Marktplaats – sociaal educatief trefpunt…

Nokia mobiels 001Over Marktplaats heb ik al eens eerder geschreven toen ik met het fenomeen maar net bekend was. Het viel me toen al niet mee om de spullen die ik kwijt wilde ook echt goed te verkopen voor een redelijke prijs. En dat is nu, een paar jaar verder, niet veel verbeterd. Als ik soms hoor wat andere mensen zoal verkopen daar zal het wel aan mijn hoog gespannen verwachtingen liggen of aan de kwaliteit van het gebodene (..) dat ik alleen maar biedingen krijg van mafkezen of überhaupt geen enkele reactie. Het waarom van deze noodkreet is toch dat ik meen dat ik als verstokte verzamelaar af en toe even moet afzien van overvloed of zelfs de daad die daar bij hoort. Zo lijkt mij het bezit van zeven smartphones of dertien horloges wat veel en dus zoek je dan mogelijkheden of kansen om daar vanaf te komen. En dat leidt dan tot de frustraties die ik hierboven beschrijf. Zo hadden we onlangs weer eens een voorbeeld van waar je mee te  maken krijgt als je via dat marktmedium probeert om een goed item redelijk te verkopen. Vrouwlief kocht zichzelf (zonder overleg met experts als ik ben….) een smartphone. Leuk ding, ze leerde er de trucjes mee van het smarten en bewoog zich ineens veel vlotter op de diverse sociale media dan voorheen. Nadeel van het ding, hij verbruikte enorm veel MB’s om zichzelf te onderhouden qua software en dat leidde er weer toe dat de rekeningen steeds hoger werden.

Op internet bleek dat dit probleem inherent was aan het apparaat. Reden voor opvolging. Het ding had nog een half jaar fabrieksgarantie, de prijs die wij in de bol hadden was iets van de helft van de nieuwprijs, en die was al niet te hoog geweest. Inclusief alle toebehoren, in de oorspronkelijke verpakking op het internet gezet, Marktplaats was een goed medium dachten we. We lieten bieden vanaf 50 Euro! Bieden vanaf dus. Snap jij het nu niet of ben ik nu zo dom dat er dan biedingen komen van 10, 15 of 25 euro? En dat er ook nog over gemaild werd dat ik ‘nu’ moest beslissen om het ding voor die prijs te verkopen. Hoezo? Kannunielezuh of zo?

DecemberdipEr was iemand die een redelijke prijs bood. Maar die wilde het ding komen halen, waar ik niet veel mee op heb, behalve als het zou gaan om meubels of fietsen. De rest kan gewoon per post. Maar deze broeder wenste het apparaat echt af te halen. Hij zou ‘morgen komen om 5 uur, na zijn werk’. Je raadt het al, hij kwam helemaal niet. Navraag leerde dat hij toch maar van de aankoop afzag en geen zin had dit even netjes te melden. Uiteindelijk, de advertentie stond er nog een dag op, meldde zich een serieuze koper. Betaalde een goede prijs, inclusief verzending. Wilde het ding snel hebben, het geld stond dezelfde dag op onze rekening. En weg was de smartphone. Maar ik leerde wel veel over het gedrag van Nederlanders op dat Marktplaats. Men is net zo asociaal of leesblind soms als in het echte leven. Je zou er op kunnen afstuderen….. Zelf wel eens bepaalde ervaringen gehad met Marktplaats? Laat even lezen als je wilt. Ben gewoon benieuwd!

10 thoughts on “Marktplaats – sociaal educatief trefpunt…

 1. Zelf heb ik geen ervaring met dat site maar jij blijkbaar wel. Na dat nare begin liep het gelukkig allemaal goed af zodat je waarschijnlijk nog wel dingen te koop zal aanbieden daar… toch?
  Fijne zondag Leo!

  Like

  • Al enige jaren verkopen we daar af en toe wat overbodige spullen. Soms lukt dat bijzonder goed, een andere keer maak je mee wat ik hier beschreef. Al lijkt het er op dat we steeds vaker naar de beschreven ervaringen neigen…..

   Like

 2. Gekocht heb ik er nog nooit iets, maar verkocht wel.
  Wegens persoonlijke reden moest ik namelijk van mijn VW-Golf af.
  Meteen was er al een koper die de prijs die ik vroeg wilde betalen.
  De volgende dag kwam hij langs.
  Na enig onderhandelen, ze wilden nog wat van de prijs afdoen, maar toen ik daar niet op in wilde gaan was de koop gesloten en het geld stond op mijn bankrekening. Fluitje van een cent!

  Like

  • Ik ken veel mensen in mijn omgeving die uitermate succesvol zijn in het verkopen van meubels, auto’s of fietsen.. Succes staat dan tegenover falen. Maar weggeven van aangeboden spullen kan ik altiijd nog doen. Voor niets gaat de zon op…..:)

   Like

 3. Juist jouw beschrijving maakt dat ik de voordelen van internet-(ver)kopen nog niet heb ervaren.
  Wie weet komen er beschermende regels om de door jou genoemde onzin uit te bannen.
  Fysieke winkels hebben ook nog steeds mijn voorkeur.
  Vriendelijke groet,

  Like

  • Helaas kan je bij fysieke winkels overbodige spullen of dubbele aankopen uit je collecties niet kwijt. Als de stapels te hoog worden is MP een handige optie. Maar je moet dan wel bedenken dat er heel wat volk rond loopt dat meent dat ze het witte garen en/of het buskruit zelf hebben uitgevonden…

   Like

 4. Ik heb geen slechte ervaringen met marktplaats of andere verkoopsites….. maar geen goede óók want ik heb geen zin in dat gedoe .Ik heb het ook niet nodig want 7 (bruikbare) telefoons heb ik niet in huis. Wij vervangen spullen meestal pas als ze “op zijn” en dan valt er niets te verkopen. Ik koop liever nieuw dan de ellende van een ander in huis te halen en die héél enkele keer dat ik iets vervang dat niet op is is er altijd in de familiekring wel een liefhebber.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.