Vrijheid van Pers….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Juist nu loopt er een geweldig interessante serie documentaires bij de NPO (2) over de vrijheid van Pers in veel andere landen dan het onze. Waar we hier nog wel eens iets horen over terughoudendheid en zelfdiscipline, in veel van de in deze serie behandelde landen zie je dat die discipline daar soms met veel geweld wordt afgedwongen. Niks vrije Pers, niks openhartige media. Nee, gewoon censuur en wie zich daar niet aan houdt zal iets beleven. Op dat punt hebben wij het hier geweldig getroffen al zou ik denken dat sommige media zich wel erg voor het karretje van partijen als PvdA, GroenLinks of D66 laten spannen. Opmerkelijk ook dat die media en de achterliggende stromingen, juist die gekleurde media zien als wel geinformeerd en betrouwbaar. Terwijl het tegendeel vaak het geval is. Wie steevast de groepen ongewenste immigranten als ‘vluchteling’ blijft aanduiden dient een politiek doel, niet de waarheidsvinding. Uit onderzoek blijkt dat al die stromen voor 55% bestaan uit mensen die hier op grond van de vluchtelingenstatus niets te zoeken hebben. Maar dat past niet in het beoogde doel.

Zo..even een nieuwe tv uitgezocht, retrolook...en uit voorraad leverbaar...

Die zelfde media zijn zeer terughoudend waar het de dictatoren betreft die worden gesteund door een achterban met stempotentie. Dus verzwijgt men de inmenging bij onze zaken door de Turkse dictator en vergeet ook het liefst de  afkomst van groepen de boel verpestende jongeren in een of andere Nederlandse stad. Nee, want dat stigmatiseert zo….. Jaja. Maar het is ook het verzwijgen van een bestaand probleem, waardoor de oplossingen nog verder weg lijken dan ze al deden. Als ik het echte wereldnieuws wil bekijken doe ik dat tegenwoordige op de Duitse of Britse TV. Ik lees op mijn smartphone de kranten uit het buitenland of de bewezen neutrale media via internet. Het inhoudelijke verschil bij TV-journaals tussen NOS en RTL is echt heel groot vaak. De onderwerpkeuze dito. Geeft toch aan dat bij de NOS bewust gekozen wordt voor een zgn. ‘progressieve’ koers. We hebben nog net niet die loeiende Noord-Koreaanse nieuwslezeres in beeld, maar ik vrees voor de onderliggende gedachte. En dat is in een tijd waarin onze samenlevingen dreigen te scheuren, volkomen fout.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vrijheid van Pers houdt in dat al die stromingen die we kennen in dit land aan bod moeten komen. Dat je kiest voor een bepaalde krant als lezer(es) is prima. Maar de strikt neutrale NOS moet dat gewoon blijven. Voor linkse propaganda kijk ik wel naar De Wereld Draait Door of Pauw. Daar is alles zo gekleurd dat het genante vormen aan neemt. Maar dat weet je en je hoeft niet te kijken. Gelukkig, in ons land is die keuze er. Elders niet. Hoe dat precies zit? Kijk naar de reeks ‘De pen en het zwaard’ op NPO2, elke zondagavond.  Het doet de ogen open voor hen die menen dat we hier slecht bediend worden qua vrijheden. Gelukkig heeft iedereen de keuze om te kijken hoor. Ik doe dat, maar niemand hoeft! Nee, want als ik dat dwingend zou opleggen deed ik precies wat ik anderen wel eens verwijt…….. Mijn excuses op voorhand! Uw bescheiden meninggever!

14 thoughts on “Vrijheid van Pers….

 1. In de tijd van onze verzuiling was de pers nog diverser.
  Nu heeft vooral de commercie het overgenomen.
  Welke waarheid er verspreid wordt blijft inderdaad afhankelijk van de kleur van de ontvanger.
  Toch geloof ik dat wij het in Nederland nog niet zo slecht getroffen hebben met onze pers.

  Vriendelijke groet,

  Like

  • De waarheid die verspreid wordt is vooral die van de afzender. En bij veel media vinden we die helaas toch in de hoek van de (semi)linkse partijen of stromingen. Voor het geluid van de gevestigde orde, gewone burgers met een mening, is geen ruimte. Zie hoeveel moeite kleinere stromingen hebben toegang te krijgen tot de traditionele media. Verzuiling maakte plaats voor polarisering en het zgn. kameleongedrag van journalisten. En dat is eigenlijk erger dan die hele verzuiling…

   Like

 2. De vrijheid van pers en het woord is niet zo vrij als je zou denken, daar heb ik geen programma voor nodig. We worden hier in Nederland van hogerhand net zo goed gemanipuleerd om bepaalde”lastige” dingen ( jij haalt dat ook al aan) niet, of anders te zien.Het trieste is dat mensen met gezond verstand vaak de mond gesnoerd wordt.door er minder vlijende etiketten op te plakken terwijl niet meer dan de waarheid verteld wordt.

