Stop met mekkeren….en verhuis desnoods…

Weet je wat ik nou echt vervelend vind? Nou?? Mensen die gaan klagen over hun leefomgeving terwijl ze er zelf bewust voor hebben gekozen om daar te gaan wonen. Of werken, net hoe het uitkomt. Bedenk maar eens mensen die in onze trotse en mooie stad komen wonen en dan beginnen met mekkeren over de grote drukte of nog erger, het verkeer! Dat snap ik echt niet. Weet je toch van tevoren? Blijf dan in dat dorp waar je vandaan komt maar verhuis niet naar een grote stad. Mijn tante H woonde ooit in Amsterdam Oost. Vlak voor haar huis lag de spoordijk die het Muiderpoort- met het Amstel Station verbond. Elke paar minuten denderde daar, ook toen al, een trein voorbij. De ramen trilden. Maar zij merkte het nauwelijks meer op. Wij woonden in een straat waar veel bedrijvigheid was. Garages, middenstanders, altijd drukte. Het ontging ons min of meer, gewend als we er aan waren. Kwesite van instelling en acceptatie. Zo zit het naar mijn idee ook met de krankzinnige discussies die momenteel lopen over het al dan niet toelaten van ‘vervuilende’ auto’s in de steden.

Of het beperken van het luchtverkeer. Of het wegwerken van de economische kracht van een havengebied naar halverwege de Noordzee. Vaak wordt dit gedaan door mensen die omdat ze geen andere argumenten meer kunnen verzinnen het milieu erbij halen of het woongenot van inwoners van straten en buurten waar zij zelf ook graag verkeren. Vaak kennen ze de geschiedenis van die ‘vervuilers’ of ‘lawaaimakers’ helemaal niet. En waren ze dat in hun oude woonomgeving ook niet gewoon. Neem nu Schiphol. Dat werd ooit, 100 jaar geleden, opgezet op een fikse afstand van de stadsgrenzen van Amsterdam. Je moest echt een aardig stukje reizen om er te komen. Dat vliegveld lag er vijftig jaar geleden nog steeds. Op precies dezelfde plek. Maar de stad was intussen met enorme snelheid richting dat vliegveld opgeschoven. En dat gold ook voor randgemeenten als Amstelveen, Badhoevedorp of Zwanenburg. Toen Schiphol onder druk van de omstandigheden doorontwikkelde en met nieuwe start- en landingsbanen trachtte bij te blijven in de vaart der volkeren kregen die nieuwe buurten last van de geluiden die startende en landende vliegtuigen nu eenmaal veroorzaken. En moest Schiphol maar weg…..

Mensen die je nu aantreft bij GroenLinks en D66 gilden het hardst. Dat zo’n vliegveld goed was voor meer dan 200.000 directe banen speelde geen rol. Men wilde rust! Net zoals men dat wil langs de drukke wegen en straten waar men het liefst elke automobilist direct een boete zou geven voor zijn of haar moed om dat ding überhaupt in beweging te zetten. En intussen bouwt men maar door. De steden groeien naar elkaar toe, de grote Randstad lijkt een economische eenheid met wat specifieke hoogtepunten ertussenin. Door het steeds meer bebouwen van alle beschikbare groen wordt de lucht steeds vuiler, mits je alle onderzoeken op dat punt zou willen geloven. Zelfs als we alle gemotoriseerde vervoer aan banden zouden leggen, we onze huizen niet meer zouden verlichten of verwarmen, en zouden leven als in de Middeleeuwen gebruikelijk, bleef die vervuiling groot. Gevolg van globalisering en een steeds maar groter wordende wereldbevolking die overal en nergens neerstrijkt met het idee dat alle natuurlijke en kunstmatige bronnen moeten worden gedeeld. Hoe leuk dat laatste ook is, daardoor krijg je ook dat we de boel niet meer schoon zullen krijgen. Dat lukt pas als we eens stoppen met expansie van ons denken. En niet blijven bouwen op plekken die bij oplevering al zorgen voor veel overlast door omgevingsfactoren. Walletje en schuurtje, gewoon realisme. En stop nou eens met dat gemekker. JIJ bent híér of DAAR gaan wonen. Had je maar onderzoek moeten doen vooraf….

