Opnieuw beginnen?

1414344+s(120!x120!)Stel je nu eens het volgende voor. Je moet omdat je huisarts er mee stopt om welke reden ook, op zoek naar een nieuwe. Praktijk wordt gesloten en de zoektocht naar een vervangende arts levert een ‘hit’ op. Paar straten verderop, aardig man of vrouw, en je gaat naar een intakegesprek. Dan zegt de arts, ‘ kleedt u zich maar even uit’.  Het waarom ontgaat je. Maar goed je gehoorzaamt en staat even later in je blote vel voor de nieuwe dokter. Die pakt jouw oude en door de vroegere huisarts overgedragen patientenkaart in zijn ene hand en begint met zijn andere alle onderdelen van jouw unieke lijf te onderzoeken. Mompelt de man/vrouw wat, schrijft het nodige op. Daarna mag jij je aankleden. Bij het vervolggesprek constateert de arts dat er veel achterstallig onderhoud zit aan jouw lijf, dat je op dieet moet, dat je tenen krom staan, je rug een scheefte vertoont, dat je conditie ver te wensen overlaat. Maar dat jullie er samen wel uit gaan komen. Hij schrijft je een diepgaande behandeling voor waarbij de huisarts zelf het voortouw zal nemen. Hoe zouden we ons dit laten welgevallen denk je? Niet? Boos? Overdonderd? Vreemd? O, je dacht dat niet voor kwam? SpuitNou dan moet je eens terugdenken aan wat je overkomt/kwam toen/als je van tandarts wisselt(de). Die lui zijn gek op overnieuw beginnen is mij wel gebleken. Elke keer dat ik om welke reden dan ook (vaak verhuizing) wisselde van ‘smoelensmid’ bleek de voorgaande tandarts er een potje van gemaakt te hebben, ook al was op die behandeling van die vroegere tandarts weinig tot niets aan te merken vanuit het standpunt van mijzelf als patient. Maar het lijkt wel alsof men omzet wil genereren door telkens opnieuw zaken te gaan doen die de concullega ook al deed maar kennelijk niet goed genoeg. Wat ook zo aardig is; bij elke wisseling van tandarts bleek mijn oude dossier een tijdje lang spoorloos. Tja, dat een nieuwe tandarts dan zijn/haar eigen conclusies trekt is logisch. De arts die ik nu heb heeft me al heel wat pijn gedaan en daarmee mij gebit weten te redden. Alles in de mond, op een kies na, is nog steeds helemaal echt en origineel. Maar ze komt op een leeftijd dat je je afvraagt hoe lang nog….. Ik kijk niet uit naar een nieuwe kennismaking met een volgende collega van haar. Komende donderdag ben ik weert te gast voor mijn jaarlijkse controle. Als ze dan maar niet haar pensioen aankondigt…

11 thoughts on “Opnieuw beginnen?

 1. De rekeningen worden hoger.
  Maar nog steeds kan ik geen van de behandelaars beoordelen op hun deskundigheid.
  Wel is de ene keer de klantvriendelijkheid beduidend beter.

  Tandartsen zijn in ieder geval niet mijn vrienden.

  Gezonde groet,

  Geliked door 1 persoon

 2. De huisarts hier op t dorp was “binnen” op 60 jarige leeftijd vorig jaar en werd vervangen door een nieuwe huisarts/ Wat ik niet verwacht had gebeurde toch.. hij was nog beter , nam nog meer tijd en meer geïnteresseerd dan de vorige. Alleen daarom zou ik al nooit willen verhuizen 🙂 De Tandarts die we 30 jaar hebben was voor mij ook al niet meer weg te denken uit mijn leven. Ik was er gek op ( hij niet op mij want hij is homo 😉 We gingen er wat graag heen..ook de kinders. Maar ook hij is binnen, qua geld he.. en dan pas 55 jaar.) en gaat genieten van het leven over grenzen Helaas voor mij want nu schijnt er een nieuwe te zijn en dat is een “zij ” Het graag naar de tandarts gaan wordt nu dan toch anders… haha. De eerste keer bij haar moet nog komen… maar heb er toch het volste vertrouwen erin. k ben nog steeds baas over mijn eigen gebit.. en dat blijf ik ook.
  Waarom pijn bij de tandarts is me een raadsel.. een verdoving en je voelt nergens wat van. 😉 En uitkleden hoef je bij de tandarts niet.. 😉

  Like

  • Wij moesten meestal wisselen door een verhuizing. Nog nooit echt meegemaakt dat we onder dwang moesten wisselen….soms kwam het beter uit als de tandarts gewoon ‘om de hoek’ te vinden was…

   Like

 3. niemand is perfect en dus moeten we perfect worden. Iedereen tussen 5 en 75 heeft kans met een beugel rond te moeten lopen, Idem bij de huisarts : veel kans dat je op je 75ste nog moet joggen en fitnesstoestellen sleuren om een goede conditie te hebben, Pure commercie als je het mij vraagt,

  Like

 4. En zo is het Leo, wat een onzin eigenlijk. Ik ga eens in de twee jaar. Ik heb twee vullingen en dat is alles, nooit last gehad van iets. Die twee vullingen kwamen pas op mijn 35e toen ik zwanger was…ik wil dat graag houden zo 😉 Slaap lekker voor straks en groetjes!

  Like

 5. Daar heb je een punt Leo, het lijkt soms inderdaad zo dat ze volop van een nieuwe patiënt het onderste uit de kan, over beter gezegd uit de portemonnee willen halen. Zelf zou ik ook met een bang hartje zitten moest mijn huisarts of tandarts er de brui aan geven want je kan alleen maar hopen dat je dossier bij die nieuwe hulpverlener niét zoek raakt hé…
  PROFICIAT met je gebit, zo iets kunnen er niet veel van onze leeftijd zeggen hoor!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.