Geschiedenis herhaalt zich…of..?

Ooit, lang geleden al weer, was het vervoer beperkt toegankelijk voor normale burgers en arbeiders. De meeste boeren bedienden zich van karren met een os, hond of paard er voor. De hoger geplaatsten reden in koetsen en werden alleen daardoor via logische ontwikkelingen de eerste gebruikers van een gemotoriseerd vervoermiddel. Maar voor de mensen daar tussenin was er het openbaar vervoer voor zover aanwezig. Een fiets was luxe, een motorfiets later iets voor hen die echt iets te verdienen hadden. We vergeten het wel eens wat snel, maar pas na de Tweede Wereldoorlog kwam de individuele verplaatsing van normale mensen echt op gang.

De brommer (rijwiel met hulpmotor) werd een must, de scooter (al dan niet met zijspan) en pas veel later de particuliere auto. Van piepklein en tweedehands tot groot en luxe maar wel nieuw voor de welgestelden. Linkse partijen van toen drongen aan op het recht op vrijheid van verplaatsing voor iedereen, niet alleen voor de welgestelden. En zo kwam in de jaren zestig pas echt die motorisering op gang. Arbeiders aller landen verenigt en verplaatst u!

Steden werden daartoe soms aangepast, doorgaande straten wat breder gemaakt, buitenwijken verbonden met grote wegen richting de plekken waar werd gewerkt. In Nederland groeide het forenzenverkeer. Al was het maar omdat de stadsbestuurders van toen geen oog hadden voor de bestaande woningnood en het niet zo erg vonden als hun inwoners elders hun woonheil zochten.

Dat falende beleid zorgde ook dat het broodnodige Openbaar Vervoer maar moeizaam op poten werd gezet naar al die buitensteden en wijken. Fouten die men nog decennia lang zou blijven maken. En intussen groeide het wagenpark. De arbeider- en middenklasse maakte dankbaar gebruik van de mogelijkheden. Men kon nu op vakantie met de auto, op en neer naar school en kantoor, en genoot met volle teugen van de vrijheid. Maar voor de overheid was al dat verkeer overigens naast een zorg ook een zegen. Immers, men kon overal belastingen voor heffen. De gemiddelde autoprijzen in ons land 25% hoger dan bij de buren, de literprijs voor brandstoffen zelfs 45%. Wegenbouw kwam daarentegen maar moeizaam op gang.

Toen dus het volk massaal koos voor individueel vervoer gingen met name linkse partijen zelf ineens voor spoorbanen en tramverbindingen, al dan niet ondergronds. Spanden symbolisch de paarden achter de wagens. De enorme kosten van dat denken verhaalde men gewoon op de burgers die er niet om vroegen. Bekende linkse reflex. En nu zwaait men met het klimaatargument. Mensen moeten niet in de file staan, maar thuis werken. Ze mogen geen benzine, gas of diesel meer tanken maar moeten over op accu en oplaadstations. Het individuele autobezit moet worden ontmoedigd, de arbeiders en burgers van morgen moeten maar auto’s gaan delen of met zijn allen in het openbaar vervoer. Leuk…..je zult maar in een dorp wonen waar men het OV nooit aansloot op de bewoonde wereld. Of waar de metro en spoor van niets naar niets rijden en peperduur zijn geworden bij gebrek aan concurrentie.

Het Mobiliteitsfonds, opgebracht door de autorijdende burger, misbruikt voor subsidies aan het Spoor en de vermaledijde windmolenparken. En maar claimen dat het vervoer onze planeet stuk maakt. Bewezen niet waar, maar links is nog zelden aangelopen tegen mensen die ze echt eens betrapt op dat constante gelieg. De auto is vrijheid, met een echt exemplaar kom je nog eens ergens en voor masochisten is er natuurlijk de elektrische variant. De NS wenst geen concurrentie, de linkse stromingen willen nationaliseren. Waar dat toe leidde hebben we gezien in het vroegere oosten van ons continent. Auto’s voor de kameraden zonder concurrentie, levertijden van 10 jaar of meer, een kwaliteit die soms best twijfelachtig was en geen ritjes naar landen die je wel eens zou willen bezoeken.

Toch blijft dit het ideaalbeeld voor de linkse gardisten. Wie daar niet aan wil meedoen stemt dus anders. Het gaat om ons aller vrijheid. En die kan zomaar worden afgenomen. O je dacht van niet?? Binnen twee jaar Covid19 hebben we gezien hoe snel dat kan gaan. Laat het een les zijn….Stem dus dezer dagen een partij die uw vrijheid niet af wil pakken. Uw stad of dorp wordt daar vast beter van…Net als u zelf…(Beelden: Archief)

21 thoughts on “Geschiedenis herhaalt zich…of..?

