Glaasje wijn….

Ik ben op het gebied van alcoholische drankjes een beetje een saaie broeder. Pas laat ontdekte ik de geneugten er van, en zo was mijn eerste glas bier dat ik tot me nam er een van de beste soort. Namelijk, in 1978, in het toenmalige Tsjecho-Slowakije bij de Urquell-brouwerij afkomstig uit de stad Pilzen. Dat bier smaakte weliswaar bitter, maar ik kon het wel waarderen. Wijn ging min of meer langs dezelfde soort weg. Tot ergens in mijn volwassen jaren liet ik het drinken er van achterwege. Nu kan ik van een goed glas wijn zeker genieten. Maar echt een kenner? Nee! En daardoor zal ik zelf niet zo vlug een fles open trekken om mijzelf te bedienen of verwennen. Nee, als het wordt gevraagd en we in goed gezelschap verkeren doe ik mee, en blijk ik nog steeds aan mijn eerste glas te zitten als de rest van het gezelschap de bodem van de fles allang heeft drooggemaakt. Als ik al iets drink, dan toch vooral drankjes met een ‘zoetje’.

Martini Bianco on the rocks bijvoorbeeld, of het heerlijke Liqor43. Dat kan ik nog wel waarderen. Maar zelden zodanig veel dat ik er aangeschoten zou raken. Dat werd ik overigens heus wel eens hoor. Met name de Tsjechen hebben een drankenaanbod waarbij de alcohol rijkelijk is verwerkt in de smaak. Paar glaasjes en hup, je voelt je wazig. Nog wel eens meegemaakt. Thuis komt dat zelden voor. En heel eerlijk, als ik geen alcohol zou drinken om welke reden ook, zou me dat niet deren. Neemt niet weg dat ik dus dat glaasje wijn bij en met de lieve vrienden of familie zeker niet weiger hoor. Soms smaakt het spul prima, elke slok weer. Maar moet je daartoe een halve liter wegwerken? Neuh! Ik denk toch dat ik een soort tic heb overgehouden aan de jeugdjaren toen drankzucht best vaak kon worden gezien in de gezinnen om me heen. En mijn leasepa spuwde er ook niet in. Waarbij hij ongeveer alles dronk, behalve wijn. En ik mijn oma vaak zag genieten van een advocaatje met slagroom. Ze werd er een stuk spraakzamer door.

Maar dat kan ook mijn kinderlijke toenmalige verbeelding zijn. Volgens mensen die me echt kenden maakte het voor de gezelligheid niet uit dat ik indertijd en niets dronk. Kletsen doe ik ook wel zonder dat spul. En toen ook al. En o ja, hoe zit dat dan met dat bier? Wel, heel simpel, ik drink dat eigenlijk alleen als het buiten 30 graden of meer is, lekker in een koud gemaakt glas, op een terras. Lekkerste bier kwam ook nu weer uit Tsjechie, waar ik vaak verkeerde voor het werk en bier domweg hun standaard aanbod was bij welke onderhandeling ook. Qua smaak gevolgd door het vaak ook lekker straffe Duitse bier. Kan ik bij warm weer ook zeer van genieten. Maar om er nu trillende handen van te krijgen? Nee! Wij draaien vaak de zomervoorraad door als het koud wordt omdat de houdbaarheidsdatum regelmatig wordt overschreden. Dus ook als bierdrinker ben ik mislukt. Saai he? Nou ja, dat is dan maar zo. Maar omdat ik vrij nuchter blijf ben ik wel in staat om dit soort stukjes te tikken. Ben wel benieuwd hoe mijn lezers/lezeressen omgaan met een drankje en welke dan voor hen het meest aantrekkelijk is. Ik dank bij voorbaat voor de antwoorden en zeg uiteraard: ‘Proost’ op jullie aller gezondheid..(Beelden: Internet/Yellowbird)

6 thoughts on “Glaasje wijn….

 1. In Tsjechië is de pils zo ongeveer uitgevonden dus het zal best goed geweest zijn.
  Bier is prima voor de dorst, inderdaad het lekkerst op een terras, met veel tijd en in gezelschap.
  Is dat niet met alle drankjes het geval?

  Like

 2. Bier drink ik niet, vroeger wel eens bij heel warm weer een donkerbruin biertje maar eigenlijk drink ik dan liever bitter lemen. Vroeger had ik ook een voorliefde voor likeurtjes, zoals bijv. Liqor43, je kon door een glazen trechtertje de kleurtjes laag voor laag in je glas laten lopen. Verkijk je trouwens niet op likeurtjes, zit behoorlijk alcohol in. Maar nu heb ik al jaren een ander lijfdrankje, een longdrink van Gin met jus ‘d orange. Maar dat drink alleen thuis want onderweg ben ik altijd de BOB dus drink ik niets. Trouwens schandalig duur in de horeca dus daar bestel ik dat niet . Om wijn geeft ik niets al lust ik het wel, pils lust ik echt niet.

  Like

 3. Ik ben BOB als ik mensen vervoer met de auto. Ook als ik alleen ben op weg drink ik niets. Te gevaarlijk met al die controles van tegenwoordig. Vroeger was ik een wijndrinker. Dat werd teveel en dus ben ik er mee gestopt. Bier gaat als het een lokaal drankje is, Rodenbach genaamd.

  Like

 4. Mijn lievelingsdrank is een trippel Karmeliet! Voor mij het beste bier aller tijden.
  Wijn kan ik ook van genieten, maar enkel in de zomer als het warm is en de wijn goed koel 🙂

  Like

 5. Ik drink niet meer en daarvoor ook amper. Baileys en dan een halve avond nippen. Mis er niks aan, koffie en op mijn werk coca cola. Wel twee vaders die wat lusten maar die ik nog nooit aangeschoten heb gezien of gehoord.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.