
In mijn vroege jeugd waren de cowboyfilms en dito helden niet te tellen. In die jaren waren die cowboys toch de helden van een nieuw tijdperk en net zoals de geallieerden volgens de toen aangeboden cinematrografische beelden die vreselijke Moffen en Jappen hadden aangepakt en verslagen, maakten de grote en kleine filmverhalen van toen duidelijk hoe je afrekende met tegenstanders van het ‘barbaarse’ type. Indianen moesten er dus altijd aan geloven en de helden reden met hun paarden aan het einde van de film richting de prachtige zonsondergangen die het Wilde Westen kenmerkten al dan niet in gezelschap van een bloedmooie cowgirl die ze soms uit de klauwen van die koppensnellende indianen hadden gered. Een van die helden was de man met de bijzondere naam ‘Rooie Rogers’.

Dat was natuurlijk de vertaling die wij er als actieve straatcowboys met onze klapperpistolen en vilten cowboyhoeden aan gaven. Wist je veel. In het echt was dit een held van het volk. Op elke uitingsvorm van gedrukte publicaties kwam hij voor. Van plakplaatjes bij de kauwgum tot uitvouwposters in bladen die speciaal over filmproducties gingen. Films die niet zoals nu werden gedraaid op een of andere streamingsdienst, nee je moest er voor naar de bioscoop. Toen ik dat een keer deed werd mijn beeld van Roy Rogers, zoals hij in het echt van die films heette, aardig geweld aan gedaan. Want in plaats van indianen te bestrijden met zijn colts deed hij dat al zingend met zijn gitaar. Mijn hemel welk een deceptie.

Toch bleef de man een fenomeen. Geboren in 1911 als Leonard Franklin Slye in Cincinnati speelde hij samen met zijn echtgenote, Dale Evans, in vrijwel elke film die men rond het duo uitbracht. En dat waren er tientallen. Zoveel dat hij voor het Amerikaanse publiek een all-American-hero werd en allerlei ereprijzen kreeg voor hij in 1998, intussen 87 jaar oud, overleed. De meeste van zijn films zijn afkomstig uit de periode 1935-1959, dus toen ik die films zag was hij eigenlijk al een oudgediende en teerde vooral op oude roem. Roem die hij zelf graag tot het einde overeind hield. Een beetje zoals John Wayne later deed. Was het een goede zanger? Nou ja in het wilde westen van de VS vast wel. Nu oogt het allemaal erg oubollig en je mist die slachtpartijen van indianen natuurlijk… Maar een fenomeen dient aandacht te krijgen, en deze broeder was voor mij als kind toch een belangrijke ster. Zingend of niet. (Beelden: Internet/Getty)
Deze legende is volledig aan mij voorbij gegaan ….
Mooi nostalgische blogpost.
Vriendelijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Hij is ook uit een totaal andere periode, zelfs ik maakte het slechts als kind mee…
LikeLike
Die acteur ken ik niet. Ik ben dan ook geen liefhebber geweest van deze cowboyfilms.
LikeLike
Cowboyfilms waren ooit mateloos populair….. De achterliggende ellende van de oerbewoners in de VS ontging ons als kind totaal…
LikeGeliked door 1 persoon
De populariteit herinner ik we wel maar ik zag zelden een bioscoop van binnen, Rogers kende ik alleen van naam en plaatjes. Hij sprak me niet aan, er kwamen vlottere jongens voorbij. 🙂
LikeLike
Indertijd waren de meeste helden die vlot waren en zo meer vooral van de schietende soort…..:)
LikeGeliked door 1 persoon
O ja, lang voor Henk mij kende bezocht hij met z’n vrienden ook dit soort films, hij sprak de naam inderdaad óók zo uit “rooie Rogers en dan Rogers met een harde Nederlandse G. Ach ja, wie sprak er nou Engels begin jaren 50.
LikeLike
Dat was het….en de straatvrienden die ietsjes ouder waren en ‘alles wisten’ van cowboyfilms en daarin spelende helden, spraken het ook fout uit en dan nam je dat zo over….
LikeLike