Ploegt overal doorheen; Land-Rover!

Oer-Brits en bedoeld als alternatief voor oude leger-Jeeps of tractoren werd de oer-Land-Rover op de kaart gezet als een stoer vervoermiddel voor hen die vooral met rubberlaarzen en tweetjas aan plus bijbehorende pet op de bol op avontuur ging in het eigen bos of door de klei van de landerijen bij het landhuis waar men woonde. In 1948 showde het Britse merk Rover haar Land-Rover SI voor het eerst en de rest is onderdeel van onze geschiedenis. Met permanente vierwielaandrijving, benzinemotoren die tussen de 1,6 en 2 liter inhoud vertoonden, niet te zuinig waren, maar wel oersterk werd die Land-Rover vaste waarde in Engeland en ver daar buiten.

De wagens kwamen er met al dan niet stoffen opbouw, open, als pickup en soms als vervoermiddel voor dieren. Alles was mogelijk met die LaRo zoals ze al snel door militairen werden genoemd. Diesels kwamen ook in het gamma en de wijze van in elkaar zetten maakte reparaties van de carrosserie relatief simpel. In 1958 volgde een nieuwe variant de oerversie op. Je kreeg nu ook de kans een verlengde (109”) LandRover te bestellen waardoor je niet alleen een grotere lading kon meezeulen, ook iets meer comfort kon bieden aan inzittenden. De motoren groeiden ook en in 1967 was er zelfs een variant met zescilinder leverbaar. De wagens kregen steeds meer status en werden aantrekkelijk voor mensen die zich stoer waanden naast zij die nog echt in de modder aan het ploegen waren.

Maar vooral ook in de Derde Wereld werd de Land-Rover een auto die zorgde dat je op de meest onbegaanbare wegen toch nog bepaalde nederzettingen kon bereiken of bevoorraden. In 1970 kwam er verrassenderwijs ook een totaal andere auto uit de Britse fabriek. De Range Rover was geboren. Meer bedoeld voor gebruik op de weg, luxe uitgemonsterd, maar nog steeds in staat om op onbegaanbaar terrein zijn mannetje te staan. Zelfs een krachtige en soepel lopende V8 van 3,5 liter was leverbaar en sommige adelijke klanten lieten zich graag zo’n Range Rover aansmeren.

Later zag je die wagens ook in handen van wat minder vooraanstaande types een zekere namaakchique uitstralen. In ons land reed ook de Rijkspolitie met Range Rovers. Best een fijn vervoermiddel en nog snel ook, want met de juiste motor reed zo’n patrouillewagen toch al snel tegen de 200km/u. De oer-Land-Rover werd Defender, de Range Rover kreeg diverse opvolgers die steeds luxer en comfortabeler werden, er kwamen wagen als de Discovery voor de leasemarkt, de Evoque voor PC Hooftstraat-chique, en zo meer van die auto’s die vermoedelijk zelden of nooit modder of zandwegen meer zouden zien.

Land-Rover als merk los gekocht van het aloude Rover dat een jaar of 14 geleden ten onder ging. Land-Rover is nu onderdeel van Tata uit India. Het doet het merk geen kwaad. De wagens die men uitbrengt van hoog niveau en men draait de vraag nu meer om. Wie het terrein in wil wordt speciaal bediend met een aangepast model. Maar de meeste Land-Rovers toch vooral wagens met hoog en voornaam voorkomen en bedoeld voor het fijnere rijwerk. En uiteraard ook voorzien van elektrische aandrijflijnen als daar behoefte aan bestaat. Vraag is wel waar in de jungle de laadpalen staan. Maar dat zal vast wel weer worden opgelost….(Beelden: Archief)

20 thoughts on “Ploegt overal doorheen; Land-Rover!

 1. Tja, terreinwagens voor het imago aanschaffen en als stadsautootje gebruiken heeft wel iets.
  Off Road rijden is in Nederland bijna onmogelijk …

  Auto’s zonder technologische opsmuk blijven nostalgisch. Maar ook veel makkelijker te onderhouden en repareren.

  De sneer aan het einde van jouw blogpost haalt de inhoud en betekenis van deze blogpost helemaal onderuit.

  Vriendelijke groet,

  Like

  • Nu ben ik eens realistisch is het weer niet goed. Laadpalen in de jungle waar veel van deze wagens hun emplooi vinden. Hoe ingewikkeld kan het zijn dan? Kwestie van zonnecellen er boven en hup. Wie weet heeft de lokale bevolking er ook wel baat bij…

   Like

   • Ik zie inderdaad bouwketen, bouwkranen en andere zaken in de midle of nowhere van Nederland met zonnepanelen gevoed worden. Over verre afgelegen gebieden in bijvoorbeeld Afrika hoor ik vooral van een prima dekkend telefoonnet met een daaraan gekoppeld bankwezen. Wellicht heb je gelijk. En worden we afhankelijk van het innovatieve vermogen van Ontwikkelingslanden?

    Stille groet,

    Like

   • Veel van die techniek komt uiteraard niet uit de ontwikkelingslanden zelf, maar wordt geimporteerd uit China, Europa of de VS. Dat men er daar gebruik van maakt is vooral te danken aan hen die het aanbieden en uitleggen. En veelal zit er toch een businessmodel achter. Logisch, want zo zit de wereld in elkaar. Dat een dekkend telefoonnet bestaat in sommige Afrikaanse landen wordt wel bewezen door de smartphones die veel immigranten daarvandaan bij zich dragen….

    Like

 2. Ik heb er afgelopen 6 maanden in gereden, een 3 liter TDI diesel. Het is een karakterbak dat is zeker, aan de bouwkwaliteit zie je wel dat ie al wat jaren geleden is ontworpen en in elkaar geschroefd is. leuk als je een bos in je achtertuin hebt of ergens in Afrika woont maar verder….Ook leuk om een keer in het weekend het echte terrein in te gaan met een stel vrienden. Ik heb in het verleden ook wel met verschillende maten en soorten trekkers gereden ( ook binnen in kassen) en daar kan je deze auto het beste mee vergelijken. Met rustig rijden ( tussen de 90 en de 100) reed ik 1 op 8. Als het regende trok ik laarzen aan want anders kreeg ik natte sokken ( zelfs mijn eend lekte niet zo hard) Remmen was ook een avontuur, op tijd beginnen met terug schakelen en het pedaal flink intrappen dan gebeurde er wat.
  Mijn (oud) werkgever had ook de nieuwste uitvoering waar ik 1 x mee heb gereden maar ik heb niks met al die elektronica

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.