Duivels dilemma…

Heb ik het in mijn blogverhaal van 13 april jl gehad over het godsbeeld dat de mensheid op enigerlei wijze overal beheerst, dit keer gaat het om zijn kwalijke evenknie, de duivel.

In de meeste religies afgebeeld als een wonderlijk type met horentjes op de scherp gesneden bol, bedoeld om ons allen te kwellen en te verleiden tot zeer anti-christelijke daden zoals het overtreden van ongeveer elk gebod als gehakt uit de stenen tafelen van Mozes. Wie slecht genoeg is wordt vanzelf gastvrij ontvangen door dat ergste opperwezen in zijn hel vol vuur en zwavel. Opvallend ook dat we daar naakt moeten vertoeven als we ons niet gedragen. Opvallend ook dat er vaak wordt verwezen naar die wraakzuchtige opperrechter als het gaat om misdadig gedrag. Zelden kijken we daarbij naar ons zelf. En de grootste duivel zit veelal juist in ons aller mensen.

Want reken maar dat naast goede zaken veel mensen de nodige duivelse karaktertrekken in zich verenigen. Al was het maar omdat we mensen zijn. En daar zit weinig goeds bij als we niet via wetten, normen of waarden zijn opgevoed tot enig normaal geacht gedrag. Zou dat niet zo zijn kan ik je verzekeren dat geen vrouw meer veilig over straat zou kunnen.

Dat geen bezit veilig was, geen rijkdom zou bestaan, geen bankier zich meer verheven zou kunnen voelen en milieu-activisten werkeloos konden toekijken hoe de wereld werd gesmoord in vuil en rook van de branden die na plundering werden aangestoken. Afgunst een drijfveer voor de duivels lust naar seks en bloed. En geen enkele penitentie die daar tegen hielp dan. Kijk naar rellen en zie welke oerkrachten er in sommige lieden vrij komen. Maling aan alles, woede, vertaald in toegeeigende rechten, geweld en zelfs erger. Duivels gedrag zagen we ook toen bepaalde extremisten hun slag sloegen om met name onschuldigen van het leven te beroven.

Bloederig, en uitgaand van een soort zelf benoemd gelijk. Aanslagen, bommen, kapingen, onthoofdingen, maar ook onderwerping en slavernij. En over dat laatste gesproken, dat duivelse gedrag is al duizenden jaren oud. Niks nieuws, ook al vindt het nog steeds plaats en zijn we vooral in ons land soms selectief verontwaardigd op dit terrein. De mens die de andere mens zo maar vermoordt. Een ander elk recht op leven ontnemend. Duivels gedrag. Net als roddel en achterklap, ook al zien veel mensen dat als relatief onschuldig. De duivel dus meestal niet zo herkenbaar als die man met dat bokkengezicht, maar wellicht als mooie en slinkse vrouw die een man versiert (of vrouw) die eigenlijk van een ander houdt. Of het type dat dieren kwelt, kinderen verkracht, rooft, dreigt, haat zaait, geweld predikt. De duivel dus eigenlijk gewoon iets menselijks. En dus in ons allen. Nou, leer er dan maar mee leven. Hij zit dus ook in jou! Of ben je in staat om hem(haar) altijd uit te sluiten in je gedachten? Onderzoeken bij een stel universiteiten leerde dat proefpersonen mits onder druk gezet, binnen de kortste keren duivels gedrag gaan vertonen t.o.v. slachtoffers. Boter op het hoofd, vrij van zonden en al met de stenen in de hand staand? Bedenk dan maar dat ook jouw spiegel je veel kan leren over het eigen karakter. Maar de ware heiligen mogen zich uiteraard hier en meteen als zodanig melden. Ik ben benieuwd……(Beelden: Internet)

12 thoughts on “Duivels dilemma…

 1. Als de duivel echt zo’n monster was zou hij weinig mensen kunnen verleiden of misleiden. Het kwade is aantrekkelijk, mooi. Waarom slaan supporters van voetbalclubs elkaar de kop in ? Omdat zij menen dat hun club de enige goede is ook al is die gedegradeerd tot onder het vriespunt. Mensen willen oorlog en ruzie anders gaat het niet.

  Like

  • In de oude verhalen verleidt de duivel mensen tot het kwade. Dat doe je zelden met een bokkenpruik op, al werd de naakte Eva door een slang verleidt een appel op te eten….Zegt ook wel iets…Daarna moest ze kleren gaan dragen, om ander duivels gedrag te voorkomen…

   Geliked door 1 persoon

   • De waarheid is dat ze kleren ging dragen omdat het weer niet zo lekker was als in het paradijs. Ze liet zich door de vrucht verleiden wel onder zachte druk van de slang. Dat naakt en seks zonde is werd later door de RKK uitgevonden en sommige protestanten vertellen dat ook nog steeds. Klopt in feite niet.

    Like

   • In het paradijs was het weer aangepast. Naaktheid dus het ideale beeld, ook in het oude scheppingsverhaal. Man en vrouw geschapen naar Gods evenbeeld. Dus naakt! Pas toen zij beiden het paradijs uit werden gemikt, Eva had zich tegoed gedaan aan de appel van de duivel, droegen zij kleding omdat zij zich schaamden voor hun blote lijven. Buiten het paradijs was dus een ander weertype van toepassing. De RK Kerk kwam pas na de dood van Jezus een beetje van de grond. Volgens overlevering door Bijbelgelovers 20.000 jaar na Adam en Eva. Toen was men al aardig vertrut….

    Geliked door 1 persoon

   • bepaalde dogma’s kwamen pas na 400 jaar na christus tot stand onder leiding van Constantijn die de dogma’s uitvond om contact te krijgen met andersgelovigen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.