Ego-ouders en hun kinderen

WP_20160201_006Als ik dan toch aan het mekkeren ben….laat ik het dan maar eens hebben over het gedrag van ouders die met de auto hun kinderen halen en brengen van/naar school. Een landelijk probleem dat steeds idiotere vormen aanneemt. Kijk, ik snap wel dat je die kleine schapen niet alleen wilt laten in een wereld waarin juist kinderen prooi zijn voor allerlei engerds of waar ze wegen tegen komen die door mafkezen worden benut om hun autovermogens te testen. Maar dat je eenmaal bij of voor die school zelf verandert in een wezen zonder normaal denkproces…nee, dat snap ik niet. En wie wel eens langs een schoolgebouw komt waar die instelling net de poorten opent voor die kleine vermeende prinsjes of prinsesjes, weet wat er dan verkeerstechnisch ontstaat. Chaos! Immers, niet de straat en wat daar beweegt telt meer, nee, dat kind dat moet worden afgezet of opgehaald. Desnoods driedubbel geparkeerd en liefst op zodanige afstand van die school dat er niemand meer langs kan. Bij mijn schoonma is onlangs een nieuwe school gebouwd. Prachtig ding, leuke hekjes en bosjes er omheen, maar de parkeerruimte in de buurt werd niet aangepast. En dat parkeergebied, ik schreef er al eerder iets over, is van de betaalde soort.

Maar dat geldt kennelijk niet voor die autorijdende ouders. Die parkeren waar ze willen, en hen wordt geen stroobreed in de weg gelegd. Men parkeert ook voor de flatingang van het gebouw waar mijn familielid resideert. Voor de vuilstortcontainers, op de invalideplekken, het maakt niet uit. WP_20160201_007Als het kleine verwende nest maar niet ver hoeft te lopen. Ik maakte er onlangs toch maar eens wat plaatjes van. Vanaf tien hoog krijg je dan wel een aardig overzicht. Niet dat dit uniek is hoor, bij zowat elke school in ons land is de situatie vrijwel gelijk. Hoe welvarender de woonomgeving, hoe meer verkeer. In de grote stad zie je meer van die verlengde bakfietsen. Niet dat die dingen geen overlast verzorgen hoor. Ook daar zie je dat elke verkeersregel gewoon niet bestaat als het kroost moet worden ingeladen. Of vervoerd. Want dan is het voetpad ineens ook voor de fietsers zo lijkt het en met een vol beladen bakfiets blijkt aangeven van richting niet meer mogelijk. Kortom, er is heel wat aan te merken op het gedrag van ouders en grootouders die bezig zijn met het verwennen van hun kleine urkies door ze te halen en te brengen van/naar die plekken van culturele bijspijkering. Handhaving zou veel kunnen helpen, maar anders dan in mijn vorig blog aangeroerd, is hier in geen velden of wegen een controleur te vinden. Te veel kans op ellende of weerstanden vermoedelijk. Want ouders met kinderen, het zijn ineens heel andere menssoorten. Daar moet veel voor wijken, zelfs de medemens. Maar asociaal blijft het.

8 thoughts on “Ego-ouders en hun kinderen

 1. Bij scholen kom je inderdaad wel eens wat overlast tegen zoals jij hier beschrijft, ik wéét het want ik héb een school op de hoek van ons kleine straatje en tóch mopper ik niet met je mee want ten éérste wéét ik dat altijd maar voor even is en ten tweede is het gewoon geven en nemen bij dit soort dingen. Ik let even extra goed op als ik rond schooltijd de straat ik kom rijden en ik zie dat de mensen vaak best welwillend reageren als ze zien dat ik óók oog voor hen heb.
  Maar het zóu om veel redenen gewoon beter zijn als kinderen niét altijd met de auto naar school gebracht worden, war mij betreft zijn de meeste redenen belangrijker dan de overlast, daar kan ik best wel mee leven hoor voor die korte tijd die dat per dag duurt.

  Like

 2. Gerrit en Annika wonen in Bergenhuizen en lopen dagelijks over een smal kerkpaadje de heuvel af naar de school in Noorbeek. vader begeleidt ze.
  >Wij zijn bergkinderenveel fijner dan op de achterbank van mamma’s auto..<

  Like

 3. De meeste ongelukken komen vlakbij scholen voor.
  De onhandig autorijdende ouders zijn daar de daders van.

  Lopen, fietsen is blijkbaar niet meer van deze tijd?
  Het zou het schoolbezoek een stuk veiliger maken.

  Bezorgde groet,

  Like

  • De concentratie van al dat verkeer voor een school, paar maal per dag, zorgt zeker ook voor onnodige vervuiling. Korte ritjes, koude motoren, veel uitstoot…..Tien keer hoger dan op de snelweg naar waar zo vaak gewezen wordt…

   Like

 4. Kinderen uit het lager onderwijs met de fiets of te voet naar school zie je niet meer in het straatbeeld. Eens in het middelbaar moeten ze hun plan trekken en dat zie je aan hun gedrag in het verkeer. Hoe en van wie hebben ze het moeten leren ?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.