Opvoeding……

kidsbannerNa deze kop voor dit verhaal weet ik al dat een deel van de lezers zal afhaken. Al was het maar omdat iedereen zo zijn of haar eigen waarden hanteert op dit gebied. En ik zie door de generaties heen ook grote verschillen onder ouders bestaan. Maakt niet uit van welke volksstam je afkomstig bent, welk geloof je aanhangt of dat je afkomstig bent uit een rijk of arm milieu. Ettertjes kom je overal tegen en heel wat kinderen groeien op in de gedachte dat het leven slechts bestaat uit de drie m2 die zij zelf in dat eigen wereldje uitmaken. Het valt niet te verklaren dat kinderen ‘alles mogen’ en vrijwel niets meer ‘hoeven’. Hoe anders was dat in onze jeugdige tijden. Opvoeding was gemiddeld genomen streng. Ouders en opvoeders schroomden niet om met harde hand discipline te brengen bij hun nageslacht. Geen geduvel, geen kwajongensstreken, je kon een pak slaag verwachten.. Op school niet anders. De katholieke broeders waar ik indertijd mijn scholing genoot hielden de knoet er goed onder.
altAmLfjFZfjUVng0SNOGXeeJPTsdRaICt1__IcT_qz778OElke afwijking van regels of gedrag werden streng en soms stevig fysiek bestraft. Maakte niemand zich druk over. Kinderen moesten gehoorzamen en werden nog lang niet gezien als prinsen of prinsesjes zoals je dat nu zo veel ziet. Het ego-gedrag dat sommige moderne kinderen laten zien was ons vreemd. Je wilde overigens ook graag leren ‘voor later’. Je wist dat je gedoemd (..) was te gaan werken en als je dit dan deed was een goede opleiding nodig. Ouders namen zichzelf vaak als voorbeeld. De geslaagden of de minder bedeelden. ‘Zie hoe het mij verging, als jij nu gewoon lekker doorleert kom je een stuk verder (of tenminste net zo ver als ik)’. Huiswerk diende gedisciplineerd gemaakt te worden, en wie met een slecht rapport thuiskwam hoefde niet te rekenen op veel begrip. Je kreeg dan gewoon ‘op je lazer’. En dan trof ik het thuis nog niet eens zo slecht. Slaan was meer mijn moeder dan mijn ‘leenvader’ voorbehouden. Mijn moeder kon niet goed tegen dwars liggen en haar karakter was er een met een kort lontje. Deed je wat ze wilde was alles tof, maar o wee als je eens dwars lag. Nu haalden we dat niet eens zo vaak in ons hoofd hoor. Maar aan tafel kon het wel eens leiden tot stevige discussies als we iets moesten eten wat wij echt niet lustten en Ma er toch op bleef aandringen dat we het spul naar binnen zouden werken.

NWP_140806_0001Qua kookkunst en smaak hield ze meer rekening met de smaak van haar partner dan met die van ons. Ik heb wat de meest vreselijke groenten naar binnen gewerkt met behulp van appelmoes of glazen water. De oorlogstrauma’s speelden daarbij en rol. Maar toen ik eenmaal de deur uit was gegaan, werden door mij heel wat van die groenten in de ‘ban’ gedaan en nooit meer gegeten. Maar aan de andere kant, ik was en ben best blij met wat me toen is bijgebracht. Sociaal denken is een voordeel, kritisch kijken naar wat je wordt voorgeschoteld ook. Een zekere creativiteit ook en natuurlijk de wens en het verlangen om er in het leven iets van te bakken. Verwend werd ik nooit. Dat paste ook niet bij die tijd en al helemaal niet bij ons gezin. Intussen kijk ik naar een groepje jonge puberjochies die met steentjes staan te gooien naar een vuilcontainer in de straat, daarbij natuurlijk ook geparkeerde auto’s rakend. Hun ouders letten niet op, of kijken naar een andere kant weg. Want stel je voor dat je ze moet aanspreken op dit gedrag…….Nee, dat past niet in de huidige tijd. Prinsjes zijn het. En die moeten bij voorbaat al bejubeld worden. Ook als het gewoon ettertjes zijn……

 

5 thoughts on “Opvoeding……

 1. misschien komt deze idiote tolerantie voort uit de nare ervaringen met strenge opvoeding die de generatie van 68 zelf heeft gehad, met name de katholieken en gereformeerden. vergeet niet dat het hele begrip anti-autoritaire opvoeding uit Duitsland kwam, waar tot ver in de 50er jaren de opvoeding bestond uit dril en tucht. Maar je hebt gelijk, men heeft het kind met het badwater weggegooid, en zo ontstond het platgepamperde etterbakje.

  Like

 2. Zoals bij alles zal je ook bij opvoeden een golfbeweging zien. We willen n.l. nooit de zelfde fouten maken als onze ouders en slaan dan vaak behoorlijk door naar de andere kant. We maken daarmee dus weer nieuwe fouten die de volgende generatie volstrekt niet wil maken. Maar ik ben het met je eens dat er nu nogal wat door en door verwend spul tussen zit. Maar natuurlijk zijn er gelukkig nog wel ouders die aardig de guldenmiddenweg weten te vinden in het opvoeden.

  Like

 3. Wat mijn ouders altijd zeiden: je kunt het beste opvoeden door het voorbeeld te geven. Ikzelf ben erg tolerant opgevoed, en was als kind niet altijd makkelijk, maar ben toch beslist uitgegroeid tot een rustig, beleefd en sociaal persoon met respect voor anderen.

  Like

 4. Als het nou alleen aan de opvoeding lag, maar er spelen veel meer factoren mee tegenwoordig. De verwachtingen liggen anders, de druk is groter. Op schoolpleinen is echt spelen er bijna niet meer bij, daar is de ruimte niet meer voor waardoor kinderen de energie niet meer kwijt kunnen. Buitenspelen op zich is vaak al een uitdaging. Mensen zijn dichter op elkaar gepropt waardoor de tolerantie minder is en zo kan ik nog wel even door gaan. Het ligt niet alleen aan de opvoeding, maar alle omgevingsfactoren spelen een rol en nee ik ben geen opvoeder, ik heb geen kinderen, maar ik zie wel wat er allemaal van kinderen verwacht wordt en waar ze allemaal aan moeten voldoen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.