Badhuis….

In mijn prilste jeugd was ons huis van toen nog niet voorzien van een doucheruimte. Dat gold voor 98% van alle huizen in onze woonstraten die nog stamden uit de hoofdstedelijke stadsvernieuwing van de 19e eeuw. Toen bouwde men vooral snel, goedkoop en was een doucheruimte iets uit een andere wereld. Bedenk maar dat men in die periode zelfs nog huizenblokken neerzette voor de nieuwe arbeiders van toen zonder toiletten. Die stonden soms in de binnentuinen en waren voor iedereen uit een buurt of straat. Gelukkig was dat bij ons anders.

Maar die douche was echt bijna utopische luxe. Als kleine kinderen ging je nog in de wasteil, ik had het geluk dat ik maar e e n oudere broer boven mij had die voor mij in die teil met warm water werd gewassen. Scheelde toch een hoop vuil en zeepresten. Er waren kinderen op school en in de vriendenkring waar men als lijdend voorwerp nummer 4 tot 6 was in de rij. Dan rook het water toch anders. Hoe dan ook, om het voor latere pubers als wij uiteindelijk toch werden dragelijk te maken ons eens per week fiks te reinigen (..) bestonden er de Gemeentelijke Badhuizen.

Die waren door het verlichte stadsbestuur van toen neergezet in alle buurten na 1911. Veel werden er gebouwd in de bij de omgeving passende stijl van architectuur. Het badhuis waarop wij waren aangewezen stond in de zgn. Diamantbuurt een paar straten verderop en was een centraal punt in een hofje waaraan je aan de ene kant een schoolgebouw had staan en aan de andere een stel huizen. Beetje chique tussenbuurt tussen het Plan Zuid waar wij woonden en het plan Berlage dat uit de 20e eeuw stamde. De gedachte was dat je met je schone ondergoedjes naar binnen stapte, een handdoek en zeep betaalde en dan wachtte op je beurt om naar binnen te mogen in een van de toen beschikbare doucheruimtes voor mannen die daar werden aangeboden. In een andere ruimte deden de meiden en vrouwen hun poedeltje. Had ik geweten dat die bestond had ik wellicht…. maar ja, dat kon niet natuurlijk en de ambtenaren die hier de boel bestierden waren streng.

Te lang badderen was dan ook niet de bedoeling. Dus je moest efficient schrobben, je haar doen, afdrogen, je spullen keurig opbergen, de natte handdoek inleveren en naar buiten bewegen. Een hele strak geregelde reinigingsindustrie. Maar ook een die door de ontwikkelingen i n de buurt werd achterhaald. Veel van die badhuizen werden begin jaren 60 gesloten. Huurders kregen van hun huurbazen (net als wij) vaak een doucheruimte ingebouwd en hoefden dan niet meer wekelijks naar die gemeente-badhuizen. Tijdens de bouw van die prive-badruimte (veelal in de keukens van toen) en het gesloten worden van de bekende adressen, moest je dan op zoek naar een alternatief. Voor ons was dat dan de in de Pijp gelegen Albert Cuypstraat. Heel anders van inrichting, wel dezelfde opzet. Maar ook die faciliteit werd uiteindelijk gesloten. Gelukkig hadden wij toen die douche in huis. Welk een luxe. Met een geiser werd koud water in een boiler verwarmd, en dan kon je douchen. Maar ook weer niet te lang want dat vat bevatte naar ik meen 120 liter water en als je er dus te lang onder stond had de volgende bader geen warm water mee. Dat was op enig moment wel even zoeken naar de juiste verhoudingen. Letterlijk en figuurlijk. De Gemeentelijke Badhuizen werden intussen allemaal omgebouwd tot een ruimte met een volledig andere functie. Sommige zijn nu atelier, er zitten soms restaurants in, winkels en zo meer. De gebouwen en opschriften bestaan nog, de functie anno 2024 totaal anders. Maar de luxe van dat warme water en die zeep van toen staan me nog altijd bij. Net als die vrij grove handdoeken. Maar ja wat wilde je, kostte toen een kwartje of zo. Omgerekend naar nu nog geen 15 eurocenten. Daar valt tegenwoordig niet meer voor te douchen….Slechts de waterbesparing bleef. Passend bij de tijd dat wij als we niet te lang onder die douche staan de planeet zullen redden…. (Beelden: Internet/Amsterdam op de Kaart)

26 thoughts on “Badhuis….

  1. Die badhuizen bestonden in mijn kindertijd wel nog, al heb ik maar weet van één in Brussel. Ik ben er nooit geweest, enkel voorbij gelopen. Toen hadden mijn tante en mijn moeder het er over. En vond het maar een rare gedachte, je zo elders gaan wassen.

    Like

    • De Gemeente Amsterdam was erg gesteld op hygiene. En die mankeerde nog wel eens in de stad van voor en na WO2. Omdat men ooit zo goedkoop en veel had gebouwd waren dit soort voorzieningen er bij achter gebleven. De badhuizen waren een prima oplossing.

      Geliked door 1 persoon

  2. Een badhuis heb ik nooit gekend. Wij hadden thuis al vrij vroeg een badkamer met ligbad (helaas) én mijn ouders hadden het eerste huis in de straat waar centrale verwarming werd aangelegd. Daar werd toen nogal op gesproken.

    Like

    • Het was een beetje een dingetje voor de arbeiders/middenklasse. Altijd woningnood in de grote stad, dus je was blij als je een onderdak kon vinden. En die huizen van vroeger in dit segment waren uitgerust met drie slaapkamers, een keuken en een zolderkamer. Indertijd echt best luxe, al kijken we daar nu heel anders naar. Een CV kregen wij pas in de eerste flat die we huurden (nieuwbouw) beschikbaar. De overstap van kolenkachels naar gas was al zo geweldig in die jaren…. Wat een warmte, en altijd beschikbaar…..

      Geliked door 1 persoon

      • Woningnood was er voor zover ik weet niet in België. Toch niet op de buiten. Mijn ouders hebben toen ze trouwden in 1953 direct een huis gekocht. Nog enkele jaren de bovenverdieping verhuurd en toen de huurders vertrokken het huis flink gerenoveerd en gemoderniseerd, voor die tijd dan toch.

        Like

      • Grootstedelijke gebieden hadden na de oorlog best lastig om hun vele inwoners onderdak te krijgen en te houden. Daarbij was indertijd de huursector vele malen groter dan de koopkant van de markt. Dat laatste was iets voor welgestelden. De gemiddelde Amsterdammer kon er in die jaren slechts van dromen. Nu zijn diezelfde appartementen peperduur geworden en onttrokken vaak aan de huurkant van de markt…

        Like

  3. Heerlijk, dat badhuis. Ook toen er thuis een douchecel was geplaatst (meer ruimte was er niet) ging ik liever verderop. Veel en heet water, voldoende bewegingsruimte.
    Belangrijk: mijn moeder had er zelfs dat kwartje voor over. Verbazend. 🙂

    Geliked door 1 persoon

  4. Op de lagere school gingen de oudere kinderen klassikaal één keer in de week naar het badhuis. Later inderdaad van huis uit ook naar het badhuis maar wél met zelf een handdoek mee. Toen Henk en ik pas getrouwd waren gingen we naar een ander badhuis dat ook kuipbaden had, nog heerlijk groot. Het gebouw, dat een zwembad had en een eigen waterbron, is nu een theater.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.