Muzieksmaak vertelt het verhaal over ouder worden…

Kort. musiciens (2)Ik word ouder. Merk het aan veel zaken die van doen hebben met smaak. Zo was ik vroeger helemaal into de toenmalige Rock en Roll, pop of zelfs Dancemuziek. Maar tegenwoordig krijg ik de kriebels van de manier waarop sommige ‘sterren’ zingen. Riedeltjes, toonladders, schreeuwen. Een echte ballade zingen ondenkbaar. Bij wat de tv-formats zijn voor talentenjachten geldt dat wie het hardste schreeuwt kans maakt op een titel van ‘Ster van het jaar’. Als ik luister naar alle would-be sterren hoor ik slechts valse noten, gebrek aan inzicht in ritmes en een buitengewoon slechte kennis van de taal waarin men graag zingt; het Engels. Natuurlijk, het is de leeftijd, maar toch…. Radiozenders die niet in staat zijn om normale en goede muziek uit te zenden. Het kan verkeren. Onlangs betrapte ik me erop dat ik lekker naar een goede jazzplaat zat te luisteren. Geweldige muziek, Duke Ellington en zulke lieden. Muziek van voor mijn geboorte zelfs of uit de jeugd. Prachtig! Waarom kreeg ik daar nu een warm gevoel bij? Ik had er voorheen niks mee. Klassiek kan me ook bekoren, maar dat is geen nieuws, dat was er al vanaf de lagere school. Kwestie van opvoeding en opleiding. Toch weet ik ook nog dat ik als jong mens soms de kriebels kreeg van juist die muziek die thuis werd gedraaid. Mijn ouders vonden opera’s en operettes mooi. Elke zondag stonden die platen op. IK vond het vreselijk. Maar de tik van de mallemolen is toch uitgedeeld. Ik vind het nu leuk. Mooi soms, ontroerend. Jemig, ik word echt oud…kennelijk…

15 thoughts on “Muzieksmaak vertelt het verhaal over ouder worden…

 1. ik deel je smaak, maar ik word kriebelig van die stereotypering, het koppelen van smaak aan leeftijd. In 1950 zong ons schoolkoor het Ave Verum van Mozart, en Am Brunnen bei dem Tore van Schubert. En de slagersjongens floten aria’s van Verdi bij het rondfietsen met de boodschappen.
  Maar vanaf de Beetles is er vanuit de angelsaksische wereld een zware popwals over onze oren gegaan, die door de commercie en de media eindeloos herhaald en bevestigd is.
  Franse chansons waren , onze eigen geestige luisterliedjes zonken snel we in de vergetelheid, wie weet er nog dat onze eigen Cornelis Vreeswijk in Zweden een nationale ster is geworden, en nog is, en de revolutionaire teksten van Liedermacher Konstantin Wecker kwamen niet aan bod in de media, want Duits was een verwerpelijke taal.
  Maar het is aan het veranderen. Luister eens naar Frits Spits op zaterdagmorgen, die zijn taalprogramma lardeert met Nederlandse liedjes, en je staat versteld van al het moois dat wij gewoon vergeten zijn.
  En hoewel vaak verguisd door de elite, André Rieu heeft ook jonge oren weten te bekoren met zijn liever Strauss dan House.

  Like

 2. Sommige muziek moet rijpen met de jaren voor je ze lust. Andere ontgroei je als het ware. Ik heb een zo brede smaak dat ik alles van vroeger beluister. Genres interesseren me niet. Muziek pakt me of pakt me niet.

  Like

 3. Ik heb van die buien. Maar ben ook nog steeds into de Dancemuziek zoals bij de Love Parade etc. Dat pakt me best in. Of Johnny Cash, breed gamma waar ik iets mee heb. Maar riedeltjes zingende zangeressen komen er niet in. Daar zit een klep voor in mijn hoofd en oren….

  Like

 4. Ik kan niet beoordelen wat er in de talentenjachten meedoet want daar kijk ik nooit naar, feit is wel dat nadat er met groot tamtam een winnaar in het nieuws komt je verder vaak niets meer hoort van zo’n winnaar. Dat zegt al iets. het hoort ook wel een beetje bij de leeftijd, zoals mijn ouders niet op hadden met de Beatles en vele anderen popsterren. Er is veel populaire klassieke muziek die me kan bekoren, operette is daar niét bij, die staat voor mij gelijk aan de huidige musical, niét te pruimen.
  Voor de opera geld maar gedééltelijk het zelfde, ik zal nooit een hele opera uitzitten maar er zijn toch wél geweldig veel aria’s en andere zangstukken uit opera’s waar ik van kan genieten.

  Like

  • Het is een opgeklopt verhaal voor de kijkcijfers….Maar je wordt er wel mee gebombardeerd, want ook de radiozenders kapen zo’n kandidaatje dan, net als de talkshows. Niets zeggend, en gewoon niet zuiver vaak… Maar ja, je wordt ouder pappa…(of mamma)…

   Like

 5. Ben het niet met je eens hoor. Jij houdt gewoon van goede muziek daar hangt geen leeftijd aan. Onze oudste is weg van David Bowie, the eagles en frank sinatra, de middelse houdt van lounge muziek en licht klassiek en de jongeste is gek op the Beatles, supertramp en led zeppelin. Allemaal vervoor hun tijd 🙂
  maar gewoon goede muziek dus!

  Like

 6. Lang geleden toen ik nog thuis woonde zette ik Louis Armstrong op Dan riep mijn moeder hoe kan je dat mooi vinden die kan helemaal niet zingen!! Ik vond hem zo geweldig en ik hoor hem nog graag.
  Bij ons stond op Zondagmiddag opera en belcanto op .Op België .Daar zat pa van te genieten Ondertussen hou ik van alle twee.;-)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.