 1. File rijden naar de Bijenkorfgarage?
  De een noemt dit noodzakelijke vrijheid.
  De ander noemt dit luxe.

  En steeds meer noemen dit waanzin.

  Misschien kun je met Mevrouw van Oudenallen die ene partij weer nieuw leven inblazen?

  Duurzame groet,

  Like

  • En hier botsen de grootstedelijke en provinciale gedachten weer met elkaar. Een stad moet bruisen, niet slapen, de economie van een stad moet ook zorgen dat alles betaalbaar is wat linkse colleges zoal bedenken om het niet-werkenden en immigranten naar de zin te maken. Slechts in het vroegere communistische Oost-Europa was alles van de staat en was een auto pure luxe. Het staatsspoor is geen alternatief voor de gemiddelde mens in ons land en zeker onze stad. Ik zou me er wat meer in verdiepen voor je met een kinderachtig voorbeeld tracht mijn verhaal onderuit te halen. Waanzin is de gedachte dat de hele bevolking wel op de fiets kan. Zo dacht men ooit in Maoistische staten. Maar daar bestond de democratie niet. Hier wel…..nog steeds…..

   Like

   • Van de 65 levensjaren heb ik 50 jaar in een stad gewoond. Waarvan bijna 40 jaar in Amsterdam. Daarbij ben ik ook nog eens in een stad geboren.

    Typisch dat je mij een provinciaal noemt.

    Feiten en meningen

    Maoïstische ideeën heb ik niet.
    Wel sta ik voor democratische besluitvorming.
    Waarbij ik zowel de voordelen koester en de nadelen accepteer.

    Nieuwe inzichten en technologieën zijn bij mij welkom.
    Stilstand is achteruitgang.

    Duurzame en democratische groet,

    Like

   • Ik spreek meer in het algemeen over met name linkse bestuurders die vanuit een dorp (zie Groot-Wassing/GL) naar de grote stad komen om hier de groene revolutie af te dwingen. Dat is iets anders dan democratisch besluiten nemen. Biogascentrale in Diemen bijvoorbeeld en de stad autovrij trachten te maken zonder alternatieven voor bewoners en bezoekers. Meeste grote steden om ons heen kennen parkeergarages (bewaakt) aan de randen van de stad of het centrum. Dat daarna een deel van de stad voetgangersgebied is, prima! Maar Groenlinks maakt van alles niks. Men verbiedt van alles, maar houd criminelen de hand boven het hoofd. Naief of bewust. Men heft belastingen maar geeft daar niks voor terug. Vrijheden worden afgenomen, maar selectief. Als het de burgemeester (ook Groenlinks en geen Amsterdamse) het eens is met een demonstratie staat ze er bij, is ze het er niet mee eens slaat ze die uit elkaar. In beide gevallen slaat ze dan de plank volkomen mis.. Amsterdam is een open stad, Nederland grotendeels een open samenleving. Waarom dan al die restricties? Om een verzonnen klimaatprobleem?? Stikstofuitstoot? Terwijl dezelfde stromingen ongerbreidelde bevolkingsgroei bevorderen door de grenzen open te zetten. Woningbouw krijgt men niet op orde dus bouwt dan maar in de groene weilanden om ons heen. Men kapt bossen, maar wijst naar de automobilist als de schuldige. Cijfers zijn anders. Juist gisteren kwamen de cijfers over uitstoot luchtvaart als een grote klap voor de milieugekken binnen. Lang niet zo groot en vervuilend als #linksliegt ons wil doen voorkomen. Kortom…er is veel af te doen aan al die claims van een paar mensen die menen dat alleen zij de waarheid in pacht hebben. En wat we van #lenin #Mao #Stalin en zo meer hebben kunnen leren is dat die waarheid nooit echt klopt. Ik hoop dat onze echte Ansterdamse inwoners kiezen voor het gezonde verstand, en niet voor nog eens vier jaar links bestuur.

    Geliked door 1 persoon

 2. Dat vrijheid geen verworven recht is hebben we tijdens de twee jaar corona ondervonden. Wie weet wat de heren en dames politici nog allemaal zullen uitvinden om onze vrijheid te verminderen of volledig af te nemen.

  Like

 3. Wat al helemaal niet helpt om het autoverkeer terug te dringen is het feit dat op het platteland steeds meer nutsvoorzieningen verdwijnen. Daardoor kun je in de gebieden waar nog ruimte en groen is gewoon nauwelijks zonder auto omdat je voor vrijwel álles naar de “grote stad”moet.

  Geliked door 1 persoon

  • Mee eens! Bijna 24/7 kan ik op de hoek van mijn straat naar de hele wereld afreizen.
   Terwijl juist de terugweg een stuk moeilijker is. Buiten de Randstad is een auto gewoon noodzakelijk. Maar binnen de steden zijn er talloze goede alternatieven.

