pauw, Jinek, Nieuwsuur, De Slimste Mens, en ga maar door. Allemaal linkse en milieu-verkondigers die politieke tegenstanders affakkelen en zeker ook buitensluiten. Eenzijdigheid troef. Immigranten vluchtelingen noemen, verruwing in de discussie vooral rechts verwijten en zo meer. Zo verziek je de discussie en zie je generaties opgroeien die menen dat slechts een enkele weg de juiste is.

   Like

  • IK zet ze ook niet meer aan. Krijg er een kriebelig gevoel bij als men de feiten voor de zoveelste keer verdraait en mensen zielig maakt die dat niet verdienen. Van mij mag er dus wel wat geld minder naar die publieke omroepen. Helaas vindt men zelf dat haar ‘journalistieke rol’ niet mag worden aangetast. Logisch, want men werkt vooral voor Groenlinks, D66 en PvdA.

   Like

 2. Het waren andere tijden.
  Hadimassa vond ik zeker ook niet verkeerdnet als de Barend Servetshow.
  En iets van de NCRV uit het leven gegrepen.
  En kwam cabaret groep Lurelij ook op voor verbetering.
  Leuke site overigens.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.