Stadsdeelamateurisme…

WP_20141104_008Amsterdam is soms net de UdSDR (Unie der Socialistische DeelRaden). Het onzalige plan om de centrale stad op te knippen in 12 of 13 deelraden met een eigen bestuur en ambtenarenapparaat heeft de stad en haar bewoners meer ellende dan goeds gebracht. Zeker omdat, ik oreerde het al eerder, nogal wat provincialen hier worden gedropt om zich eens lekker met het stadsdeelbestuur te bemoeien. Dat doet men vanuit de meestal groenlinkserige of rozerode beginselen van het politieke denken. Wat inhoudt dat men stelselmatig tracht de delen van de stad die onder het eigen bestuur vallen om te vormen tot kopietjes van de vroegere dorpse gemeenschap waar men vandaan komt. Zonder in- of tegenspraak worden zaken doorgedrukt die op termijn de UdSDR voorgoed uit de aandacht van bijvoorbeeld toeristen of investeerders doen geraken. Zo pest men de automobilist de stad uit, en als hij daar niet voor voelt, wordt hij uitgeperst. De parkeertarieven zijn zowat de hoogste ter wereld. Lukt het niet met beprijzen, hef je gewoon parkeerplekken op. Bij elke onderhoudsbeurt aan een straat of buurt weet je op voorhand al dat men de stoepen verbreed en de wegen versmald. Parkeervergunningen worden niet meer verstrekt. We zullen ze krijgen….

WP_20141104_013Er voor in de plaats is een stad gekomen die vaak wordt verziekt door veel te veel fietsers, door chaos en onveiligheid. Dat komt deels ook doordat die stadsdeelbestuurders niet met elkaar overleggen over op te breken straten. Gaat lukraak en dan het liefst op vier doorgaande routes tegelijk. Dat houdt tenminste de boel een beetje op. Als men niet met onderhoud bezig is dan wordt er wel weer vergunning verstrekt aan een kabelaar om straten en stoepen op te breken. Je moet als bezoeker van de stad dan maar zien hoe je van de ene naar de andere plek komt. En o ja, dan is er nog dat openbaar vervoer. De zgn. Noord-Zuidlijn, een metro die volgens plan ergens in 2018, tien jaar na de geplande datum, gaat rijden, van niets naar niets. Geen verbinding met Schiphol, geen aansluiting op een trein in Noord-Holland. Nee, gewoon een miljardenlijn die zo nodig moest van die malloten in het stadsbestuur. De befaamde en vroeger zo gezellige Ferdinand Bolstraat is nu al sinds 1998 afgesloten voor alle verkeer. Ook voor de tram. Een grote bouwput en dat heeft zijn gevolgen gehad voor o.a. de befaamde Albert Cuypmarkt. Nog maar een schaduw van wat het vroeger was. Jammer maar helaas…. Gelukkig lijkt het einde der tijden voor die stadsbesturen in zicht.

WP_20141104_018Voortschrijdend inzicht geeft me gelijk. Onwerkbaar, onpraktisch en vooral veel te politiek linksig ingesteld. Tijd voor wederopbouw van een stad die zoveel te bieden heeft. Maar die ook door de politiek kapot dreigt te worden gemaakt. Laten we nu eens trachten om goed na te denken en alle obstakels weg te halen die normaal leven zo verhinderen nu. Gewoon grote parkeerplaatsen bouwen aan de rand van de stad, geen autoverkeer meer in de binnenstad, geen vrachtwagens meer, geen grootschalige projecten, laten we ook die hopen fietsen eens opruimen, en zorgen dat veiligheid weer een stukje prioriteit krijgt. Dat is pas sociaal. En al die groenige linkse plannetjes in de Amstel mikken. En o ja, stel weer een coördinator aan voor het uitvoeren van wegwerkzaamheden……wel zo handig.

8 thoughts on “Stadsdeelamateurisme…

 1. Parkeren buiten de stad, een autovrij Centrum, deugdelijke stallingen voor fietsen, bevoorrading van de winkels op een schone en niet hinderlijke manier, gebiedscoordinatoren ter voorkoming van overlast van bewoners en bezoekers bij werkzaamheden, beleidsambtenaren die wonen en werken in de gemeente.

  Een indrukwekkende lijst van Politieke wensen die ik herken.
  Het zijn punten die door mij en anderen regelmatig in notities, nota’s en debatten naar voren zijn gebracht.
  Zijn wij toevallig lid van dezelfde Politieke Partij geworden?

  Instemmende GroenLinkse groet,

  Like

  • Ik ben meer van een radicale oplossing van de problemen, en niet van het beprijzen. Nu moeten bezoekers aan de stad dik betalen voor een onbeveiligde parkeerplek, aangelegd met belastinggeld opgebracht door de Amsterdamse burgers. Dubbel gepakt dus. Dan moet je als overheid het fatsoen hebben om het nu eens echt goed te regelen en mensen bescherming te bieden. En dan niet pappen en nathouden, een beetje van dit of dat, maar echt het oude centrum afsluiten voor gemotoriseerd verkeer en eindelijk de straten eens op echt kwalitatief niveau brengen zodat het er ook leuk wandelen is. Fietsers slechts op aparte banen, niet wild parkeren van die dingen en zorgen voor het nodige groen tussen de huizen. Boten opnemen in het OV-systeem, kan simpel, wordt niet eens uitgetest. Ambtenaren naar buiten de stad, liefst bij OV-centra. En dat OV moet deugen, betaalbaar zijn en veilig. IK zweef hierbij niet, maar vind wat er nu allemaal gebeurd in de stad verschrikkelijk…..

   Geliked door 1 persoon

 2. Het is een crime. Maar weet je Leo, ook in een dorp zonder stadsdeelraden, sluiten ze gewoon alle toegangswegen tegelijkertijd af wegens werkzaamheden. Ik denk dst je alleen maar op het gemeentehuis mag werken als je minder dan 3 hersencellen hebt….

  Like

 3. Vervoer is overál een probleem. zelfs met de trein wordt het steeds lastiger zonder oponthoud van A naar B te komen. Voor wat betreft de fiets zou “handhaving ” van de regels afgedwongen moeten worden want fietsers storen zich niet aan regeltjes en komen daarmee weg.

  Like

  • Mensen op fietsen lijken totaal veranderd als ze op die tweewielers door het verkeer gaan. Men geeft geen richting aan, trekt zich van god noch gebod iets aan en kwakt het ding neer waar het uitkomt, niet waar het mag. Lastig!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.