Cijfers en analyses…

Kijk, de trouwe lezer weet wel dat ik van de nuance ben (..) bij sommige aangesneden onderwerpen…, maar zeker ook van de feiten. Aannames leuk voor de buhne of wanneer je een politiek punt wilt maken. Maar in principe is en blijft 1 en 1 gewoon 2 en niet drie omdat jou dat o e.o.a. reden het beste uitkomt. Na de jaarwisseling worden we weer platgeslagen met allerlei statistieken die ook om een of andere reden voor de bekende media bij gebrek aan beter of relevanter nieuws breed uitgemeten worden gepresenteerd. Zo is daar het nieuws dat het aantal verkeersdoden en gewonden vorig jaar dramatisch is gestegen. Op zich droevig nieuws, maar als je daar dan beelden bij publiceert van allerlei auto’s in de kreukels doe je aan de waarheid geweld. Immers, even doorlezend zie je toch dat de meeste slachtoffers vallen onder fietsers en voetgangers. Het blijkt dat de snelwegen nog steeds uiterst veilig zijn ondanks het weer sterk toegenomen autoverkeer na de coronadroom dat we allemaal thuis zouden gaan werken.

Zoek je dan verder in die cijfers dan zie je dat bij die fietsers vooral ouderen getroffen worden door een ongeval omdat ze tegenwoordig zo vaak kiezen voor (peperdure) e-bikes met groot trapvermogen en relatief hoge snelheden. Jongeren maken vooral brokken op scooters en in de auto, maar dan wel weer onder invloed van het een of ander aan geestverruimende middelen. Komen verkeersstromen bij elkaar lopen ook die statistieken door elkaar heen. Daar vliegen de vonken er vaak vanaf. Opmerkelijk is ook wel dat bepaalde doelgroepen meteen haantje de voorste zijn waar het ‘oplossingsgericht’ denken betreft. Zo zien vertegenwoordigers uit de fietsershoek vooral een taak voor de overheid om een soort snelfietspaden aan te leggen waardoor zij voorrang krijgen op andere weggebruikers. Voetgangers willen juist weer af van over trottoirs racende tweewielers en zij die een hekel hebben aan alles wat gemotoriseerd is pleiten voor snelwegen waarop we nog maar 30km/u mogen rijden, want ‘ook beter voor het klimaat’.

Oneigenlijk misbruik van cijfers die deze stellingen veelal helemaal niet onderbouwen. Kijk, Nederland kent een geweldige reeks al dan niet beperkende of juist heel duidelijke wetten op verkeersgebied. Zo moet je vanaf 1-1 jl op een zgn. snorfiets (eigenlijk een brommer/scooter met een snelheidsbeperking tot 25km/u) een valhelm dragen. Nou dat beviel de typische gebruiker niet zo. Die kiest dus nu voor tweewielers die wel 45km/u kunnen. Als je al een helm moet dragen dan ook maar volwaardig in snelheid. En tja, opvoeren is een fluitje van een cent. Qua vierwielers zien we nog steeds dat 100km/u op de snelweg weliswaar door 80% van de Nederlanders een acceptabele snelheid is, maar die 20% lapt elke regel aan zijn laars. Geldt ook voor gebruik van smartphones tijdens het rijden. Let onderweg gewoon eens op en je ziet dat die regels echt niet worden nageleefd. Combineer je dan gebruik van het een met het maling hebben aan het ander, zie je lieden die over de weg dwalen, hun richtingaanwijzers niet benutten. Net zo min als ze lijken te weten waar de buitenspiegels voor dienen en zich king-of-the-road wanen met een hypotheek op o.a. de linkerbanen van de ons toebedeelde en zeker door alle Nederlanders betaalde snelwegen. Opgeteld en verrekend zien we dus dat die cijfers niet zo maar ontstaan. Wij zijn zelf het probleem, en dus allemaal potentieel slachtoffer. Blijf veilig dit jaar lieve (lezer/essen) en zorg dat je niet zelf in de statistieken voor 2023 terecht zult komen…. En de plaatjes deed ik alleen even er bij om in de trend van de MSM mee te doen….(beelden: Archief)

