Onbaatzuchtig

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWaar mensen onderling nog wel eens hun voordeel zoeken als ze een relatie met je aangaan, van welke soort ook, een dier geeft zich compleet aan jou over. Neem ze er een (of meer) in huis is er een groot vertrouwen van de kant van dat beest dat jij als mens een leven lang (normaal leven dieren minder lang dan hun baasjes) voor hen gaat zorgen. Niet alleen een beetje water en wat brokjes neer kieperen en voor de rest maar zien hoe het gaat, nee,  je moet er ook mee spelen, lopen (als het een soort betreft die naar buiten moet), een hok timmeren of tenminste de kom of kooi schoonmaken waarin het dier een belangrijk deel van zijn tijd zal vertoeven. De meeste dieren genieten van het feit dat ze met respect en liefde zijn omgeven en retourneren dat gevoel met de hun eigen karaktereigenschappen. OLYMPUS DIGITAL CAMERAGeknor, een kopje, en paar blubjes voor het glas van het schoongemaakt aquarium of een trouw gedrag als het een dier betreft waar je op kunt rijden. In mijn leven spelen dieren een belangrijke rol. Katten, honden en tropische vissen waren bij mijn ouders thuis al onderdeel van het gezin. En die kwamen ook in lastige tijden weinig te kort. Ook al aten ze dan vaak mee met wat er bij ons op tafel kwam en werd de hond af en toe op wat van de meest smerige ‘pens’ getrakteerd. Opmerkelijk vond ik ooit de keuze van mijn ouders voor een vogeltje. Gele kanarie of zo. Ik was al vele jaren het huis uit. Ze hadden twee katten en die bekeken dat beestje in zijn kooitje  als kerstdiner. Beide ouders rookten indertijd nog als ketters. Het diertje kleurde mee met de plafondtegels. Een lichtbruine aanslag sierde zijn ooit zo gele huidje. Toch hield hij het best lang vol. Hoesten kunnen die dieren niet geloof ik….

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHoe dan ook, de mensen met wie wij omgaan zijn vaak ook dierenliefhebbers. Een enkele uitzondering daar gelaten zijn gesprekken over dieren dan dankbaar voer voor psychologen. Want wat is het toch wat ons mensen zo doet houden van die diertjes? Het schijnt zo te zijn dat het aaien van een kat therapeutisch werkt en als ouderen het bezit van een geliefd dier wordt ontzegd is de weg naar het graf eigenlijk al sneller bereikt dan wanneer ze dat diertje mogen blijven verzorgen. Onlangs voegden wij weer een nieuwe telg aan onze familie toe. Een zwart katertje. Ik deed er al eens verslag van. Een panter in zakformaat, maar ook een goochelaar met emoties. Ben je een keer boos omdat er weer iets in huis sneuvelde door zijn puberaal gedrag, weet hij je met knorrend gedrag al snel compleet om zijn kleine pootjes te winden. Ik smelt al snel….

Keukenshots en meer 110606 010Onze oudere huispoes bekijkt het nieuwe diertje met afgrijzen. Heeft haar eigen maniertjes om ‘baasje’ in te palmen. Luid knorrend komt ze elke ochtend even langs in mijn kamer en werpt zich dan op haar rug opdat ik haar buikstreek kan aaien en haar kopje kroelen. Daarna valt ze als blijk van liefdevol vertrouwen op een van de stoelen in slaap. Zover is die kleine zwarte nog niet gekomen. Om mijn  mini-museumpje te laten ruineren gaat me te ver. Er zijn grenzen aan de dierenliefde natuurlijk…… Is dat voor mijn lezers ook zo? Grenzen? Liefde zonder dat? Laat eens weten hoe jij omgaat met dieren en hun gedrag?

8 thoughts on “Onbaatzuchtig

 1. Een aantal huisdieren hebben geleden en zijn gestorven onder mijn bewind. Een paar huisdiren hebben het geloof ik wel erg goed gehad met mijn verzorging.
  Nu staat mijn hamsterkooi al weer een paar jaren leeg. En geniet ik van de af en aanvliegende vogels in mijn tuin.
  Vrij zijn om te gaan en staan waar je wilt is voor mij altijd erg belangrijk geweest. Zo gun ik het vrij zijn om te gaan en staan ook aan alle dieren.
  Zelfs rond de Oostvaardersplassen vallen mij de lange, hoge hekken vooral op. Het opgesloten zijn van de levende natuur in dit gebied staat mij al tegen.

