Feiten zijn soms buitengewoon interessant als je even de tijd neemt om ze tot je te nemen. Zoals het feit dat wij met zijn allen als particuliere weggebruikers steeds meer rijden op onze vaderlandse wegen. 6% meer zelfs (2015) bij een totale kilometrage van 91 miljard. Dat zijn grote getallen. Zeker als je bedenkt dat de automotive-industrie zich vooral richt op jongere mensen (het meest optimale imago voor een bepaald model is toch het jonge gezin, al dan niet met hond zo lijkt het wel eens…) terwijl juist die groep veel minder is gaan rijden. Met name de verregaande verstedelijking en de hoge kosten van een auto t.o.v. het gezinsbudget zorgen voor veranderde gebruikscijfers. Het blijken vooral de wat ouderen die steeds meer gaan rijden. Op zichzelf logisch, immers een auto is voor die mensen toch het voorbeeld van de ultieme vrijheid en de mogelijkheid nog overal heen te kunnen zonder betutteling. De auto is voor die generatie ook een statussymbool vanuit een tijdperk toen dat ook nog echt zo was.
Ook ik behoor tot de generatie die het brede gebruik van de auto nog heeft zien ontstaan. In de periode daar voor zag je op plaatjes van de oude woonstraten vooral leegten, en wie met het gezin nog ergens naar toe wilde was al een hele pief als hij er een scooter met zijspan of zo op na kon houden. Pas in de jaren zestig werden auto’s gemeengoed en kochten veel jonge gezinnen indertijd een tweede tot vijfdehands brik waarmee ze dan op stap konden gaan. Die mobiliteit was een manier om de vleugels uit te slaan naar oorden (net)buiten de stad zoals bos en strand, waardoor de bleekneusjes die indertijd nog opgroeiden in die weinig gezonde steden, extra frisse lucht binnenkregen. Ook ik stam uit die periode en ben zowat op de achterbank van een auto opgegroeid. Bij ons was er altijd een auto, maar ja, mijn leasepa kwam uit een gezin van automensen dus dat was allemaal niet zo vreemd.
En dat gevoel van ‘moeten kunnen rijden’ als je volwassen (i.e.18 jaar oud) was werd er snel ingestampt. Een rijbewijs op de 18e, een auto zodra het kon. En daarna rijden, rijden, en nog eens rijden. En dat zo lang mogelijk. Hele generaties houden dat principe aan. Vandaar die langzaam aan veranderende cijfers. Vanaf 50 jaar stijgen de cijfers voor wat betreft het zelfstandig rijden. En boven de 75 jaar zelfs met het ongekende percentage van 39 bij een stijgend autobezit in die groep met 36%. We moeten langer doorwerken van onze neo-liberale bestuurders, dan is het niet vreemd dat we ook steeds langer en meer gaan rijden. Overigens is een deel van dat autobezit bij de echt wat ouderen ook wel toe te schrijven aan het gebruik van 45km/u voertuigen die met name in de provincie aardig populair zijn geworden. Kortom, het jonge gezin is niet meer primair de grootste doelgroep, al lijkt dat soms zo. Maar hoe richt je je op de echte autokopers zonder direct imagoschade op te lopen. Het vraagt inventieve campagnes en ook veranderend denken bij die diverse autofabrikanten. Maar die zijn dat wel gewend….
Hier op het platteland weet ik van niets anders dan autorijdende ouderen. Vanaf de jaren ’80 ook veel vrouwen, logisch, zij deden -en doen nog steeds- de boodschappen. Wonend in kleine kernen is de auto een must gezien het karige ov.
Tijdens vakanties zien we al jaren veel senioren, vaak met luxe caravans achter duurdere wagens. Wij reden er ook tussen. Zonder sleurhut en meestal in grote maar eenvoudige Opels.
LikeLike
Klopt, begin jaren 70 begonnen wij aan zoveelstehands auto’s . De auto stond bij Henk ‘z werk de hele dag voor de deur terwijl ik alles op de fiets deed met twee kleine kinderen, hoogste tijd dat ik ook een rijbewijs ging halen, dat haalde ik 1973 . Begin jaren 80 kwam de eerste nieuwe auto de seat fura, heel veel auto voor heel weinig geld .Maar ik herinner me natuurlijk ook nog wel dat ik klein kind op zondagmiddag voor het raam zat om passerende auto’s te tellen, dat waren er toen nog niet zo veelondanks dat we aan een grotendeels geasfalteerde brede laan woonden.
LikeLike
Ik herinner mij de ritjes naar opa en oma.
Nu zie ik juist de opa’s en oma’s overal naar toe rijden.
Rijbewijsloze groet,
LikeLike
Onze generatie en die er voor hebben geluk gehad betere tijden te kennen waarin je nog kon sparen voor een huis en auto. De huidige generatie kan dat niet meer. Vandaar die vermindering bij jongeren en stijging bij ouderen. Trouwens de huidige oudjes zijn kraniger dan die van pakweg 50 jaar geleden.
LikeLike