Als het weer een beetje beter wordt, de temperaturen stijgen, komt die dag waarop vooral de jonge dames zich weer van hun mooiste kant laten zien dichterbij; Rokjesdag! Dan pas weet je dat de natuur onzichtbaar haar werk doet en het uitzicht aantrekkelijker wordt. Gek is dat. Het begrip rokjesdag stamt van Martin Bril, de veel te jong gestorven journalist en auteur die net als ik bijna opgewonden raakte als de dames de broeken thuis lieten, en eindelijk de benen weer eens lieten zien. Nu is het wel zo dat rokken meestal niet meer van de oersoort zijn of worden gebruikt zoals ze ooit waren bedoeld. Nee, laag over laag moet het zijn, dus onder die rokken worden nog steeds panty’s gedragen of een legging dan wel een maillot. Die benen moeten heel lang wachten om zich in het zonnetje te koesteren aan diens warmte. Vertrutting is nog steeds een heikel onderwerp.
Hele volksstammen hebben een gruwel aan die blote vrouwenbenen. Alsof dat het ultieme bewijs is voor het bestaan van een duivel of zo. Bedenk maar eens dat in bepaalde christelijke kringen een rok weliswaar is voorgeschreven, maar dan wel een die reikt tot op de enkels van de draagster. Alles wat daaronder verkeert is ongeschoren, enige opsmuk of verzorging is de ‘Heer’ een kwelling. Kletskoek natuurlijk. Maar ook bij de moslims is men afkerig van deze vorm van openbaarheid van ledematen. Tenminste als het vrouwen betreft. Nu ben ik nog wel gevoelig voor de argumenten van of rond het klimaat. Bij 15 graden kan het nog best fris zijn met blote benen, maar om bij 35 graden een vrouw te verplichten zich helemaal af te dekken is mij een brug te ver. Het past niet in onze cultuur.
Welk geloof of cultuur hier ook tegen is. Hollandse meiden en vrouwen moeten zich kunnen uiten op dit punt en het geeft ons mannen ook een duidelijk signaal; de lente is begonnen! Nu is er ook niets mis met een mooie dame in een strakke jeans hoor. Dat nog liever dan die lange rokken of jurken die alles verhullen. En dat lentegevoel moet je toch ergens vandaan halen. Als het daar om gaat geloof ik dus meteen in de scheppingsverhalen waarin Adam en Eva hun naaktheid niet verborgen, maar toonden. Niks mis mee. Maar die leefden ook niet in Nederland natuurlijk. Was hier veel te fris en dat wist die Schepper ook wel. Die koos voor de woestijnen van het Midden Oosten. In een oase was het paradijs. Naakt, omdat het zo hoorde. Het ging daar pas mis toen men ineens rokjesdagen kende. Want dat was het einde van alle moois en natuurlijks. Met dank aan die geloven en culturen die bang zijn voor het vrouwelijk schoon…..
Kleding adviezen wil ik niet geven.
Maar soms zie ik meer bloot dan dat ik persoonlijk nodig vind.
Terwijl ik toch ook wel een liefhebber ben van zomerse kleding.
Vriendelijke groet,
LikeLike
Bloot overbodig of onnodig? Helaas, ik zie dat zelden. Wel te veel afkleding onder druk….persoonlijk een doorn in het mannelijk oog…
LikeLike
Ik zag tot m’n grote vreugde in de rekken van “klerenzaken” dat er ook weer rokjes verkocht worden die kunnen zwieren i.p.v. zó stak om het lichaam gekleefd te zitten dat niet alleen de lichaamsplooien te zien zijn maar ook de plooien van de stof die tot het uiterste moet rekken.
LikeLike
Wellicht komen de pettycoats ook wel weer terug……:)
LikeLike
Rokjesdag, I like it 🙂 en ook altijd moet ik aan Martin Bril denken bij dat woord. Het enthousiasme waarmee hij dat beschreef! Geweldig!
LikeLike
Het is een begrip dat voor altijd aan hem zal zijn verbonden……
LikeLike
Ja ja heerlijk die lente en alles wat daar bij hoort. We kunnen wel mopperen op het weer in NL maar als we de seizoenen niet hadden kunnen we er ook niet naar uitkijken. En al die religieuze fatsoensrakkers stellen het genieten liefst uit tot in het vermeende hiernamaals dat is hun goed recht natuurlijk maar het is wel vervelend als ze hun normen ook willen opleggen aan andersdenkenden.
LikeLike