  Maar rondlopen met een hond zou ik toch wel weer eens willen doen ……
  Vriendelijke groet,

  Like

  • Ook bij mij zijn de nodige dieren richting eigen afdeling van de Hemel gegaan. ln de wetenschap dat wij voor allemaal even zorgzaam en lief zijn geweest. Met hond Purdy hebben we vele kilometers gesjouwd door bos en duin, door stad en land. Het was ook een wandelaar. hij kon kilometers lang sjouwen en rennen en was dan thuis nog niet moe. Maar je weet ook dat er beperkingen zitten aan het ‘bezit’ van die dieren. Schema’s en als je even een paar dagen weg wilt allerlei regelingen. Nu doen wij dat ook voor anderen als dat nodig is, dus dat uitwisselen komt wel goed. Oostvaardersplassen is van oudsher al een natuurgebied, helaas zal het omwille van veiligheid voor mens en dier wel afgesloten moeten worden, al dacht ik dat er wel een soort verbinding was met het vasteland via allerlei kunstmatige stroken toch?

   Like

   • Eco-zones, eco-linten en eco-ducten moeten als verbindingszones zijn onze kern- en natuurontwikkelingsgebieden als het ware aan elkaar knopen. Hoe dit bij de Oostvaardersplassen geregeld is weet ik niet. Bij mijn rondje fietsen om de Oostvaardersplassen zag ik vooral veel hekwerk en dode bomen. Alsof ik ’s morgens de verkeerde bril had opgezet?

    Eerder liep ik geregeld met een leenhond door Amsterdam-ZuidOost of rond de Gaasperplas. Jammer genoeg heb ik van deze leenhonden afscheid moeten nemen. Een hondenleven is beduidend korter dan een mensenleven.
    De mooie herinneringen blijven wel.

    Maar alleen voor mijn plezier neem ik geen huisdieren meer.

    Vriendelijke groet,

    Like

 2. Normaal gesproken zeg ik altijd dat we geen huisdieren houden juist omdát we van ze houden.
  Huisdieren vragen nou eenmaal een aangepast dagschema van hun eigenaren en heel veel zorg en ik weet niet of ik permanent die aanpassingen wil.
  Voeg daarbij dat je enorm aan dieren gaat hechten, juist omdát ze je dagindeling zo bepalen en altijd aanwezig zijn, en de wetenschap dat het beestje maar een beperkte “levensduur”heeft en ik begin er liever niet meer aan.
  We hebben 16 jaar lang met enige regelmaat een vast oppashondje in huis gehad, precies Eyra , ze heeft nu haar vaste plekje bij ons in de tuin waar ik nog steeds met een weemoedig trekje op m’n gezicht langs loop, maar da ken je wel,…het is pas een week of zes geleden!

  Like

  • Ja, dat houden van heeft zo zijn beperkingen. Je neemt ze op als gezinsleden en behandelt ze ook zo. Opdat je dat onbaatzuchtige terugziet wat een dier wel en een mens vaak niet heeft. Ook wij hebben zo onze herinneringsplekjes. IN de tuin, maar ook op het land in een natuurgebied waar we de as van onze Purdy verstrooiden. Nog altijd lastig langs lopen….het was echt haar renveldje daar…(2km lang)

   Like

 3. Zijn er wel grenzen aan dierenliefde? Dat vraag ik me soms af als er alweer een gat in mijn portemonnee zit na het kopen van al die snoepjes voor de vogels buiten hihi. Maar ik kan begrijpen dat jij de grens stelt bij je prachtige collectie, je zou voor minder gloeiend kwaad worden als ze daar een ravage inrichten hé. Veel plezier met je nieuwe huisdier Leo!

  Like

  • Mijn buren hebben in de loop der jaren duizenden euro’s besteed aan operaties, medicijnen en speciale voeding. Of de hond werd tegen beter weten in aan een infuus te lang in leven gehouden. Of de hond stierf toch voortijdig vanwege ingekweekte rasafwijkingen.
   Euthanasie is voor mij geen verboden onderwerp.
   En dierenleed komt tegen beter weten in ook voor bij de grootste dierenliefhebbers .
   Maar waar de grens precies ligt blijft moeilijk, maar vooral persoonlijk.

   Diervriendelijke groet,

   Like

 4. Niet zo moeilijk, we hebben alleen nog maar een sluierstaartvisje en als dat beestje eens hemelt is het afgelopen met de dieren hier. Een hond(je) zou eventueel wel kunnen, maar de verplichting om hem drie maal daags uit te laten is me echt iets te veel. Zoals bekend is ben ik wel een kattenliefhebber, maar om die hier in ons appartement op te sluiten kan ik ze niet aandoen, trouwens zo’n beestje hier op vier hoog over de balkonrand zien balanceren kan mijn hart weer niet aan Nee, ik kijk wel naar de vogeltjes die ons op het balkon komen bezoeken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.