De val van VW

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het Duitse Ruhrgebied heeft veel belang bij overeind blijven van Made in Germany..

Ooit was het een aanbeveling om de term ‘Made in England’ op een product te zetten. Het was een vaak degelijk gebouwd product waarmee de Britse natie goede sier kon maken. Britten stonden vooraan bij de bouw van mechanieken, stoommachines, ze waren goed in kleding, kortom, een Brits product deed er toe. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde dit rap. De Britten leden enorm onder hun arbeidsproblemen, nationalisaties en stakingen zorgden voor een droevige daling van die ooit zo bewonderde kwaliteit. De vliegtuig- en auto-industrie teerde nog wel op die oude namen, maar intussen waren de (verslagen) Duitsers met steun uit dat zelfde Engeland of Amerika terug op de been gezet en begonnen aan een inhaalrace die zijn weerga niet kende. ‘Made in Germany’ werd een trotse verklaring van kwaliteit en goede afkomst. Ook in ons land. Wie zich een Duitse auto wilde kopen werd niet uitgelachen maar bewonderend aangekeken. Een Mercedes, Volkswagen, Audi, ja zelfs een Opel werd gezien als de norm in de markt. Ook voor andere producten gold dat die Duitse kwaliteit spreekwoordelijk was.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In Berlijn is nu spoedoverleg gaande over de VWsituatie…

Een keuken, slaapkamermeubel, messen uit Solingen, ja zelfs de koekoeksklokken uit Beieren, ze bleken degelijk en zorgden voor het wonder van de wederopbouw bij de oosterburen. Maar daar is nu toch wel een enorme deuk in geslagen. Nota bene door een wonderlijke manoeuvre van het o zo trotse Volkswagen dat met recht het grootste autoconcern van de wereld wil zijn. Rommelen met software bij hun Dieselauto’s om zo de stringente uitlaatgaseisen van de milieu-waakhonden in de VS te omzeilen. Op zich een slimme truc, maar zo dom, zo ver strekkend, zo schadelijk. Want je krijgt meteen een stigmatiserend stempel. Linkse media roepen van alles en nog wat. Zwendel, slechte kwaliteit, zijn daarvan de mildste. Trots moet altijd het hoofd buigen voor gejoel in de massa. De top van VW moest aftreden, een ongekend fenomeen in de Duitse geschiedenis. De leiding van een concern is onaantastbaar. De hierarchische verhoudingen daar anders dan bij ons.

02-T1-productieIk maakte dat zelf vaak mee als ik er weer eens voor zaken was. Je werd geacht op zij te gaan staan voor een hogere ‘pief’ als die je passeerde in een doorgang of zo. Niets voor ons Nederlanders, helemaal niets voor mij. Werd niet in dank afgenomen, maar ik zie niet in waarom een hoger gestelde ineens andere menselijke privileges zou moeten krijgen alleen omdat hij een andere functie bekleed. Past bij ons botte Nederlanders. Maar niet in Duitsland waar tutoyeren van collega’s al een lastige is. Kortom, het VW-effect zal groot zijn. De groten van het land bemoeien zich er mee, de politiek in rep en roer. ‘Made in Germany’ staat nu heftig onder druk. Ongekend en ongewenst. Damage control wordt toegepast. En dat zal moeten ook. Want we zouden in Nederland een rare pijp roken als dat label ‘Made in Germany’ net zo zou verwateren als ‘Made in England’ ooit deed. Iets Brits kopen is nu iets voor durfals, maar wie zijn verstand gebruikt doet dat echt niet. En dat willen wij met onze exporthandel richting het oosten echt niet meemaken. Kortom, te hopen dat VW en de Duitse regering snel komen met pleisters op de wonden. Dat kost wat, maar dan bereik je ook wat. Made in Germany is het waard om voor te vechten. Toch?

8 thoughts on “De val van VW

  • De feiten halen de critikasters intussen aardig in. Gek genoeg krijgt dat geen aandacht van de media die wel erg uit zijn op afzagen van de VW-poten….gebrek aan kennis? Of toch een politieke agenda…

   Like

 1. Ik vind het allemaal een beetje hypocriet. Akkoord, ze hebben ons bij de neus genomen. En nee dat is niet aangenaam.
  Maar al die regeringen die nu zo’n drama maken van die milieu-normen, steunen een koningshuis dat aandelen heeft in Shell. In de VS is het nog erger. Sinds de jaren 60 rijden er elektrische wagens. Je kon ze enkel huren, alle wagens zijn vernietigd. Renault maakt onbetaalbare versies, waarvan je de batterij enkel mag huren. Zo kunnen ze bij een te groot succes de wagens tot stilstand brengen door de batterijen in te trekken. Raar toch dat we nog steeds op diesel rijden met al onze technologische kennis. Tesla ontdekte gratis elektriciteit in de atmosfeer, toch hebben we nog kool-, gas- en kerncentrales. Nee, zolang de koningshuizen hun fortuin uit fossiele brandstoffen halen en alternatieve energieën tegenwerken moet men niet met die milieu-onzin afkomen bij mij.
  De Duitse kwaliteit is nog even sterk. De betrouwbaarheid van wat men belooft iets minder, dat vind ik spijtig. De milieu-normen zijn één hypocriet circus.

  Vriendelijke groet

  Like

  • Ik geloof nog steeds heilig in de kwaliteiten van de auto’s uit de VW-groepsstal. Dat we niet allemaal op elektrische auto’s over moeten stappen zit hem ook in de opwekking van de stroom. Die zorgt voor extra CO2 en daar zitten we dan weer niet op te wachten. Wagenpark is 0,5% van het geheel. Brengt weinig. Maar ook hybrides blijken tot 79% meer te verbruiken dan opgegeven. Korton, we worden op dit punt in de maling genomen. Zonder een uitzondering!

   Like

 2. ‘Alles, alles, geht vorbei…’
  Volgens onze witgoedleverancier zijn de meeste wasmachines intussen bijna vervolmaakt en een autorijschoolhouder stelt al jaren dat er geen slechte Europese auto’s meer zijn. Of ze gelijk hebben weet ik niet.
  Maar het is zonde van het VW-merk, dat stond zo ongeveer voor alle Duitse merken: gegarandeerd goed.

  Like

  • De ellende is dat men door het produceren van een ‘wereldmotor’, want dat is de betrokken diesel geweest tussen 2008-2013, ook de groepsmerken heeft besmet. Over de hele wereld. Intussen zijn sinds 2013 alle auto’s vrij van blaam, maar dat oude zeer moet wel even worden weg gewerkt. Overigens zegt het niets over kwaliteit van de techniek. Meer over het management….:)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.