Onderbouwing van een mening

LiechtensteinIk heb het nog maar eens opgezocht. Een mening staat voor het bezitten van een opvatting, een opinie, een standpunt of zienswijze. Veelal komt zo’n mening voort uit een persoonlijke observatie, ervaring, of desnoods studie van een bepaald onderwerp. Die mening hoeft dus niet noodzakelijkerwijs aan te sluiten op het zogeheten algemeen geldende gemiddelde. Gelukkig niet. Alleen moet je wel uitkijken met je mening tegenwoordig. Voor je het weet krijg je allerlei verwijten over je heen als die mening nu net niet zo aansluit op dat gemiddelde. Veel van dat gemiddelde denken komt voort uit een politiek opgelegd sociaal soort acceptatie. Dus, voorbeeld; het binnenhalen van allerlei vluchtelingen moet zonder vragen te stellen over de ware reden van hun komst naar onze streken worden goedgekeurd. Wie wel vragen stelt is daarmee volgens sommigen vrijwel direct een racist, fascist of nationalist.

302647334_3f326ca491_mOf behoort bij het kamp van de PVV-ers die volgens niet goed geinformeerde bronnen behoren tot de meest extreme lieden die dit land herbergt. Dat is en blijft opmerkelijk als je zelf vindt (ook een mening) dat je behoort bij de meer sociale democraten in dit land, ook al voel je je dan helemaal niet thuis bij de stromingen die daar voor door gaan. Zelf ben ik nogal principieel. Wie een al te elegante mening geeft over onderwerpen die bewezen anders in elkaar steken mag rekenen op mijn hoon of kritiek. Dat geldt zeker, ik heb het hier al vaker geschreven, voor hen die de ogen sluiten, de oren dichtstoppen en de mond afplakken rond de nadelen van een maatschappij die wat te weinig kijkt naar de eigen bevolking en te veel naar wat je nieuwkomers allemaal moet aanbieden. Daarbij maak ik overigens echt onderscheid tussen vluchtelingen met een verhaal, zij die achterna werden gezeten door de barbaren van IS, Al Qaida of de Iraanse Revolutionaire Garde om maar iets te noemen, en de lieden die menen dat het goud hier aan de bomen groeit en dat proletarisch winkelen met een pistool of mes in de hand normaal is.

road closedDaarover ga ik vrijwel altijd graag de discussie aan. Overal waar het kan en met argumenten. Zonder een duidelijke afkeer van een bepaald geloof of cultuur. Ik wil wel graag dat we allemaal meenemen in onze overwegingen dat het aantal klanten bij de voedselbanken stijgt, dat de armoede groeit, dat de rijken rijker worden en dat de werkloosheid nog steeds rond de 600.000 personen verkeert. Ongebreidelde import van vooral arme en hulp behoevende nieuwkomers zal zeker niet bijdragen aan verbetering van die situatie. Zelfde zie je in de zorg, de huisvesting etc. etc. Toch is er een groep Nederlanders die dwars door alle kritische  vragen hieromtrent heen meent dat we gewoon de grenzen moeten blijven open stellen voor alles en iedereen. En die het ook telkens lukt om tegenstanders van dit idee, zoals ik, in de hoek te zetten. Onlangs overkwam me dat weer. Iemand die ik redelijk goed kende, oud-collega, maar idealistisch en politiek in te delen in het vakje van de Pechtoldisten, viel me bij elke uiting van mijn mening frontaal aan. Het werd op enig moment pijnlijk vervelend. Telkens een heel politiek verhaal over een persoonlijke mening die de mijne was of is. Zijn eigen persoonlijke mening zette hij dan meestal tussen haakjes (‘ik zie zelf ook wel dat er veel mis is met de zorg in ons land, maar dat is een andere discussie’..bijv.). Op enig moment werd het vermoeiend. Hij maakte het persoonlijk. En dan is het voor mij einde oefening.

resizer-nl6d6718ee95a68ffHoezeer ik ook voorstander ben van de vrijheid van meningsuiting en elke mening respecteer, wie persoonlijk wordt moet vertrekken. En zo verliep het. Ik heb hem buiten de virtuele deur gezet. Dat spijt mij meer dan ik kan zeggen. Maar ik had geen keuze. Mijn mening is persoonlijk, echt onderbouwd en ik ben geen 14-jarige schooljongen meer die aan de oren kan worden getrokken om wat ik denk of zeg. Zij die me niet willen lezen of horen, moeten gewoon zelf stoppen. Zijn er ook best een aantal. De rest moet nog eens goed kijken hoe dit blogje ook al weer heet. Maar blijf wel reageren s.v.p.! Soms neem ik echt over of aan wat iemand schrijft of zegt. Als het hout snijdt….alleen dan!

4 thoughts on “Onderbouwing van een mening

 1. Tja, als iedereen het zomaar in alles met elkaar eens is wordt het ook maar saai.

  Een meningsverschil is nog steeds iets anders dan ruzie hebben.
  Wij verschillen in heel veel van mening, maar in de loop der tijd heb ik jou ook steeds meer leren waarderen.
  En dat is ook iets waard!

  Zomerse groet,

  Like

 2. Ik deel in deze geheel je mening, vertel mij wat over verondersteld racisme! Ik heb het menigmaal over me heen gekregen wanneer ik zeg niet in vreemde culturen geïnteresseerd te zijn en dus al die verschillende culturen in Nederland niét als een verrijking kan zien. Toen ik nog jong was had ik niet op met reizen naar verre landen om dezelfde reden maar dat had in dié tijd, jaren 60, niemand een probleem mee. Natuurlijk moeten échte vluchtelingen wél asiel krijgen en wil het geenszins zeggen dat ik mensen van een ander ras zou haten, ze hebben me slechts niets te bieden waar ik nieuwsgierig of blij van word..
  Het betekent alleen dat ik het op prijs stel gewoon naar m’n eigen cultuur te kunnen leven en zelfs in Spanje qua eten al helemaal niets vond. Ik zoek het dus niét op maar móet blijkbaar positief zijn over het feit dat ik al die culturen nu vaak nogal dwingend opgelegd krijg.
  Toch zal ik m’n mening nooit verstoppen en mag ieder ander denkt maat hij/zij wil.
  Met wederwoord is niets mis, jij hebt inderdaad wel de neiging hoe dan ook je gelijk te willen halen door een welles/nietes stelling in te nemen, dat is jammer want je zegt vaak zinnige dingen maar soms kan het één goed zijn terwijl het ander niet fout is.

  Like

 3. Oké Leo, die vele buitenlanders is een probleem, maar zie jij een oplossing? Ze aan hun lot overlaten veroorzaakt gegarandeerd een nog veel groter probleem en een muur of hek om Nederland heenzetten zie ik ook niet zitten. Ik weet zeker dat zelfs de roodste rooie rakker niet blij is met die migranten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.