Gas!

Cijfers liegen meestal niet. 1 en 1 is gewoon 2. Of je moet het gaan ontrafelen en interpreteren. Dan is het wellicht 1,999 of 2,001. Zo gaat dat ook met cijfers die ons nogal eens in de media worden voorgehouden. Stel dat een vaste waarde voor bezit van een elektrische auto in uw straat 1 is en een van de buren koopt of huurt er op leasebasis ook 1. Dan is de rekenkundige uitkomst dat 100% meer elektrische auto’s zijn verkocht in uw buurt. Beste lezer, tel dan eens die andere auto’s bij elkaar op en grote kans dat je uitkomt op een elektrisch marktaandeel van 0,1% van het totaal. Straten zijn lang, mensen kiezen voor gebruiksgemak of prijs en daardoor is idealisme een slechte rekenmeester. Zo zit dat dus ook bij de wet van de grote getallen. Volgens het CBS rijden er in ons land per 1 januari van dit jaar 12,5 miljoen voertuigen rond. Het grootste deel is personenwagen, de helft waarvan particulier in gebruik is en de andere helft door bedrijven ge-exploiteerd. In dat enorme aantal voertuigen zit ook een component autobussen.

Of die nu voor langere reizen of streek- dan wel stadsvervoer worden gebruikt maakt veel uit ten aanzien van de mogelijkheiden om ook die elektrisch te laten rijden. Los van alle ellende die de exploitanten zullen ervaren door de beperkte actieradius, is er wel een nuttige trend om vooral in steden van die aandrijfvorm gebruik te maken. Een bus is groot, zwaar en kan dus anders dan een personenwagen wel een hele lading accu’s meesjouwen als extra ballast. Zeker bij stad- streekvervoer is dat goed te doen. Immers de bus hoeft geen extra bagage als koffers of zoiets mee te nemen wat bij reisbussen wel speelt. Aan het begin van dit jaar stonden 10.000 bussen in ons land geregistreerd. 321 daarvan reden elektrisch. Een zeer beperkt aantal dus. En dat is niet zo gek, want los van de voordelen, die bussen kennen ook de nodige nadelen. Niet in de laatste plaats toch dat enorme gewicht aan accu’s dat je moet meetorsen, maar zeker ook de beperkte actieradius. Nu is dat in de stad nog wat minder belangrijk wellicht, maar zodra je op de buitenweg zit loopt de voorraad stroom met rasse schreden terug.

En als het weer buiten en onderweg dan ook nog slechts is en de bestuurder moet kachel en/of airco plus verlichting gebruiken, is de situatie nog veel erger. Kortom, er valt wel het een en ander af te dingen op die elektrische voertuigen. Daar veranderen evt. successen bij de verkoop niets aan. En al helemaal niet als je die uitdrukt in percentages. Want die zeggen maar heel weinig tot niets. Al gebruikten wij die zelf ook wel eens in de tijden dat we met ons merk toch een bestaan in de marge moesten ondergaan. Van 1000 naar 1200 stuks op jaarbasis was een stijging van 20%!! Een beetje de cijfers in de media die je ook bij die elektrische voertuigen ziet. En de nieuwsgaring daar omheen. Bedenk dat dus maar als je weer eens hoort over die enorme stijgingen van een of andere fabrikant of een hoek van de omzet in het bijzonder. 1 plus 1 blijft twee, maar kan ook 100% stijging weergeven. Bescheidenheid is soms buitengewoon vals. Net als overdrijving. En tot die tijd geven we gewoon waar het kan vol gas! Want van die 12,5 miljoen voertuigen in ons land is dat toch in meerderheid de realiteit van alle dag. (Beelden: Internet)

8 thoughts on “Gas!

  • Precies! Voor mij is die optelsom realistisch gewoon slechts met een uitkomst 2! Een marktaandeel van 0,01% is dus vrij weinig. Hoor je bij de groene-grachtengordelelite zie je het als 100% winst en een enorme groei t.o.v. vorig jaar. Zo zie je cijfers in de media telkens vanuit verschillende invalshoeken uitgelegd. Naar kleur en stroming bepaalt men wat past bij het eigen idee. Ik relativeer het graag. Realisme ipv opportunisme waar het die accuwagens of bussen betreft. En ik ben geen tegenstanden van het fenomeen, wel van het feit dat we dromen van een groenere wereld die slechts via elektrische voer/vaar/vliegtuigen zou kunnen worden gerealiseerd. Bedenk maar eens dat we dan nog 84% vervuiling in de lucht te lijf zouden moeten (bij 100% elektrificering vervoer wat nooit zal gebeuren). Kortom….er is nog veel rekenwerk te verrichten…

   Like

  • Uiteindelijk bleek dat naast VW ook de andere Duitse merken, maar zeker ook de Franse en Koreaanse, om het over Fiat niet te hebben, allemaal werkten met aangepaste software. Zowel in de VS als Europa leidde dat tot justitiele vervolging, onderzoek, boetes etc. Dat is het negatieve nieuws. Opgeklopt en door de milieumaffia gebruikt om de diesel in de ban te laten doen. Cijfers worden daarbij benut om het eigen gelijk te krijgen. Realisme mankeert. Om vervolgens de elektrisce auto de hemel in te prijzen die qua efficiency nog niet in de buurt komt van de slechts presterende benzinewagens. Maar het milieu zou moeten redden…Vergeet het maar! Leugens!

   Like

  • Zo doen ze dat o.a.met de overdrijving rond het groeiende verkeersaanbod. Door decennia lang achtergesteld onderhoud ontstaan files. En dat bestrijdt je dan weer met heffingen die men vervolgens niet stopt in de wegenbouw maar in ‘leuke dingen voor de mensen’, maar vooral andere doeleinden. Om zo een kleine minderheid in de samenleving te pleasen. Of om volksverhuizingen te betalen..

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.