Roddelcultuur…

Het zal velen van de lezers of lezeressen bekend in de oren klinken dan wel als herkenbaar lezen, mensen die achter de rug van iemand anders om roddels verspreiden. Soms is het wat onschuldig, staat de spreker/spreekster in de belangstelling, maar als het intensiever wordt en schade aanricht valt het onder pure laster soms. Roddels zijn verhalen over anderen die soms waarheid bevatten, vaak niets meer dan oppervlakkige observaties gekoppeld aan vooroordeel. En echt waar, iedereen maakt zich er schuldig aan. Want we staan graag in de belangstelling, willen aandacht, even de nieuwsbode van dienst zijn. Sommigen beter in dit vakgebied dan anderen. Met name de oppervlakkige roddel, iets onschuldigs over de haarkleur van een buurvrouw of hoe vervelend een kind is van die of die, het is niet zo erg. Maar dat ondergravende soort verhalen waarbij mensen echt worden pijn gedaan dan wel in hun leven of carrière beschadigd raken zijn natuurlijk abject. En omdat ik niet vrij van zonden ben werp ik zeker niet de eerste steen. Voor mij zijn sommige verhalen natuurlijk net zo sappig als voor anderen.

Relaties van zgn. BN’ers en zo, het blijft leuk. Maar ook volkomen foute uitspraken van politici, die veel te dure auto van een straatbewoner, die dame die ineens verschijnt voor het raam van die man waarvan je weet dat hij getrouwd is, het zijn allemaal aardige story’s om tot je te nemen en af en toe verder te geven. Niets menselijks is de meninggever vreemd. Jou wel?? Nooit een verhaal of zgn. geheim doorgepraat? Dan weet ik zeker dat je later als het erop aankomt in de hemel komt. Roddelen of kwaadspreken is eigenlijk een zonde. Binnen bepaalde geloven althans. Maar je krijgt toch de indruk dat maar weinig mensen zich daar iets van aantrekken. Gewoon doorkwekken. Opdat het verhaal kan worden aangedikt. En zo werkt dat ook, want veel verhalen gaan van mens naar mens, maar worden altijd onderweg veranderd of aangedikt. Net hoe de doorspreker dat invult.

En zo kan het zijn dat de man die een onschuldig kusje uitwisselt met een nicht die hij tien jaar lang niet had gezien, aan het einde van zo’n roddel volgens de betweters volop bezig is met een buiten-relationele situatie waarbij de vrouw al zwanger is van zijn derde kind. Roddels zijn voor veel mensen een onderdeel van hun bestaan. Denk maar eens aan de roddeljournalisten die hun bladen en TV-rubrieken vullen. Die geen enkele grens kennen waar het gaat om de zgn. ‘waarheid’. Denk maar eens aan die mensen in het Britse Koningshuis die tot op de WC achterna worden gezeten. Paparazzi worden ze genoemd die vaak schofterig brutale lieden die alles doen voor dat ene plaatje of verhaal. Maling aan normen en waarden. De beuk er in…Ook dat is onderdeel van de roddelcultuur. Ben benieuwd wie daar oprecht van kan zeggen er niets mee van doen te willen hebben. Want onder die steen wil ik dan ook schuilen…(Beelden: Internet)

9 thoughts on “Roddelcultuur…

 1. Mijn bank staat met de rug naar het raam, dat zegt eigenlijk al iets, ik hoef niet zo nodig te weten wat er in de straat allemaal gebeurt en weet ook altijd pas als laatste wanneer er iets aan het licht komt. Hoe vaak en met wie BNners trouwen zal me worst wezen, Ik denk dat je me eerder desinteresse zult kunnen verwijten dan ongezonde nieuwsgierigheid. Voor echte roddels moet je toch niet bij mij zijn vrees ik al is het ook wel een beetje hoe je het woord “roddel” interpreteert . Vaststaande feiten zijn natuurlijk éigenlijk geen roddel tenzij het je in vertrouwen is vertelt en je het doorvertelt. Het grappig is dat m’n dochter ik wel eens “iets hebben geweten” zonder het elkaar te vertellen. Toen het openbaar mocht worden bleken we dus allebei in vertrouwen genomen te zijn. Geen van beide ooit op het idee gekomen er over te praten.

  Like

  • Ik ben van de lichte soort. Hoor soms graag iets wat ik ‘om te lachen’ vind, maar als het heel serieus wordt dan haak ik af. Het is me overigens vaker overkomen dat men achter mijn rug om allerlei zaken vertelde zonder iets van me te weten. Aannames zijn soms net zo kwetsend als de waarheid. Overigens was het in de oude Blogkringen ook schering en inslag…..Maar dit terzijde…

   Like

   • Klopt, ik heb die tijd nog wel meegemaakt . Als ik heten me daar nooit in mee laten trekken. En daar was ik dan ook wel even duidelijk over, Het kwam regelmatig voor dat bloggers de boel in “kampen” probeerde te verdelen , daar doe ik niet aan mee en daar ben ik dan gewoon duidelijk over.

    Like

 2. Tweede poging.

  Ook ik ben niet zonder zonde. Het ligt eraan met wie je praat en en over wie.En over welk onderwerp.
  Met sommige bekende figuren, maakt niet uit van welke richting, heb ik weinig medelijden.
  Laster is een kwaadaardig iets, het kan niet voor niets tot processen leiden onder de nemer ‘smaad’.
  Geheimen bewaren lukt me prima. Wat in vertrouwen verteld wordt maak je niet openbaar, dat is een schoftenstreek.

  Like

 3. Ik woon aan het einde van een doodlopende straat waar niets te zien valt. Toch zullen wijzelf wel het onderwerp van gepraat of roddelen zijn, zoals zondaglaatst toen de dochter meegenomen werd door een ambulance gevolgd door drie politievoertuigen. Ik ben benieuwd wat men hierover rondverteld heeft. Op mijn vorig werk werd veel geroddeld. Soms besefte ik pas achteraf dat ik meeroddelde. Het zit in onze genen vermoed ik.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.