12 thoughts on “Stop met mekkeren….en verhuis desnoods…

 1. Kwamen wonen hadden ze kunnen verwachten dat de vluchthaven uit ging breiden. Maar zoals het nu is hadden ze dat 30 jaar geleden in kunnen schatten? Ik schreef over de megastallen heb je er wel over nagedacht dat mensen een huis kopen aan de rand van een dorp en dat die stallen groter zijn geworden tot het belachelijke aan toe? Verhuizen is niet altijd makkelijk zeker als je je bedenkt dat huizen in de familie blijven.

  Like

  • Nieuwe Schiphol werd gebouwd in de jaren 60, opgeleverd in mei 1967. De aanvliegroutes van de banen waren toen al jaren bekend. Toch kozen omliggende gemeenten er voor om juist onder die aan- en uitvliegroutes nieuwe wijken te bouwen. Immers, dat levert belastinggelden op. Gaat nog steeds zo. Soms bijna boven op snelwegen wordt gebouwd. En de mensen die daar gaan wonen willen dan dat het verkeer 80km/u gaat rijden om hen een beter leefmilieu te schenken. Omgekeerde wereld..

   Like

 2. In mijn omgeving worden overheidsplannen tijdens het spel nog al eens veranderd.
  Voor mij is de overheid daardoor onbetrouwbaarder geworden.

  Verhuizen, nee dat doe ik niet.
  Wel stem ik steeds zeer bewust bij elke verkiezing.

  Democratische groet,

  Like

  • Bewust omgaan met milieu is net zo belangrijk als het zelfde doen met onze internationale handelspositie en ook onze economische belangen. Die laatsten zorgen voor werkgelegenheid en die weer voor verbetering van de welvaart. Welvaart die nodig is om het geld op te leveren dat het milieu weer wat schoner kan maken. Paradox die je niet eenzijdig moet willen doorbreken…

   Like

 3. Nederland is klein, willen we meedoen met de wereldeconomie zullen we groot en veel (lucht-)verkeer moeten accepteren, je kunt in een stad geen dorpse rust verlangen al snap ik de ergernis.
  De megastallen waar we tussen wonen vind ik veel erger. Gegroeid onder Roomse invloed, van dierenliefde had men kennelijk geen weet.

  Like

  • De ellende van die megastallen is dat die zijn opgezet toen we met zijn allen gingen globaliseren. Zie de ellende met die eieren en wat voor gevolgen dat in heel Europa heeft. Was vroeger iets voor een dorp of enkele stad. Nu meteen een groot probleem dat verstrekkende gevolgen heeft.

   Like

 4. Ik ben het niet 100 % met je eens, wel grotendeels en zeker over die overbevolking. Maar op veel punten is alles na de ontwikkeling van de computer de laatste 25 jaar véél harder gegaan dan mensen hadden kunnen voorzien. Ook zo’n mega groot vliegveld moet ergens stoppen, alleen al omdat de meeste reizigers nu óók nog een flink eind moeten reizen om bij het vliegveld te komen. Waarom niet twee vliegvelden erbij die wat gelijkmatigere over het land verdeeld zijn. Ik ben het wel met je eens dat je meestal zo gewend raakt aan zich herhalende geluiden dat je ze pas mist als het stopt. Ik herinner me daarbij de knarsende tram die de bocht om kwam langs ons huis vroeger.

  Like

  • Nederland kent ook regionale vliegvelden. Denk aan Eindhoven, Maastricht, Groningen, Rotterdam en als het door gaat Lelystad. Maar zowel vanuit gebruikers als passagiers zie je veel weerstand. Ook de omwonenden van die vliegvelden (of havens, spooremplacementen of wat ook..) willen dat niet in hun buurt. En zo neemt Schiphol 90% van alle vliegverkeer voor haar rekening. Of we dat willen of niet. Een weg terug is er niet….

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.