Wat is dat toch met die Marokkanen?

Kunstwerkje 2

Wat is de aantrekkingskracht van het extremisme?

Voor de goede orde, mijn vraag is niet bedoeld om mensen tegen zich in het harnas te jagen. Het is niet bedoeld om te stigmatiseren, voordat weer iemand zich geroepen voelt me als racist of zo weg te zetten. Nee, het is een oprechte vraag. Telkens als we het hebben over extremisten, over mensen die anderen kwaad willen doen omwille van hun eigen geloof, komen vaak (jonge)Marokkanen in beeld. Nu kan dit komen doordat heel wat lieden vanuit dat Noord-Afrikaanse land deze kant op zijn getrokken om hier een ‘nieuw bestaan’ op te bouwen. Dan kom je getalsmatig al snel bij die lieden uit. Maar er zijn wel meer groepen in onze samenleving die qua statistieken best veel aanwezig zijn, maar die niet zo snel neigen naar extreme uitingen van hun eigen culturele achtergrond of geloof. Marokkanen zijn helaas oververtegenwoordigd in de criminaliteit. Ze zijn zelfs een eigen vorm van onderwereldactiviteiten (Mocro)gestart en bouwen die gestaag uit. Kennelijk is dat een logische ontwikkeling vanuit de straatjeugd die indertijd vaak al niet zo wilde deugen. Maar het is wel een gevaarlijke ontwikkeling. De strijd die men nu uitvecht met andere onderwereldgroepen is behoorlijk gewelddadig. En datzelfde beeld zie je ook bij de lieden die iets hebben met extremisten in het Midden-Oosten. Men reist graag af om de wapens op te pakken tegen alles wat in hun ogen niet deugt aan het westen, dictatoren, andere geloven etc.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het is dus de combinatie van het je niet thuis voelen in je nieuwe thuisland, de indoctrinatie op geloof, en een vorm van frustratie over gemiste kansen die kennelijk zorgen voor deze activiteiten. Onlangs was het wederom een Marokkaan die een aanslag wilde plegen op de Thalyss. Maar al eerder bleken juist deze landslieden goed voor heel wat ellende op dit terrein. Wat maakt toch dat deze lui zo snel omslaan van een straatboefje naar een keiharde strijder voor een zeer eenzijdig wereldbeeld en een archaisch geloof dat anderen wil of moet onderdrukken. Uit verhalen die ik toch regelmatig heb gelezen van reizigers die het land Marokko zelf bezochten kwam een beeld naar voren van vooral vriendelijke mensen die soms zelfs meerdere talen spraken, goed waren in handel en nijverheid, en waar vooral de steden vrijplaatsen waren voor liberale lui met goede omgangsvormen. Is het dan zo dat wij in onze streken de verkeerde Marokkanen hebben aangetrokken? Kan me niet voorstellen.

Actie B en L zondat 220407 013 (2)Ik heb er best wel een paar leren kennen, ook in mijn stad, en daarmee was het goed toeven hoor. Sommigen bereiken ook echt iets, komen verder, leren en maken carriere. Ja, je krijgt het niet voor niets, je moet er wel voor werken, maar dat moest ik als Nederlander ook. Ik schreef daar al eerder over. Is het dan ze dat veel vaderlanders deze mensen discrimineren of achterstellen? Wellicht komt dat wel eens voor, maar zeker niet stelselmatig. Kortom er blijven veel vragen over. Wellicht dat een van de lezers een antwoord kent dat ik nog niet heb meegenomen in mijn vraag stellende overwegingen. Maar dat er iets verontrustends zit in de constatering, ja dat wel. Is het dan toch de combinatie van opvoeding, opleiding en waar nodig oppakken wat de sleutel is tot succesvoller integratie van deze groep? Dan ben ik bang dat we nog even te gaan hebben. Want juist die punten zijn door de zittende politici niet opgepakt. Integendeel! Alleen al de vraag stellen zoals ik doe zorgt voor een ontkenning van alle negatieve aspecten en het uitlichten van de goede. En dat zorgt voor onvrede aan beide kanten. Voor zover er al sprake is van kanten natuurlijk.