20 thoughts on “Cijfers en analyses…

 1. Ik werd laatst bijna klemgereden toen ik een langzaam rijdende auto in haalde. Ik links, hij rechts en hij reed hem er bijna in. Kijk ik heel boos in zijn auto (alsof dat helpt – maar ik doe het toch): een jonge man met zijn telefoon op schoot. Geen wonder dat die slingerde en te langzaam reed.
  Doodeng dat soort dingen. ik weet dat ik “pas” in de 30 ben, maar volgens mij ben ik qua autorijden heel ouderwets: alles uit en weg (ik heb geen handsfree dus HOP in de tas) en ogen op de weg.

  Geliked door 1 persoon

  • Elke lange rit die wij maken ondergaan we wel 1 of twee keer een aanslag op ons leven. Vooral door lieden die domweg niet kijken, geen RAW’s benutten en/of maling hebben aan de medeweggebruikers. Maar ook wielrenners kunnen er wat van. Linksom over een rotonde raggen, roepen en gillen dat ze er langs willen als voor het overige verkeer 30km/u de norm is, het zit ook in een bepaald soort mens….

   Geliked door 1 persoon

 2. Inderdaad veel verkeersdeelnemers blijven de kantjes opzoeken, zeker bij de regels voor snelle tweewielers waar het in gevecht om al dan niet een helm te moeten dragen steeds weer nieuw creaties op de weg brengt, nu weer levensgevaarlijke elektrische stepjes.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik zie soms (vooral elektrische) vervoermiddelen voorbij komen waarbij ik me afvraag of de gebruikers wel beseffen dat ze er onzichtbaar op zijn, te snel mee rijden en daar rijden waar ze niet worden verwacht…

   Like

   • Ik zag gisteren op tv dat brommerwerkplaatsen het razend druk hebben om die langzame scooters om te vormen tot sneller rijdend. Want men wil dan met helm op ook volwassen snelheden kunnen halen. Het blijft een wonderlijke redenatie en ik vraag me oprecht af of dit de verkeersveiligheid gaat bevorderen…

    Like

   • Zeker, en ik was vroeger ook zo. Reed op mijn toenmalige brommers in de vriendenclub opgevoerd rond met 65km/u, zonder enige vorm van bescherming en maakte ook de nodige klappers mee uiteraard…Gelukkig nooit op de bol gevallen, maar dat leek soms wel zo gezien het (achteraf gezien) risicovolle gedrag…

    Like

   • Daarin waren Henk en ik een stuk “keuriger” ;-)Nooit opgevoerde spullen gehad , misschien hoogstens met iéts teveel drank op gereden, maar dan toch ook echt iéts, en niet stomdronken.

    Geliked door 1 persoon

   • Ik kwam uit een familie en omgeving waarin sportief een grote rol speelde. De garagehouder aan de overkant van ons huis, reed op de speedwaymotor door de straat als het zo uitkwam. Mijn leasepa deed verwoede pogingen om van standaard familiewagens af en toe een GT te maken, reed er nog wel eens een in de prak en mijn naamgevende pa deed zijn best in Porsches en dat soort spul. Dan gaat het er met de paplepel in. Daarbij was het voor ons als pubers natuurlijk leuk om al die grote mensen na te doen op onze brommers. Dus uitlaten doorslaan, grotere sproeiers in de carburateurs, wonderolie in de tank (rook lekker), kortom alles wat God en wet verboden. Maar je leert er ook veel van…vooral als je de bochten niet juist neemt, of als een remkabel breekt op het moment dat je de snelheid er even uit moet halen. Omdat ik de risico’s zo goed leerde kennen (leasepa verdween ook wel eens kopje onder in een of ander kanaal of gracht na een onbezonnen actie) neem ik ze nu vrijwel nooit meer. Kijk wel uit….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.