Terrasrokers…

Het was mooi voorjaarsweer, die wonderlijk verlopen maandag in maart toen wij besloten om ergens tijdens een lange wandeling door onze mooie maar drukke stad, op een terrasje in een wijk aan de rand van het centrum neer te strijken en te genieten van thee en zon. Dat terrasje lag uit de wind en dat scheelde veel. Ware het niet dat naast ons net een wat gezette en middelbare dame in discussie ging met een wat vettig ogende oudere heer die naast haar ging zitten en meteen een sigaret opstak. De ellende van terrassen tegenwoordig. Binnen in de horeca mag niet gerookt worden, dus zitten die notoire rokers buiten. En blazen hun uitlaatgassen vrolijk richting de al dan niet rokende mede-genieters van dat terras. Hij bleek een kettingroker van de ergste soort. De ene na de andere sigaret stak hij aan, zelfs tijdens het drinken van zijn koffie en eten van zijn broodje hield hij een brandende sigaret tussen zijn vingers. De dame wond zich daar flink over op. ‘Snapte hij dan niet dat anderen er last van hadden? En wist hij niet dat roken schadelijk was?!’ Nou hij had het antwoord daarop paraat. ‘Een kwartier in de uitlaatgassen van het verkeer en je kon wel een half jaar stevig roken!’ Zo was zijn luid verkondigde en ongetwijfeld zelf bedachte stelling. Die van geen meter klopt uiteraard maar de dame deed zuchten, opstaan en op een andere plek neerstrijken. De man keek triomfantelijk rond of er nog meer mensen in discussie wilden.

Hij was overigens de enige roker op dat moment en die plek. Maar stak er nog maar weer snel eentje op. Het zij hem gegund. Maar ook wij hadden last van zijn rook. Gelukkig konden al wij al snel verder met de wandeling. We keken nog eens naar hem om. Een oudere man, in een vettige regenjas, gehoorapparaat in zijn rechter oor, ongekamd haar. Vermoedelijk alleen thuis en nu op het terras lekker aan het genieten van wat hij de ultieme vrijheid zou benoemen. Maar zich nauwelijks of bewust niet bezighoudend met wat anderen van zijn gedrag vonden dan wel dat zij er last van hadden. Wonderlijke types toch. En helaas zo regelmatig voorkomend. Altijd met een excuus, dat het met de schadelijke gevolgen wel meeviel, dat andere vormen van vervuiling ook zo heftig waren etc. En compleet voorbij gaande aan het feit dat juist rokers door de meest vreselijke ziekten worden getroffen omdat die gewoonte (of verslaving) nu eenmaal bewezen levensverkortend werkt. Wij liepen verder. In marstempo. Die dag meer dan 16km. Dwars door de mooie stad die de onze is. Met al zijn uitlaatgassen. Maar we genoten toch. En hadden weer een nieuwe stelling gehoord die leidde tot dit blogverhaaltje…

13 thoughts on “Terrasrokers…

 1. Van de uitlaatgassen heb ik altijd last.
  Het roken heb ik 30 jaar gedaan.
  Dat dit buiten roken voor anderen vervelend is merk ik nu pas als niet-roker.

  Het blijft een lastig gegeven.

  Rookvrije groet,

  Like

  • De massaliteit van uitlaatgassen (of andere uitstoot) lijkt een enorme invloed te hebben op onze gezondheid, van roken is dat bewezen. Werkt hoe dan ook ziekteopwekkend en levensbedreigend. Gek genoeg gaat niemand voor zijn lol zitten snuiven achter de uitlaat van een auto of bus om maar iets te noemen, maar steken we wel de ene rookstok na de andere op. Omdat het zo lekker is…jaja!

   Like

 2. Goh, ik rook ook, en ook op een terras dus, maar ik ben dan zo “beschaamd” dat ik mijn sigaret onder de tafel houd en de rook uitblaas naar een richting waar niemand zit. Ik probeer de mensen zo weinig mogelijk te belasten met mijn rook.

  Like

 3. En tóch ruik ik liever een vers opgestoken sigaar of sigaret dan een stinkende uitlaat of grote knoflook walm. Hoewel ik ex (verslaafde) roker ben, mag er bij mij in huis gerookt worden mits er geen 6 man in onze kleine huiskamer rookt. één roker op heel buiten terras zou geen probleem moeten zijn en mijn ervaring is dat de roker meestal wel rekening houdt met z’n omgeving al zul je daar zeker ook uitzonderingen kunnen vinden.

  Like

  • Als de wind richting hen staat die er last van hebben, is die ene roker, en die beschreef ik, een overlast. Roken moet men daar doen waar niemand er last van heeft. In ons huis wordt niet gerookt. Ook niet door gasten! De tuiin is er goed voor…

   Like

 4. Tja.
  Ik rook niet, weet wat roken doet, maar vind dit wel kras hoor. Meestal stijgt rook op maar antirokers doen graag alsof ze middenin grote tabakswolken zitten. De beschrijving van de roker is ook typisch antirooks.
  Lees eens over fijnstof, verkeer, fabriekenconcentraties, bijvoorbeeld. Houtkachels komen nu pas meer in de aandacht. De last die mensen daarvan ondervinden.

  Like

  • Ik ben niet anti-roken op zich, wel tegen de overlastgevers die maling hebben aan anderen. Die altijd een excuus hebben om vooral te kunnen doorroken. Die verslaafd zijn, maar dat blijven ontkennen. Ik heb mijn leasevader op zijn 64e zien wegkwijnen, mijn schoonvader op zijn 41e. Allebei stevige rokers. Het een had met het ander te maken en nog steeds. Dus wil ik niet dat iemand zijn uitlaatgassen mijn kant op blaast…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.