Overcomplete auto’s en egocentrische bestuurders…

Ooit, lang geleden, waren auto’s simpele dingen. Ze hadden (meestal) vier wielen, een motor, een paar stoelen en als je geluk had een dakje. Daarmee bewogen automobilisten zich door het verkeer dat indertijd veelal rustig was en waar je als berijder van zo’n kuchend apparaat al van kilometers ver kon worden gehoord. Dus was het nauwelijks of niet nodig om achteruitkijkspiegels mee te leveren, aan richtingaanwijzers deed men al helemaal niet. Wie zich een beetje netjes gedroeg stak zijn of haar hand uit. Dat werd na de Tweede W.O. anders. Toeters werden gemeengoed op de naoorlogse modellen, maar ook echte richtingaanwijzers (dat waren elektrisch bediende pijlen die uit de carrosserie kwamen zetten als je een schakelaar naar links of rechts draaide). Een spiegel zat vaak op een van de voorschermen. Je zag beperkt wat er achter je gebeurde. Door de decennia heen ontwikkelde de auto zich tot een meer dan volwassen en veilig bedoeld vervoermiddel.

Tegenwoordig is het mogelijk met camera’s een beeld op te roepen van het verkeer om je heen, een beetje auto heeft een automatisch noodstopsysteem aan boord dat vooral in steden handig en veiliger is, maar er zitten ook drie spiegels bij en aan al die wagens en die zijn zodanig in te stellen dat je vele meters breed kunt zien wat er achter je gebeurt. Daarnaast worden auto’s voorzien van een hele reeks richtingaanwijzers. Allemaal het gevolg van de wens van overheden het drukke verkeer steeds veiliger te maken. Helaas is die wens niet die van de in veel die auto’s rondrijdende figuren die in veel gevallen geen van die attributen gebruiken. Men komt bij een baanwissel naar links zonder te kijken, geeft daarbij geen richting aan en snijdt waar men denkt dat het handig is. Afslaan doet men ook vaak zonder acht te slaan op rechtdoor gaande fietsers (die overigens bij het afslaan ook zelden een vinger uitsteken..) en wie zich aan de verkeersregels houdt wordt door deze lieden vaak beticht van tuttig rijden.

Opschieten is de boodschap van de macho-mannen en vrouwen die dit verwijt betreft en wie niet horen wil moet maar voelen. Opzij gedrukt, opgejaagd en zo meer. Het  moderne verkeer is een slangenkuil en veel van die rondkruipende serpenten hebben hun rijbewijs gekregen via een spaaractie van de lokale supermarkt zo lijkt het. Geen idee waarom fabrikanten dus zoveel moeite doen om hun modellen zo compleet uit te rusten. Nergens voor nodig zo lijkt het soms. Maakt het allemaal veel te duur. Let ook maar eens op bij een rotonde. (De ontwerpers en bouwers van die dingen hebben goud verdiend zoveel kom je er tegen..) Op die rotondes MOET je bij het afslaan richting aangeven. Als ik een tientje kreeg voor elke keer dat op een enkele rotonde iemand dat gewoon na laat zou ik rijk worden van het staan kijken. Zit niet in de genen. Of het nu dom of macho-gedrag is. Het zit in het hele verkeer. Is dat verhuftering? Ik denk vooral slordigheid. Net als het nutteloos links rijden op een snelweg, het werken met je smartphone terwijl je rijdt, het maling hebben aan de snelheid in de stad of woonerf. Nee, het is niet best gesteld met onze verkeerskennis of inschatting van ons eigen rijgedrag. Ik ben geen moraalridder hoor, maar weet wel dat we flink kunnen besparen als we auto’s gewoon zouden uitrusten als we dat deden in 1910. En dan maar hopen dat die mannetjes en vrouwtjes die nu maling hebben aan de regels wel hun vingers zouden uitsteken….

12 thoughts on “Overcomplete auto’s en egocentrische bestuurders…

 1. Van de week hoorde ik wat jongelui afgeven op de oudere chauffeur “die durven niet harder dan 70 te rijden op de snelweg” , ben ik waarschijnlijk dus een wéreldchauffeur want ik rijd vrijwel altijd op ,of tegen, de maximum snelheid ( nee niet meer) op de weg waar ik rijd.;-) Maar zonder dollen, er gaat inderdaad héél veel mis maar er zijn gelukkig nog wel oplettende chauffeurs die met inzicht de regels toepassen, dankzij hen komt de rest weg met hun asociale rijgedrag, domweg omdat wij anticiperen op het verkeer.

  Geliked door 1 persoon

  • Uit Duits onderzoek blijkt dat de meeste spookrijders op snelwegen ouderen boven de 80 zijn. Maar de meeste ongelukken en aanrijdingen komen door zelfoverschatting van jonge chauffeurs, al dan niet met een slok op..

   Like

   • Daar kan ik me iets bij voorstellen, voor ouderen is het overzicht soms toch evht een probleem. Eigenlijk moet je gewoon zoveel zelfkennis hebben om dingen die je niet zo goed meer beheerst niet meer te doen.
    Ik ben nooit zo goed geweest in m’n weg vinden op vreemd terrein en bij twijfel begin ik er niet aan al is het met tom tom wél allemaal makkelijker geworden.

    Like

  • Op snelwegen, ook al rijdt men daar 130km/u, vinden de minste ongelukken plaats. De meeste narigheid zie je juist in gebieden waar de snelheidsbeperkingen gecombineerd worden met weggebruikers die de regels aan de laars lappen. En daar horen zeker ook fietsers en scooterrijders bij..

   Like

 2. Eens achter het stuur gezeten tonen veel mannen en vrouwen dat ze niet veel geevolueerd zijn sedert de mens geen grotbewoner meer was. Oerinstinkten halen het van nadenken en rustig blijven. Ook al hebben we supermoderne wagens ter beschikking, toch blijft de bestuurder een holenmens.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.