14 thoughts on “Wat is dat toch met die Marokkanen?

 1. Interessante vraag Leo en ik ben het ook helemaal met je eens wat betreft het feit dat de goede Marokkanen niet te na gesproken er inderdaad opvallend veel zijn uit die ene groep die de fout ingaan. Of lijkt dat maar zo? Ik ben heel benieuwd naar alle antwoorden want ik heb geen idee. Misschien veel Marokkanen uit een bepaalde streek? Geïsoleerde bergdorpen? Geen idee.

  Like

  • Het moet een combinatie zijn van een wel erg eenvoudige opvoeding, niet geslaagde opleidingen en een gebrek aan daadkracht bij hen die de wetten moeten handhaven. Men wil niet stigmatiseren en daardoor krijg je toch een negatief beeld over een groep die het deels ook heel goed doet in onze samenleving.

   Like

 2. Wat in ieder geval meespeelt is dát deel van hun cultuur die jongens als “onaantastbaar”opvoed.
  Zelfs moeders mogen jongetjes vaak niet corrigeren omdat ze dan van vader “de wind van voren” krijgen want vrouwen stellen in die cultuur nou eenmaal minder voor dan mannen.
  Voeg daarbij ons vreemde overheidsbeleid ….bijna hetzelfde doet en fouten niét bestraft maar ontkent zodra men zich op discriminatie beroept wanneer men zich als iederéén moet gedragen en het feest is compleet. Het zijn vaak niet eens de kansarme Marokkanen die ontsporen maar mensen die een goede baan weggooien om “het geloof te dienen”. Dat je in Marokko alleen vriendelijke mensen ziet (?) zal te verklaren zijn dat dáár hun eigen regels gelden. Hier hebben veel mensen van Marokkaanse afkomst nog steeds niet door dat buiten de deur ónze regels maatgevend zijn. Het gaat dan fout wanneer wij er niet van gediend zijn dat zij hún regels aan ons op te dringen.

  Like

  • De strenge mores in eigen land zijn hier overboord gegaan krijg je wel eens de indruk. En het is zeker waar dat de jongetjes net even te veel worden gezien als ‘prinsjes’ en dat gedrag maar lastig schijnen kwijt te raken als ze wat opgroeien. Vandaar die behoefte aan ‘respect’ en het gebrek aan inzicht dat je zulks dient te verdienen…