  Like

  • Zodra je een mening uit die afwijkt van het gewenste gemiddelde krijg je via allerlei kanalen de meest grove verwijten over je heen. Zelfs een analyse als deze wekt dat al op. Je zult hoe dan ook het multiculturele van de samenleving omarmen of mee moeten huilen in het grote bos vol milieuclubs die het einde der tijden voorspellen als we niet meteen stoppen met consumeren of autorijden. Ik geeft toe dat ik het soms wat op zoek, maar vooral om te bewijzen dat er een flinke greep naar de macht gaande is door lieden die politiek in de minderheid zijn….

   Like

 3. Manipulaties waren er altijd al. In buitenlandse en rechtse media net zo goed als bij het NOS-Journaal. Het is maar waar iemand voor kiest.
  De pen en het zwaard heb ik nog niet gezien, ik zal het de eerstvolgende keer aanzetten.

  Like

   • Ebru Umar is zeker niet gestoord. Zij die haar aanhielden of vanuit Nederland aangaven bij de dictatuur in Ankara zijn dat wel. Vrijheid van meningsuiting geeft aan iedereen ruimte te zeggen of te schrijven wat men wil. Hoe akelig ook. Vanuit jouw persoonlijke standpunt. En journalist, columnist of gewone burger oppakken om tweets of tekstjes geeft aan dat men niets om die vrijheid geeft. Maar dat wisten we al sinds de moord op Theo van Gogh. In bepaalde kringen huldigt men totaal andere standpunten en dat is buitengewoon zorgelijk.

    Like

 4. Progressievere koers van de NOS?? Die Jeroen Wollaars in Duitsland doet niet anders dan die neo-nazis van Pegida slechts als ‘bezorgde burgers’ af te schilderen. Pauw van die ‘linkse’ VARA heeft als het even kan een rechtsrabiaat in zijn programma. Gekleurd is de pers zeker, maar beslist niet links. Links bestaat zo goed als niet meer in Nederland, Maar het begint hier op Amerika te lijken, waar de Republikeinen ook voortdurend huiilen dat de pers zo links is. terwijl ze zo ongeveer hun privéstation Fox News hebben, dat de grootste leugenfabriek ooit in in elk geval de westerse wereld ooit is.

  Geliked door 1 persoon

  • Wat ik op de Duitse media zie is vooral buitengewoon terughoudend over Ultrarechts en Pegida. Men zwijgt overigens net als hier over de etnische afkomst van dadergroepen, omdat dit niet in de kraam van Berlijn te pas komt. In die zin zijn de media daar ook niet geheel oprecht. Pauw is absoluut spreekbuis voor PvdA en D66 of Groenlinks. Andere stromingen komen daar niet voorbij. Of om te worden afgefakkeld. Een ‘rechtse’ gast veelal omringd door linkse hyena’s. Het is dus een PvdA reclamespot. Overigens spaart men daarbij ook kritiek op de enige echte linkse partij in dit land, de SP, niet. Alles voor het hogere doel……Fox News is trouwens echt een enge omroep. Zoiets bestaat helemaal niet in NL. (Gelukkig)

   Like

 5. Ik ken hetprogramma nietmaar ga het terug kijken.
  Tuurlik wordt er gemanipuleerd in de pers. En dat is helaas niet nieuw. Hoorde toevallig van de week dat Maan (een of andere zangers uit the voice) zo vaak bij Pauw zat omdat haar vader daar werkte en dat ze daarom daar maar haar mening mocht ventileren over alles wat maar een beetje met muziek te maken had 😦

  groet Inge

  Ik ben weer online na serieuze internettroubles.

  Like

 6. Zowel de Vara als RTL kennen zo hun eigen kring sympies. Rond DWDD is een netwerk ontstaan van lieden die je dan ook weer ziet bij KRO/NCRV, of zoals onlangs bij de herdenking op 4 mei en de festiviteiten op de 5e. Waarom? Omdat ‘ons’ ‘ons’ kent. RTL doet hetzelfde. Men heeft altijd dezelfde mensen in het vizier en soms nog erger, lieden die zelfs betalen om in beeld te komen. Ergerlijke manier van manipulatie als je het mij vraagt. Moon is daar maar een klein voorbeeld van. Wat te denken van de familie Barend, Lieke van Lexmond, Kiki Plessen en zo meer? Altijd in beeld en wij simpele burgers snappen vaak niet waarom…..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.