Voor ik met u, zoals in een vorig blog aangekondigd, terugga in de tijd, naar een periode waarin vliegen nog was voorbehouden aan een zekere elite in ons land of daarbuiten, nu even een blik in de nabije toekomst. Die morgen beginnende toekomst welke ultrazuinige vliegtuigen zal gaan brengen die ons over enorme afstanden gaan vervoeren zonder enige tussenstop. En de technologie daartoe hebben we al. Eigenlijk al heel lang, maar nooit op een schaal zoals we die nu op ons af zien komen. De vraag is wel of je daar als passagiers in die fraai ontworpen dingen gelukkiger van wordt. Persoonlijk vond ik de vluchten naar/van de VS echt wel een hele ruk. 8u 3 kwartier op je plek blijven of een kort wandelingetje maken aan boord van zo’n kist vond ik persoonlijk best afzien. Maar tegenwoordig draaien sommige maatschappijen zich niet meer om voor ruim het dubbele aantal vlieguren. Men wil zo efficiënt mogelijk met een relatief grote betalende lading van punt A naar B kunnen vliegen en zo geld besparen en gelijk verdienen. Kampioenen op dit vlak zijn Qantas uit Australië en Singapore Airlines.
In een ruk van Londen naar Sydney vraagt het uiterste van reizigers en bemanningsleden. Maar toch kiest men ervoor. De redenen zullen duidelijk zijn. De druk op de luchtvaart vanwege de vermeende uitstoot en ook die van aandeelhouders op zoek naar rendement zorgen voor dit streven. Tuurlijk is een vlucht met allerlei tussenstops ook niet alles. Datzelfde Qantas vloog vroeger vanuit Londen via Amsterdam en nog een hele reeks tussenstations naar haar eigen thuisland. Maar uitgerekend per stoel waren dat dure tickets. Is dat nu anders? Tuurlijk niet. Onlangs oefende men wat met de splinternieuwe en hypermoderne Boeing 787. Normaal goed voor 256 passagiers, nu zaten er slechts 40 in. Die werden aan alle kanten door doctoren onderzocht vanwege het fysieke welzijn. Ook de bemanning werd zo gemonitord.
Moet wel, want je wordt natuurlijk niet alleen moe van het zitten, ook van de droge en toch wat ijle lucht, het geluid (ook al zijn die nieuwe kisten stil) maar ook het passeren van datum/tijdgrenzen. Want bedenk maar eens dat het verschil tussen New York en Sydney 16 uur bedraagt, wat een extra aanslag op je lijf en leden is. Daarnaast is het allemaal nog wel te doen wellicht in de eerste klasse, maar economy?? Met een stoelruimte van 35cm?? Ik denk niet dat ik er snel aan boord zal stappen. Vliegen is geweldig leuk, het brengt je in een paar uur naar verre bestemmingen. Maar om nu een hele dag in zo’n kist rond te hangen…Ik moet er niet aan denken. Wie van mijn lezers wel??? Ben benieuwd. (Beelden: Yellowbird collectie)
Geen optie voor mij tenzij er een slaapplaats van te maken is. Een goede, die lekker ligt en donker is. Eventueel een slaapmutsje vooraf.
Misschien, héél misschien zou ik dan meegaan.
LikeLike
Reken niet op mij, ik vind 3 uur vliegen al veel te veel. het zóu een
kans van slagen hebben wanneer men een fatsoenlijke slaap optie kan verwezenlijken , maar ook dan moeten ze maar niet op mij rekenen. ,
LikeLike
In de business en first class is slapen nog wel een optie. IN economy is dat vrijwel ondenkbaar. En dan is zo lang rechtop zitten wel een dingetje…lukt je thuis ook niet….
LikeLike
Vliegen heeft mij ook nooit echt aangetrokken. Je zit daar uren te zitten in een kleine ruimte. Een touringcar is al de hel voor mij. Ik vrees dat ik een oude zeur word. 🙂
LikeLike
Vliegen is een comfortabele manier van reizen van A naar B als de te vliegen afstand groter is dan pak weg 1000/1500km. Dan wordt een rit per bus, trein of auto al snel een kwestie van vele uren en kom je inderdaad ook verkreukeld aan. Ik vloog in het verleden vaak en vooral binnen Europa. Soms met dagrandverbindingen waardoor ik de eerste vlucht nam naar een bestemming voor een vergadering of zoiets en dan de laatste vlucht weer terug. Lukte met andere vormen van vervoer echt niet…
LikeGeliked door 1 persoon
Dat kan in de grotere toestellen zeker. Met name de enorme A380 van Airbus biedt deze mogelijkheden aan. Maar wel tegen meerprijs…
LikeLike
De straling in een vliegtuig is hoger dan in Tsjernobyl ik moet er niet aan denken zo lang in zo’n ding te zitten.
LikeLike