Gelijk….

Mij zit het in de genen! Ik geef het toe. Gelijk is gelijk, zwart is zwart en wit wit! Maar tussen gelijk hebben en dat krijgen zit veelal een wereld. Dat merk je altijd en overal. Zo zijn er grote staatslieden die menen dat hun gelijk het enige is en dat van anderen niet telt. Zo zagen we de vorige Amerikaanse president Trump vasthouden aan zijn eigen beeld van gelijk rond de verkiezingen die hem tot winnaar deden uitroepen precies hetzelfde doen als zijn voormalige tegenstander Hillary Clinton die ook niet kon geloven dat deze man, Donald Trump, haar had verslagen. Haar gelijk was vooral moreel meende ze, maar dat telt niet in een numerieke strijd. Gek genoeg speelt gelijk een grotere rol dan de letterlijke betekenis van het woord in heel wat soms hoog oplopende discussies en ruzies. Vrijwel nooit hebben twee tegenovergestelden allebei gelijk. Kan vrijwel niet. Het compromis moet dan oplossing bieden. Beetje toegeven dat jouw gelijk wellicht net zo min hard is als dat van een ander.

Maar dat is voor veel mensen en stromingen lastig. Immers, zij weten altijd ‘zeker’ dat ze gelijk hebben. Terwijl de andere kant met feiten kan staven dat dit niet zo is. Waar komt dat gelijk dan vandaan? Nou veelal uit interpretatie. De Bijbel valt op verschillende wijzen uit te leggen en dat geeft veel afsplitsingen van het enige ware geloof een eigen gelijk. Zelfde zie je in het Jodendom en de islam. Fanatieke volgers opleverend en ruzies en oorlogen tot gevolg. Socialisten hebben dit net zo. Gelijke rechten voor alles en iedereen, maar net meer rechten voor de bestuurders van land, provincie of stad. Is dat geclaimd gelijk? Bedacht? Voor hen die het er niet mee eens zijn een onverteerbaar soort gedrag van die andere kant. Gelijk zijn als tussen rassen onderling. Gewoon normaal gedrag, je houden aan de wet, zelfde taal, zelfde normen en waarden. Maar als je dat niet wilt en maling hebt aan die normale gedachtegang. Heb je dan gelijk of niet?

Vanuit jouw visie vast, maar is het ook daadwerkelijk zo?? Gelukkig is in het verkeer alles geregeld….toch? Rechts heeft voorrang en voor rood stoplicht stop je om de anderen voor te laten! Simpel, maar in de praktijk heeft iedereen een soort ‘gelijk’ ontwikkeld en tellen die regels toch vooral voor anderen en niet voor hen die maling hebben aan die Wegenverkeerswet. Kortom, de samenleving is net als een intermenselijke relatie. Nooit is de claim van het gelijk 100% onderbouwd met feiten of ervaringen. Of toch wel? Ik zelf ondervind vooral dat op het gebied van geschiedschrijving veel verandert. Ik heb er wel eens eerder wat over geschreven. Zelfs die feiten vallen te veranderen ten gunste van hen die graag gelijk willen hebben. Het verbaast me….nog steeds. Maar het verandert mijn denken niet. Want ik heb altijd gelijk. Ook op dit punt. En wie dat betwist moet het maar even melden…. (Beelden: archief/internet)

8 thoughts on “Gelijk….

 1. Wat ik van de geschiedschrijving vind is dat de geschiedenis nogal eens verdraaid is weergegeven. Je hoeft maar te kijken naar die van het koningshuis in oorlogtijd en een paar ‘helden’. En meer. Overheden waren te bang om alles weer te geven te betuttelend ook
  Zelf heb ik ook niet altijd 100% gelijk, haast nooit eigenlijk. Maar geef dat niet graag toe. 🙄

  Like

  • Feiten zijn feiten. Nederland werd bevrijd door Canadezen en Britten, niet door Marokkanen omdat dit beter past in de huidige geschiedenislessen. Ook bij andere verandering van feiten zie ik dezelfde reflexen. Aanpassen en verdraaien in plaats van toetsen aan feiten. Als we de boel zo verdraaien op elk terrein is er geen plaats meer voor de godsdienstboeken, kan elk wetboek wel in de prullenbak, hebben wij hier geen zeeklimaat maar een Siberisch landklimaat en rijden we links van de weg. Dat mensen dat soms graag wensen of daar een mening over hebben is prima, maar geeft ze nog steeds geen gelijk…..:)

   Like

 2. Trump is domweg een slechte verliezer. Mijn ervaring dat het gelijk van de één niet perse het ongelijk van de ander hoeft te betekenen in zaken waar het niet om controleerbare gegevens gaat. Ik til er niet zo zwaar aan wanneer iemand een andere mening heeft. In het verkeer heb je vaak meer aan “geven en nemen”, of in ieder geval “naar de situatie ” handelen. Ik wil best even wachten al heb ik voorrang als als dat voor de iets makkelijker kan maken.

  Like

  • De narigheid is dat we ook rond Trump met twee maten meten. Zijn eeuwige ‘gelijk’ baseerde weliswaar meestal niet op veel feitenkennis, maar mijn voorbeeld zat even vier jaar eerder. Toen hij wel won, maar het gelijk van Clinton telkens naar voren werd gehaald omdat zij maar niet kon toegeven dat zij had verloren. Datzelfde gedrag van Trump (hoe voorspelbaar en mallotig ook) wordt dan overal weggehoond. Maar men vergeet hoe het vier jaar eerder ging…

   Like

  • Dat is wat ik bedoel. Niet zomaar opgeven omdat een ander zich daar fijner door voelt, behalve als dat gelijk aan de andere kant ligt. Nu geef ik vrouwen over het algemeen eerder gelijk dan mannen….IK bedoel maar…:)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.