Tandarts met een advies…

Onlangs was ik weer eens te gast bij mijn ontzettend aardige, knappe en van oorsprong Iraanse tandarts. Zij nam een paar jaar terug de praktijk over van een man op wie ik in de korte tijd dat ik hem meemaakte (ik beschreef al eerder de ellende met een andere tandarts een paar jaar terug..) aardig mijn vertrouwen bouwde. Hoe dan ook het afgelopen jaar keek ik enorm aan tegen dat recente bezoek. Ik was zo van de leg dat je bijna kon spreken van tandarts-angst. Een fenomeen dat ik niet kende in de afgelopen jaren van mijn leven. Ik onderging het allemaal veelal gelaten, liet boren, vullen, wortelkanalen bewerken en zo meer. Maar een situatie die vorig jaar bij een soortgelijke controle werd geboren maakte dat ik in deze geestelijke toestand verkeerde.

Bij de controle van vorig jaar (normaal ga ik om de zes maanden..nu zat er een jaar tussen…dit voor het verhaal..) maakte de lieve maar strenge tandarts me duidelijk dat ik toch nog beter moest poetsen dan ik nu al deed. (Ik heb voor een kapitaal aan stokjes, borstels, raggers, draadjes en maak de boel na elke maaltijd uitgebreid schoon, maar het lijkt nooit genoeg…) En ik moest afspreken met een door haar aanbevolen mondhygieniste die alleen op zaterdag beschikbaar bleek in dezelfde praktijk. Nu had ik dat al eens eerder meegemaakt en eerlijk is eerlijk, die betreffende dame wist van wanten. Een week later had ik nog steeds pijn in de mond. Nou ja, wat moest dat moest, dus afspraak gemaakt. Kon binnen tien dagen terecht. De dame die me toen ontving was nog knapper dat een fotomodel, zorgde dat ik comfortabel lag en begon met iets scherps in mijn kiezen te poeren.

Ze stopte al na 5 minuten. Er was een noodsituatie volgens haar. Ik schrok met gek. Alle hoekkiezen verkeerden in slechte conditie, vroegen om uitgebreide handelingen die niet alleen pijnlijk waren maar ook nog eens kostbaar. Dus als man uit het bedrijfsleven afkomstig vroeg ik dan maar even naar die prijs. Met een grote glimlach en opengesperde bruine ogen gaf ze een indicatie ‘Tussen 1200 en 1600 euro’. Ik moest even bijkomen. En wat was de garantie op succes? Die gaf de aardige dame niet. Nou, ik was er snel klaar mee. Stapte op en zei nog dat ik er nog op terug zou komen. ‘Anders belt de tandarts u zelf nog wel even…’ haar antwoord. Dat telefoontje kwam nooit. Maar goed ook, want ik was compleet uit het veld geslagen. Haar verhaal had er stevig ingehakt. Als je bedenkt dat mijn gebit mijn hele leven in aardige conditie verkeert waarbij goed onderhoud geen kleine rol speelde was ik even van slag.

Dat duurde zodanig lang (ik keek intussen ook naar andere TA en MH’s in de wijde omgeving..) dat ik ook niet meer afsprak voor de tweede controle vorig jaar. Dit jaar dus wel weer. En ik had mijn verhaal klaar. Maar die lieve tandarts keek, vond dat er foto’s moesten worden gemaakt, wat meteen kon, en constateerde dat er weliswaar opnieuw wat mankeerde aan mijn eigen poetsgedrag, maar verder ging ze niet. Ik vertelde haar toen van mijn gemoedstoestand en wat die mondhygieniste had gezegd. Ze keek me verwonderd aan. Was haar eigen advies gewoon vergeten. Ik legde nog eens uit dat ik zulke bedragen voor zoiets echt buitensporig vond en me zelf wel meer discipline zou bijbrengen. Natuurlijk…eigenwijze oude man… Kent u er meer van?? ‘Jawel’ sprak ze met vriendelijke glimlach, ‘mijn vader’…. En daarmee kon ze meteen niet meer stuk…. Zelfde dag nog een nieuwe elektrische borstel gekocht van een A-merk…kost wat maar het moet maar…alles beter dan die peperdure en pijnlijke behandelingen die men vorig jaar wilde verkopen…. (beelden: archief)

12 thoughts on “Tandarts met een advies…

  • IK ben vooral verbaasd dat deze lieve dame ieder jaar weer een ander advies gaf. Een vorige tandarts adviseerde me een chirurchische ingreep in het ondergebit. Maakt me daar aardig druk over. Andere tandarts, waar ik later heen stapte, vond dat compleet nonsens. ‘Als u 20 was geweest had ik u dat wellicht ook geadviseerd, maar op u w leeftijd? Onzin!’. Ik werd meteen klant bij de man….

   Geliked door 1 persoon

  • Er komt een moment dat het vooral nog gaat om gezondheid en functionaliteit. Schoonheid (recht en wit..) zal wel, maar daaraan geef ik geen duizenden Euri meer uit. Meer iets voor de jongere klanten van deze handel…

   Like

 1. Tandartsen weten tegenwoordig álles van verdienmodellen! Het resulteert ook vaak in állemaal dezelfde kaarsrechte (onpersoonlijke) gebitten die uiteraard allemaal zó wit gebleekt moeten worden dat je ze in het donker aan kunt zien komen.

  Like

 2. Een MH die op de stoel (!) van een TA gaat zitten als het over prijzen van behandelingen gaat? De mijne doet twee keer per jaar haar best om de tandjes en kiesjes schoon te houden (ca € 100 per behandeling van een half uur) en kijkt dan meteen wel of ze ‘iets raars’ ziet. De TA (haar baas) kijkt ook nog eens 1 x per jaar de boel goed na. Dit zijn nog wel normale tarieven, maar ik maak me zorgen over het feit dat grote ketens ook deze praktijken gaan overnemen. Dat gebeurt al bij dierenartsen en huisartsen.

  Like

  • Als men alleen maar bezig is met ‘verkopen’ van behandelingen aan clienten kan men het beroepswoord ‘arts’ wel weg laten voortaan. Mij viel bij twee ervaringen (verschillende tandartsen…) op dat men wel erg met een vork schrijft voor behandeling die door andere tandartsen weer als overbodig worden gezien. Gelukkig ben ik zelf nogal eigenwijs en zie al die uitgaven nog niet zo als nodig…..

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.