Het lastige afschrijven….

Wij mensen zitten soms best vreemd in elkaar. We menen bijvoorbeeld dat alles wat wij aanschaffen voor altijd en eeuwig de zelfde waarde zal houden of wellicht zelfs in waarde zal stijgen. Immers, wij kochten het en dat alleen al is reden om die (veel te hoge)verwachtingen te koesteren. Maar het komt ook voort uit het feit dat veel mensen de waarde der dingen nog kunnen of willen erkennen. Een televisie is bijvoorbeeld een modern ding dat technisch nog jaren meegaat als we het apparaat op normale wijze gebruiken. Dat geldt ook voor een bankstel. Veelal zijn dat toch best prijzige uitgaven en we menen dat de waarde die wij er voor betalen altijd aan dat onderdeel van het huishouden zal blijven kleven. Nou….vergeet het maar. Diezelfde tv, uitgepakt en opgesteld, is eigenlijk al 50% minder waard dan zijn net betaalde nieuwprijs als hij in de kamer staat en zijn eerste programma doorgeeft. Dat geldt in nog wat sterkere mate voor normale confectiemeubelen. Het verandert iets als het gaat om een bijzonder merk met een enorme aanschafprijs.

Maar bedenk maar eens dat 99% van de mensheid het geld niet heeft om die peperdure zaken aan te schaffen. Zo zit dat ook met andere artikelen. De meeste zaken in een normaal huishouden lijden onder de afschrijvingsregels. En die afschrijving is vaak steil. Veel hoger dan wij ons vaak ook maar kunnen voorstellen. Alle roerende goederen hebben er last van. Zelfs kunst. Want dat wordt wellicht ooit iets waard als we tweehonderd jaar verder zijn, maar nu?? Zeldzaam! Ook al denken veel mensen dan wel dat ze met dat kunstzinnige spul goud in handen hebben. Komt ook doordat ze kijken naar programma’s als Kunst of Kitsch en dan ontdekken dat zij ook een ‘Rembrandt hebben gekocht op de rommelmarkt’. In de praktijk valt dat veelal tegen. Dat doet het ook bij auto’s of motoren. Die schitterende glimmende bolide die je net splinternieuw uit de showroom naar buiten rolde bij de dealer die hem aan je verkocht, is nadat je bent ingestapt al 5% minder waard! En die afschrijving gaat gestaag verder.

Al was het maar omdat de meeste auto’s ook gewoon worden gebruikt, er wordt mee gereden, en die auto lijdt dan onder het fenomeen van het gebruik, het weer, of wat ook. Je schrijft dus gemiddeld per jaar 15% van de waarde af. En bij sommige auto’s gaat dat sneller dan bij anderen. Vraag en aanbod spelen een rol, net als het merk of het type auto dat je koos. Maar zeker ook de kleur. Wit lijkt leuk, maar niemand wil dat tweedehands kopen. Resultaat een witte auto schrijft sneller af dan bijvoorbeeld een zwarte of zilverkleurige. De staat van onderhoud speelt ook een rol. En wie denkt (gezien de vele gesprekken tussen koper en verkoper waarin dit onderwerp passeert) dat zij/haar auto gewoon nog de nieuwwaarde zal opbrengen na vier jaar met 50.000km op de teller snapt het economische systeem niet. In feite zie je slechts bij huizen of ander vastgoed dat het daar anders in elkaar steekt.

Huizen worden in de goede jaren meer waard dan je er ooit voor betaalde. Moet je wel geduld hebben en een markt die gewillig is, maar dan nog. Op een huis schrijf je zelden zoveel af als bij roerende zaken. En dus is dat geen slechte investering. Mits je financieel zodanig bent voorzien dat je een eventuele tegenvaller kunt opvangen. Belangrijk als je terugdenkt aan de crisis van een jaar of tien geleden. Wie toen boven zijn nek gefinancierd was, bleek onder water te gaan en dat is een heel vervelende zaak. Dan schrijf je bij verkoop nog veel meer af dan bij die tv of bank. Maar dat is dan weer iets voor een ander blogje…..

