Amstelpark

WP_20151102_007Ooit, naar ik meen in 1973 of zo, werd hier de eerste Floriade gehouden in de hoofdstedelijke regio. Het terrein dat er indertijd voor beschikbaar werd gesteld was gesitueerd tussen de oude Ringspoordijk bij de oude Zuidelijke Wandelweg en de molen die het einde van de toen nog  nieuwe wijk Buitenveldert aanduidde. Amsterdam nam het park na het stoppen van de land/tuinbouwshow indertijd over en ontwikkelde er een erg aantrekkelijk park dat voor inwoners van het stadsdeel maar ook van daar buiten het nodige te bieden heeft. Gek genoeg lieten wij het jaren lang links liggen. We bezochten het ooit een keer met onze Purdy, maar toen die op zijn nog jonge leeftijd achter de los lopende kippen aan joeg en met een bek vol veren terugkwam lieten we het park voor wat het was. Ten onrechte. Zo ontdekten we recentelijk weer eens toen we er een wandeling maakten.

WP_20151102_040Prachtige natuur, deelparken (Japanse tuin of thematuinen met bepaalde soort bloemen of planten), kunst, vijvers, bijzondere dieren. Een speeltuin voor de kleintjes is hier ook gesitueerd en een kunstgalerie en een restaurant maken het beeld compleet. Het zgn. Amstelpark ligt ook tegen de Amstel aan de ene kant en het drukke verkeer van de A10 en die eerder genoemde woonwijk aan. Rust in een best hectische omgeving. Voor velen een toevluchtsoord, het park wordt behoorlijk bezocht, met name Japanse inwoners van het vlakbij gelegen Amstelveen kom je hier regelmatig tegen. Ongekend voor Amsterdam is het feit dat je op bepaalde plekken kunt parkeren met de blauwe schijf. Je mag dan twee uur blijven staan. Voor een eerste verkenning genoeg.

WP_20151102_019Wil je alle bloemen, dieren en kunstobjecten die hier te zien en te beleven zijn echt bestuderen zou ik die gok niet nemen. Parkeren is in Amsterdam een romige bron van inkomsten voor de stad en de controles op ‘fout staan’ zijn stevig. Neemt niet weg dat dit park een aanrader is voor iedereen die in de buurt is. Groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld het veel bekendere Vondelpark is dat je hier niet wordt plat gereden door fietsende of zelfs brommende medemensen en dat joggers hier nog niet echt te vinden zijn. Geeft een groot stuk rust. Net of je in de natuur bent ergens. En zo was het al die jaren geleden al bedoeld toen men hier die tentoonstelling hield.

8 thoughts on “Amstelpark

 1. Zo’n park moet groeien en dat zou een verklaring kunnen zijn dat het je nu meer aanspreekt dan destijds. Voor bossen en parken moet je in decennia tellen en niet in jaren denk ik;-) lijkt me een aanrader dat Amstelpark.

  Like

   • Bij mijn vroegere indrukken van Amsterdam zitten geen parken. Moeder reisde met ons van Wormerveer naar het CS, vandaar naar C&A, de Bijenkorf en Maison de Bonneterie. Dan naar Harkema waar we de halve Zaanstreek tegenkwamen 😉
    Af en toe ging vader mee; vanaf CS met lijn negen naar Artis. Alweer geen park.maar wel veel mussen die bijna handtam waren.
    Toch jammer.

    Like

 2. Leuk dat je het Amstelpark nu zo op waarde weet te schatten! Die Floriade was in 1972 en na een onderbreking van een jaar rijdt de Amsteltrein [www.amsteltrein.nl] er sedertdien zijn rondjes. In het zomerseizoen alle dagen, voor en na seizoen woensdag t/m weekend en daarbuiten op woensdag en het weekend (voor zover het weer dit toelaat natuurlijk). Zelfs in de wintermaanden rijdt de trein bij mooi weer op zondag. Dit zijn overigens dezelfde openingstijden als van de eveneens in het Amstelpark gesitueerde Midgetgolf Amstelpark [www.midgetgolf.eu], waar het op de twee prachtige 18-holes banen – 1x midgetgolf en 1x putting greens – goed toeven is, net zoals vooraf, tussendoor of achteraf op het gezellige terras. Ik zou zeggen: kom vooral nog een keer en maak dan ook eens een leuk ritje of speel een rondje!

  Groetjes, Dick

  Like

 3. Amsterdamse bos is een prachtbos. Amstelpark ken ik niet maar t kan natuurlijk dat t je meer aanspreekt nu doordat het bos is gegroeid. Letterlijk.
  Ik was laatst in t oosterpark en daarna naar het tropenmuseum. Goeie tentoonstelling over de sixties. Ben je al geweest? Aanrader!

  Like

 4. Ik herinner mij die Floriade.
  Later organiseerde ik zelf rondleidingen door het park.

  De goede bereikbaarheid m.b.v. het OV blijft werken voor dit park.

  De nieuwe invulling en het betere beheer maken dit een bijzonder mooi stadspark.

  Vriendelijke groet,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.