Roemeense geschiedschrijving…

Mijn relatie tot het Roemeense volk is qua ervaring relatief beperkt en ook nog eens uitgerust met een dubbel gevoel. Beroepsmatige vervorming maakt soms blind voor de positieve dingen in heden of verleden. En bij mij is veel terug te voeren naar die beroepsmatige ervaringen. Met een ronduit matig automerk als Dacia dat ons als dealer in de jaren 1978-81 werd opgedrongen door de toenmalige importeur die ook mijn geliefde merk Skoda en een Pools alternatief als FSO op de markt zette. Dacia was toen een automerk dat een soort kopie van de Franse Renault 12 bouwde, overigens in licentie van de Fransen, maar dat zo slecht deed dat die wagens van een bedenkelijke kwaliteit waren. Wisten wij toen veel of we geloofden het positieve liever dan het negatieve in die lastige jaren. Het Roemeense ding had westerse (Franse) lijnen, voorwielaandrijving en aardige kleuren. Er was een sedan van te koop en een stationcar, en voor wie nog wat aardappelen naar de markt wilde brengen, een Pickup. Maar die laatste werd toen toen nog niet geimporteerd. Dacia dus!

Wij kenden als garagebedrijf al enige ervaring met een exemplaar van dat merk, omdat ik als ex-Schipholwerker de lokale vertegenwoordiger van de Roemeense luchtvaartmaatschappij Tarom onder dak wist te brengen voor onderhoud. Nou daar hadden we eigenlijk van moeten leren. Deden we niet. Mede doordat die importeur ons op het hart drukte dat de nieuwe Dacia’s absoluut beter waren dan die oudere exemplaren. Het was niet zo. Zelden kregen we zoveel gedoe over ons heen als met die Roemeense wagens. En we waren best wel wat gewend door onze Poolse vrienden. Bij de Dacia kon je tijdens het rijden zomaar je achterruit kwijt raken als je een voorrraam open deed, maar er mankeerde verder wel zoveel aan dat je blij mocht zijn dat klanten er 10.000km storingvrij mee onderweg konden. Toen de importeur (wellicht door al die garantieclaims) ten onder ging in 1980/1 was het over en uit. Geen Dacia’s meer en we bedienden de rijdende klanten in die wagens zo goed en kwaad als het ging met originele Renault-onderdelen.

Want voor die R12’s was nog wel het nodige te vinden. Later, we zochten uitbreiding van vooral ons lease-gamma, namen we bij een nieuwe importeur nog eens een paar van die Roemenen af. Met name de Combi’s die waren opgewaardeerd en nog wat leuker van uitvoering en kleur. Er was in de loop van de jaren niet zo veel veranderd. De wagens die goedkoop in de lease gingen bleken nog net zo beroerd van afwerkingskwaliteit als de illustere voorgangers van een jaar of wat eerder. Het zorgde er voor dat we er nu definitief mee stopten en gingen voor een Japans merk naast het nog steeds gevoerde Skoda. Dacia was voor mij dus niks. Intussen is het een budgetmerk geworden waar na de volksrevolutie die het kwalijke bewind van de de communisten met geweld verjoeg, nu Renault echt de scepter zwaait. Met erg aardige wagens waar nog steeds kopers voor te vinden zijn. Maar ik kijk er niet meer serieus naar. Te link, te slechte ervaringen. Maar ik doe daar vast de Roemenen deels mee tekort. Want in dat land werden buiten Dacia nog meer auto’s gebouwd, al dan niet van even bedenkelijke kwaliteit. Men bouwde ooit voor Citroen een model dat hier als Axel te koop werd aangeboden en er was een terreinwagen met de fraaie naam ARO. Zij die er ervaring mee opdeden moeten maar eens vertellen wat ze meemaakten met die wagens. Ik beperkte me hier op deze zondag maar even tot dat Dacia-verhaal. In de hoop dat u het aardig vond. (Beelden: DDR, J.R. de Witt)

8 thoughts on “Roemeense geschiedschrijving…

  1. Slechte ervaringen, daar leer je van. Zij het wat laat soms. ☺
    In mijn omgeving werd de Skoda ook afgekraakt, ik weet niet waarom. Misschien om het lelijke lompe model.
    Mijn man zwoer bij Opel. Omdat de BMW te duur was.

    Like

    • IK had indertijd met dat vooroordeel te maken. Skoda kwam net als veel andere auto’s uit het Oostblok. En dat kon per definitie niet goed zijn. Maar het merk kende een historie die tot ver in de 19e eeuw terugging en haar eerste auto’s wewrden al in 1905 gebouwd. Als je die geschiedenis kende wist je dat zij die dat vooroordeel uitdroegen (en dat waren er velen in dit jaren) geen ideel hadden waar ze het over hadden. Jammer genoeg hielp niet mee dat de communisten indertijd elke moderne ontwikkeling tegenhielden omdat ze het geld niet wilden besteden aan ontwikkeling van nieuwe modellen. Daarbij maakte de ruilhandel tussen de socialistische heilstaten dat men bijvoorbeeld betaalde in auto’s en import van concurrerende auto’s zo werd uitgeschakeld. Skoda was, is en blijft een puik merk, maar kende een lastige periode toen het onder communistisch juk ongeveer alles moest fabriceren wat kon rijden. Men bouwde treinen, trams, trucks, bestelauto’s, personenwagens, wapensystemen etc. Maar hier keken we slechts naar die personenwagens. Overigens heel lang de goedkoopste wagens op de vaderlandse markt en zeer succesvol.

      Like

  2. De naam herinner ik me wel, met inderdaad negatieve uitstraling al kende ik niemand die er in reed.
    Genauld hebben we wél jarenlang gereden , zonder problemen dus als die zich nu met het merk bemoeien kan dat zeker verbetering geven.

    Geliked door 1 persoon

    • De grote ellende was dat indertijd de Roemeense communistische dictatuuur voorschreef dat alle onderdelen van die oorspronkelijke Fransoos door Roemeense bedrijven moesten worden gemaakt. En dat maakte dat er veel ellende te verwachten viel. Waren onvergelijkbaar met de toenmalige originele Renaults al hadden ook die een bepaalde naam en faam, maar dan nog was dat toen keer beter dan die uiterst matige Dacia’s. Overigens zat de importeur van dat spul indertijd in Voorschoten…

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.