   Vriendelijke groet,

   Geliked door 1 persoon

   • Ik gebruik mijn leeftijd dan maar als excuus dat ik dan toch in de grote stad een auto gebruik, was ook wel een paar jaar nodig met een zieke man. Nu zou ik in theorie zonder kunnen maar de (klein) kinderen bezoeken zou ik met het OV 3x zolang onderweg zijn tussen die twee steden. .

    Like

   • Als wij naar andere steden af willen reizen per OV kost ons dat ook de nodige overstaps en natuurlijk het oncomfortabele van haltes en stations. Los van het al dan niet op tijd rijden van dat OV en of je nog een plek kunt vinden in de te korte treinen….

    Like

   • Klopt, OV is geen feestje, ik zocht de juiste trein, war op tijd alleen viel die trein blijkbaar uit zonder dat er melding van gemaakt werd.
    En je verliest veel tijd met aansluitend vervoer waar ook vaak wachttijd aan te pas komt. Afstand Leiden/ Rijswijk per trein in 12 minuten maar van huis Rijswijk naar station Den Haag vraagt minimaal het dubbele. Toch kies ik dan wel voor de trein want Leiden met de auto is , net als Den Haag, lastig . Al heeft Leiden wel een soort Schuttel vanaf een parkeerterrein randje stad.

    Geliked door 1 persoon

   • De keren dat ik met treinen reisde was er altijd wel iets loos onderweg. Onverwachte overstap, een file op de rails, vertraging, uitgevallen treinen, bedenk het. Maakt de overstap in OV Niet meteen aantrekkelijker. Maar over relatief korte afstanden nog wel te doen…

    Like

   • Als je niet aan tijd gebonden bent is het te doen ja want het vraagt altijd meer tijd dan zelf met de auto gaan, alleen al omdat je dan van deur tot deur kan rijden.

    Like

   • En dat is precies wat ik vrijheid noem. Niet afhankelijk zijn en ook zelf kunnen plannen wanneer je ergens heen gaat of aankomt. Binnen het steedse doen wij het meeste met het OV hier, maar dat komt ook omdat men zo autovijandig bezig is dat je bijna miljonair moet zijn om de 7/10 euro parkeergeld per 40 minuten op te brengen. En we lopen enorm veel, goed te doen en ook top voor lijf/conditie….

    Like

   • Wis en waarachtig, maar je houdt zelf de beslissing af te wijken van de gebaande paden of zelfs om te draaien. Probeer maar eens in zo’n gele rups…

    Like

   • In Amsterdam is het OV aardig geregeld. Kom je er 5-10km buiten zit je vast aan busverbindingen die toch vaak niet zo logisch zijn. Zo denkt men pas nu, 30 jaar na aanleg Amstelveentram, na over een verbinding met bijvoorbeeld Uithoorn. De aanleg van een verlengde lijn laat het forenzenverkeer per auto zeker afnemen. Maar waarom altijd die trage besluitvorming op dit terrein??

    Like

 4. Vertel mij wat over die klotedorpen. Ik woon er en ik kan je zeggen we rijden hier nog al eens file achter een tractor over een B-weg die niet op drukte gemaakt is. Maar het OV jeetje hilarisch. Als je mensen uit de auto wil hebben dan moet je het OV niet alleen supergoedkoop voor alle werkende mensen maken maar ook het OV enorm verbeteren. Overigens heeft het totaal geen nut dat stemmen, de gemiddelde leeftijd is hilarisch bejaard en ze hebben grotendeels dezelfde ellende op hun websites staan.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik mis het cynisme om zo naar de lokale politiek te kijken. Ik beoordeel zelf partijen op hun daden. Wie mijn leven wil omvormen in een wijze die me niet bevalt of veel geld kost kan zeker niet rekenen op mijn stem. Maar is men sociaal en pakt echt problemen op waar inwoners van een gemeente aanlopen tegen de overheid of Kafkajaans ambtenarendenken, dan stem ik graag op zo’n stroming. Daarbij vind ik het toch bijzonder dat veel mensen in dit land wijzen naar staten waar democratie is afgeschaft door de zittende heersers (Rusland, Iran, Turkije, Cuba, China etc.) maar dan op het moment-supreme zelf niet gebruik maken van het democratische recht om te stemmen. Als is die beslissing in een echte democratie als de onze uiteraard ook weer een vrije keuze. Dat het OV geen goed alternatief is voor de auto is mij wel duidelijk…..Zelfs sommige grote steden moesten soms decennia lang tobben met matige busverbindingen voor men eindelijk het besef kreeg dat je files daarmee niet oplost…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.