   Like

 3. Hallo,
  Inderdaad, dat is een juiste vaststelling. Ik vermoed dat het komt door het geloof. Ik kwam veel in contact met migranten, vooral moslims. Ik heb zo goeie vriendschapsbanden met enkele moslima’s. En dat is niet evident.
  Ik ken een Marokkaans moslimgezin, waar 7 kinderen zijn. Zes meisjes en het jongste is een jongetje. Hij heet Mohamed, naar de profeet. Hoe verrassend! 🙂
  Aangezien het een jongetje is, heeft hij alle vrijheid. Blijkbaar mogen jongens volgens de moslims alles. Dat jongetje is ondertussen 7 jaar. Zijn oudere zussen, waarvan er al begin de 20 zijn, moeten luisteren naar dat jongetje van 7. Als Mohamedje thuis komt en het eten staat hem niet aan, dan maakt moederlief wel iets anders klaar. Terwijl de meisjes strikte regels moeten volgen. Ze krijgen soms klappen van het broertje. De zusjes hebben al meerdere malen uitgeroepen dan ze een psychopaat aan het kweken zijn. Stel je voor, een jongetje van 7 die alle vrijheid krijgt en over zijn oudere zussen beslist.
  Zo ken ik ook Algerijnse jongetjes van 10 jaar die op school weigeren te luisteren naar de juf. Ze hebben thuis geleerd dat jongens geen bevelen aannemen van vrouwen. Zo zijn ze reeds op jonge leeftijd onhandelbaar. En ze krijgen de steun van papa-lief.
  Zo leren ze van jongs af dat ze altijd hun zin krijgen, en dat iedereen respect voor hen moet hebben. Wat ze echter niet geleerd hebben is dat ze zelf ook respect moeten hebben voor andere mensen.
  Gelukkig zijn niet alle Marokkanen zo opgevoed, maar toch wel een groot deel.
  Zo zie je in de puber jaren dat ze zich alles mogen permitteren naar westerse meisjes toe. Maar o wee als je naar hun zus kijkt! Als ik moslimvrouwen ontmoet die alleen zijn, dan zijn deze heel vriendelijk. Maar vanaf het moment dat er een broer of oom of vader mee is, kijken ze niet eens meer op. Toch een rare ervaring als je plots geen contact met een moslimvriendin mag hebben omdat er een mannelijk familielid mee is. Deze zijn waarschijnlijk net zo opgevoed als ons 7-jarig Mohamedje.
  En zo gaat het met alles. Ze hoeven niet te betalen, ze hoeven zich niet aan de regels te houden. Maar als ze DENKEN dat je HEN bedot, dan wordt het kot te klein. Zo winnen ze eerst je vertrouwen, en als je hen vertrouwt maken ze er misbruik van. Zo werden ze opgevoed, vooral door papa, want papa neemt ook de regels niet zo nauw. In naam van de islam, want daar hebben ze GEEN keuze. Het is de islam of de islam. En ook daar hebben ze geleerd dat ze altijd hun zin krijgen, vooral weer van papa. Want jongetjes hebben alle vrijheid. De keuze voor een geloof waar je enkel je eigen vrijheid moet naleven of regels volgen van een democratie, is dan ook makkelijk gemaakt.
  En nee, dat is geen racisme. Het is een vaststelling van gedrag. Ik heb trouwens heel lieve moslimvriendinnen. Met de verwende jongetjes klikt het niet zo goed. 😉

  Vriendelijke groet

  Like

 4. Op mijn nieuwe school werken een aantal jonge inspirerende jonge Marokkanen.
  In Nederland geboren en in Marokko opgegroeid, of in Marokko geboren en in Nederland opgegroeid.
  Voor mijn Marokkaanse leerlingen is de Nederlandse stigmatisering zeer demotiverend.

  Hoe heet dat psychologische begrip ook al weer?
  Self-fulfilling prophecy veroorzaakt meer problemen dan een open en eerlijke blik op de wereld.

  Vriendelijke groet,

  Like

  • Statistieken liegen niet Rob. Hoe zeer ik ook aan heb gehaald zelf ook voorbeelden te hebben gezien van Marokkaanse Nederlanders die wel studeerden en een goede baan vonden en zich zo tot nette burgers wisten om te vormen, kwam ik ook heel veel bijzondere, zelfs gevaarlijke lieden tegen die onze samenleving vooral zien als lastig. Omdat ze hun zin niet kunnen doorvoeren of onze manier van leven willen aanpassen aan die van hen. Daarbij is het nu eenmaal zo dat niemand ‘iets’ cadeau krijgt. Je moet er altijd voor leren, werken of zelfs figuurlijk, knokken. Thuis zitten wachten tot succes of respect wordt langs gebracht is een zinloze oefening…

   Like

 5. De vraag is verstandig. Marokko is lastig te begrijpen vooral als je bedenkt dat het land volgens de veel Marokkanen en hun regering andere grenzen heeft dan wij denken dat het heeft. Wij denken dat West-Sahara er niet bij hoort, (vanwege een uistpraak van het Internationaal gerechtshof in Den Haag) maar zij denken van wel. Wij denken dat Ceuta en Melilla Spaanse enclaves zijn, zij denken dat het nog-niet-teruggegeven Marokkaans grondgebied is.

  Wij denken hier dat het een fijne vakantiebestemming is maar Marokko staat op voet van oorlog met West-Saharanen waarvan zij een groot gebied bezet houden. De grens tussen Marokko en met Algerije is gesloten. Marokko is geen lid van de Afrikaanse Unie maar wil wel lid worden van de EU. De koning van Marokko is een absolute vorst maar zij noemen zich een democratie. Journalisten worden regelmatig opgepakt en het werk onmogelijk gemaakt. De teelt van hasj is verboden maar Marokko is de grootste exporteur van het spul ter wereld.
  Groei maar eens op in Nederland EN in een omgeving waar je afkomst belangrijk is omdat de afdeling buitenland van die Marokkaanse despoot je altijd in de gaten houdt.

