
Terwijl ik dit verhaal schrijf heb ik net tegen een stevige stormachtige wind in gelopen die windkracht 7-8 haalde uit het zuidwesten en de overgang van voor deze tijd best zachte temperaturen naar meer bij de maand van het jaar passende aankondigde. En terwijl ik mijn pet vasthoudend voortploeterde door een kale polder waar de wind om me heen loeide dacht ik terug aan 25 januari 1990. Op die dag werd Europa, maar zeker Nederland getroffen door de zwaarste storm uit de geschiedenis. 17 mensen verloren die dag het leven, de schade aan gebouwen, bomen en andere al dan niet roerende zaken was ongekend en ik weet nog goed dat de tocht vanuit Amsterdam-Zuid naar ons toenmalige huis in Almere uren duurde.

Waarbij de toen net nieuwe auto van het geliefde merk de nodige beuken door de wind opliep maar verder geen krimp gaf. Zelfs Schiphol was op enig moment afgesloten van de buitenwereld, treinen reden niet meer en vele straten hadden last van omgewaaide bomen. Mensen strandden onderweg, moesten noodgedwongen bij vreemden onderdak vragen want de weg naar huis was gewoon onbereikbaar. Wat daarbij toch opviel was dat men bij de daartoe bestemde overheidsorganen anders dan nu het geval vaak is, geen echte waarschuwingen vooraf had gegeven.

Het zou volgens weerdeskundigen van toen een storm van Windkracht 10 worden en in het binnenland viel het waarschijnlijk wel mee. Dat pakte heel veel anders uit. Uiteindelijk loeide deze storm met windkracht 12 over ons heen en het binnenland had net als de kust enorme overlast van dit bijzondere ding voor onze streken. De hoogste windkracht werd op enig moment gemeten op Schiphol met 161 km/uur wat in ons land uiterst extreem is. Al was er ooit in Hoek van Holland anno 1921 een stormvlaag die nog net even hoger kwam in kracht. De depressie die de ellende veroorzaakte had een kernwaarde van 950Mb en bleek ondanks dat, of wellicht juist dankzij die waarden, toch in staat tot vernietigende kracht. Na die enorme stormkracht besloot men in ons land het waarschuwingssysteem bij te stellen en ook voortaan waarschuwingen te geven met kleurcodes van geel naar oranje en uiteindelijk rood.

Die storm waar ik toen mee te maken had was duidelijk een dieprode, die van vandaag (voor de lezer even terug in de tijd) kwam tot oranje. Na die datum die ik noemde kwamen wel meer stormen voor. Soms later in het seizoen, een enkele keer vroeger. Maar deze uit 1990 is en blijft voorlopig de zwaarste ooit voor ons land. En opvallend is dat in die bewuste maand januari Europa nog twee van die kneiters over zich heen kreeg waardoor de schade voor de verzekeringswereld zo groot was dat men de premies structureel wel moest verhogen. Want dat is altijd het gevolg van al die claims die bij dergelijke stormen horen. Mij staat die storm persoonlijk ook bij door die toch best ‘avontuurlijke’ thuisreis maar ook omdat ik op enig moment in mijn toenmalige kantoor met verbazing stond te kijken naar de schade die om ons heen werd aangericht aan huizen en bomenrijen die decennia lang hadden gestaan in aangrenzende groengebieden bij ons bedrijf maar nu in korte tijd met de grond gelijk werden gemaakt. En ook dat de gebouwen waarin wij gezeteld waren nul komma nada schade hadden opgelopen. Wat, gezien de bouwwijze, best apart was….(Beelden: Internet)
Die orkaan zal me altijd bijblijven. Er gold een waarschuwing om vooral binnen te blijven. Wij gingen hardlopen. Met de wind op kop lieten we ons vallen. En bleven overeind. Leuk dat het was.
LikeGeliked door 1 persoon
Dan had je wel moed….:)
LikeGeliked door 1 persoon
Het jaartal zou ik zo niet geweten hebben maar ik herinner me een storm die korte metten maakte met onze destijds toch al slechte schutting. Het huidige waarschuwingssysteem is wat mij betreft zwaar overbodig, het zit er vaker naast dan mijn eigen voorspellingen.
LikeLike
Men past het te vaak ook ten on rechte toe of voor de verkeerde regio. Maar alles beter dan te laag inschatten en dan zo’n kneiter over je heen krijgen…
LikeLike
Maar ook dat gebeurt nog steeds wel eens , en toch dat te hoog inschatten is ook lastig en maakt dat zo’n waarschuwing geen waarde meer heeft.
LikeLike
Nou, men verfijnt het systeem tegenwoordig wel aardig. Kan zelfs per regio de codes aanpassen. Maakt het voor de rest van het land dan toch minder heftig vaak…
LikeLike
Dat weet ik ook nog, zelfs hier in het binnenland was schade aan bomen en gebouwen. Die storm overtrof alles.
LikeLike
Het was er een van de buitencategorie. Als je bedenkt dat Corrie van de week snelheden liet noteren van 90-105km/u en als heftig werd ervaren, was 160km/u toch echt van een ander soort herkomst…
LikeGeliked door 1 persoon
Die storm herinner ik me ook nog. Een collega had een kwetsuur aan zijn oog opgelopen door die harde wind.
LikeLike
Ja, want ook in Belgie kwam hij stevig voorbij…
LikeGeliked door 1 persoon
Enkele jaren geleden… oké ik studeerde nog dus 10+ jaar geleden was er een storm die volgens mij recht over mijn woonplaats trok. Er waren zoveel bomen omgevallen dat de gemeente alles had verzameld op het grasveld/speelveld tegenover ons huis en liet versnipperen met zo’n grote machine. Putjes die overstroomden, pikzwarte hemel… En ik in de auto vanuit Tilburg op weg naar huis. Hoe dichter ik in de buurt kwam, des te donkerder werd de lucht. Bizar. Dat was de ergste storm die ik me kan herinneren. Maar goed, in 1990 was ik 4 :p
LikeLike
Lokale stormen zoals Corrie deze afgelopen week zijn veelal minder heftig voor de rest van het land. Maar deze in 1990 was er een van de buitencategorie en trof het hele land zij het dat d e kustprovincies de volle laag kregen te verwerken. Neemt niet weg dat die lokale stormen en buien ook fikse schade kunnen veroorzaken. Ooit maakte ik in Almere een windhoos mee, was ook niet echt prettig en ontdeed het dak van ons toen nieuwe huis van heel wat pannen…
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, bij mijn ouders is ook ooit het dak van de uitbouw afgewaaid. Zo’n zinken ding. We zaten binnen, wat je zegt één windvlaag en BAM ding eraf. Bizar. En gelukkig niemand gewond.
Maar goed, zo met het veranderen van de seizoenen zullen we nog wel vaker stormen meemaken. Die uit ’90 kan ik me dus niet herinneren, maar zo te lezen is dat ook een “gelukkig”.
LikeLike
Stormen als die van januari 1990 zijn gelukkig zeer uitzonderlijk. Zelfs Corrie kon daar recent niets aan veranderen. Nu schrokken wij v an 165km/u die keer, maar elders in de wereld krijgt men vaak boven de 200km/u windstoten over zich heen…
LikeGeliked door 1 persoon
Pingback: Waakzaamheid geboden 1 Stormen | Bijbelvorser = Bible Researcher
Gelezen welk verhaal je over die stormen dichtte…. Deze uit 1990 blijft alles wat daarna kwam toch overtreffen…..
LikeLike