12 thoughts on “Het lastige afschrijven….

  • Gratis bestaat niet. Zelfs een fiets kost geld aan onderhoud of reparaties, dan wel stalling. Een beetje auto kost je al snel tussen de 200-500 euri per maand als je er een beetje gemiddeld mee rijdt en ook het onderhoud laat doen door echte professionals….

   Like

 1. mij werd altijd gezegd dat vanaf het moment je je nieuwe auto uit de garage rijdt, deze al 21% minder waard is … de btw … tja, het leven is niet goedkoop, maar daar kunnen we niet veel aan veranderen zelf he?

  Like

  • Ik neem de prijs inclusief belastingen. Die 5% komt vooral door het op kenteken zetten. Zodra de auto pakweg op dezelfde dag nog wordt omgezet naar een nieuwe eigenaar ben je ineens aan het rijden in een tweedehands auto. Dat gaat snel…

   Geliked door 1 persoon

 2. Dat gebruiksartikelen snel afschrijven is bekend. Maar soms vind ik de berekeningen oneerlijk, zoals bij de aanschaf van een auto.
  Koop je een nieuwe, dan krijg je een leuk bedrag terug voor de oude.
  Koop je een tweedehandsje, krijg je aanmerkelijk minder terug.

  Like

  • Het is vaker andersom. Bij de aankoop van een tweedehands auto (wel op enig prijsniveau) kan hoger worden geboden voor een inruilauto dan bij nieuw. Behalve als een fabrikant/importeur extra bonussen geeft op de verkoop van nieuwe auto’s waardoor dealers ineens extra gaan inzetten op inruil. Maar die waarde zegt niets over wat de actuele waarde is van een gebruikte auto. Daarvoor gelden over het algemeen standaard normen. Staat onderhoud, schadevrij, kleur, kilometrage, gewildheid van het model of de motor en hoeveel van het zelfde model een bedrijf heeft staan. Je hebt er niks aan als handelsbedrjf als je (voorbeeld) vijf donkerblauwe Polo’s van het zelfde type hebt staan, of drie Hyundai’s. Dan is een volgende inruilauto van het zelfde type zelfs ongewenst. En biedt men dus niet of laag. Dan is het ook nog eens zo dat zeker tweedehands handelaren hun verkopen altijd opwaarderen waardoor ze ruimte vinden voor een verhoogde inruilprijs. Ze verdienen toch wel. Bij dealers ligt dat zeker voor nieuwe auto’s anders. Die kennen niet alleen een vastgestelde verkoopprijs, ook vaak wat levertijd. Voor sommige auto’s zelfs 3-8 maanden. En ga dan maar eens een goede inruilprijs bieden. Allemaal factoren die zorgen dat de waarde van het gebruikte exemplaar lastig is vast te stellen…

   Like

 3. ik vraag me af of de huizen die tegenwoordig gebouwd worden nog in waarde zullen stijgen. De bouwprijzen zijn sowieso al hoog en het materiaal waaruit ze vervaardigd werden is niet zo sterk als dat van huizen die pakweg 50 jaar geleden gebouwd werden.

  Like

  • Het opvallende is dat we in de jaren 80 dachten dat de huizen uit de 19e eeuw, ooit in onze stad gebouwd voor pakweg 50 jaar om de woningnood op te lossen, nu nog steeds bestaan en enorme prijzen vertegenwoordigen. De yup van tegenwoordig is de arbeider van vroeger, que woningkeuze dan..

   Geliked door 1 persoon

   • Stuk commentaar verdwenen, hoorde te staan…. Dat wij in de jaren 80 dachten dat de huizen uit de 19e eeuw, ooit in onze stad gebouwd om de toenmalige woningnood op te lossen, niet lang zouden blijven staan. Nu bestaan ze nog steeds en zorgen dat de prijzen voor die huizen enorm hoog zijn….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.