  Geliked door 1 persoon

 6. Het is niet alleen de Marokkanen. Van overal komen ze naar hier om hulp terwijl hun grote voorbeelden, de Saoudi’s in luxe en weelde leven. Toch komen ze naar hier. Als ze eenmaal hier alles gekregen hebben eisen ze een moskee en recht om hun cultuur hier prioritair te stellen.
  En ja, we krijgen hier meestal het onderste uit hun samenlevingen, maar toen er hier destijds mensen vluchtten richting America waren het ook niet de toplui van toen. De echte top van iedere maatschappij vlucht niet uit armoede. Die blijven rustig in eigen streek. De ongeletterden en de criminelen vluchten naar hier om dan hun eisen te stellen.

  Like

   • Het dominante van het geloof is een factor om serieus te nemen. Dat past niet in een land als het onze waar kerk en staat gescheiden moeten blijven. Dus geen moskee meer er bij, maar liever echte samenlevingsgebouwen waar mensen van alle gezindten elkaar kunnen ontmoeten en desnoods helpen om taal en cultuur van ons land te (leren)begrijpen. Over andere vluchtelingen heb ik het bewust niet, omdat dit een nog veel complexer probleem is.

    Like

   • Was het tot de eind zeventiger jaren dat er in Amerika in het Nederlands kerkdiensten werden gehouden?
    Zijn er nu in de Verenigde Staten nog kerken actief uit de tijd van de Hervorming in Nederland?

    Ik maak mij er geen zorgen over.

    Het gedrag van de Marokkanen in West-Europa is vergelijkbaar met de Nederlandse immigranten in Canada, Verenigde Staten, Australie en Nieuw-Zeeland.

    Vriendelijke groet,

    Like

 7. @Rob – De Nederlanders in Amerika (of Canada en Australie) hadden heel andere redenen om te emigreren dan de Marokkanen indertijd. Nederlanders wilden echt een nieuw bestaan opbouwen en pasten zich prima aan bij hun nieuwe thuisland. Overigens met behoud van de eigen oeridentiteit. Mag je best trots op zijn. Maar als je niet wilt integreren in de maatschappij omdat geloof/herkomst/cultuur dat verbiedt (kijk naar gemengde huwelijken..) blijf je toch geisoleerd staan. Dan ontstaan de gedachten over achterstelling en gebrek aan respect al snel. Onterecht. Wat die kerken betreft, veel van de hervormde kerken in de VS hebben een Nederlandse achtergrond. Godsvrezende lieden die Nederlanders die de oversteek maakten. Maar ze houden geen Nederlandse diensten, doet men echt in het Engels. Er is dus veel verschil tussen daadwerkelijke emigratie van Nederlanders en het soort van half Nederlands en half Marokkaans zijn bij die laatste groepen. En het gebrek aan een nieuwe identiteit zorgt ook voor de nodige maatschappelijke problemen. Opmerkelijk dat je dit veel minder zag of ziet bij de Europese groepen die in de afgelopen decennia ook deze kant op kwamen. Spanjaarden, Portugezen, Italianen, Joego-Slaven, en nu de Polen en Hongaren. Gaat toch beter. Al drtinken die wellicht vaak te veel….

  Like

  • Mijn opmerking over de Nederlandstalige kerkdienst was geen vraag en geen grapje!
   Het is een historisch correcte opmerking.
   Dat er nu geen Nederlandstalige kerkdiensten meer zijn maakt het niet minder bizar dat Nederlanders in den vreemde meer dan een eeuw zich qua taal niet aanpaste aan hun nieuwe woonomgeving !!!

   De traditionele moslim mag dat ook van mij.

   Daarom stuiter ik tegen voortdurende negatieve stereotype opmerkingen t.a.v. Nederlanders over Marokkanen.

   Vriendelijke groet,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.