Oorlogsdreiging..

Tuurlijk, als kind geboren na de Tweede Wereldoorlog werd je wel bijgebracht dat die oorlog op de ouders en grootouders maar ook iedereen die je leerde kennen van iets oudere leeftijd, wel een paar snaren had geraakt van emotie, ellende en honger. Op die manier werden we ook opgevoed. Omdat mijn leasepa in de oorlog persoonlijk het e.e.a. had meegemaakt, het juiste werd nooit duidelijk, wilde hij bijvoorbeeld niets meer met Duitsers van doen hebben.

Ook in de handel was hij daarin halsstarrig al kwam er toch wel eens een Opel, Hansa of DKW voorbij. Maar eerlijk is eerlijk, die had hij vaak al in een dag verkocht. Hoe dan ook, oorlog was een traumatische gebeurtenis. En helaas leefden we ook toen niet in een echt veilige wereld. Oost en West vochten elkaar de tent uit. De Sovjets bouwden aan de grens tussen Oost- en West-Duitsland hoge muren met prikkeldraad en bewapende grenswachten. Beide grootmachten testten op grote schaal kernwapens en ook in ons land was de dienstplicht en daarop volgende opleiding niet gericht op vredestaken.

Ieder moment kon de vijand immers komen… We zijn dat nu vrijwel vergeten of hebben er zelfs nog nooit over gehoord, maar in 1962 verkeerde de wereld opnieuw op het randje van een nieuwe Wereldoorlog. Dat kwam door een schaakspel tussen die beide grootmachten. De Amerikanen zetten raketten neer in Turkije en wilden zo de Navo versterkten aan de zuidoostflank van ons werelddeel. Dat was iets te veel van het goede voor de Sovjets en die maakten misbruik van de frustraties op Cuba waar de communisten de boel hadden overgenomen maar President Kennedy trachtte via een invasie uitgevoerd door huurlingen in de Varkensbaai de boel ten goede te corrigeren. De Sovjet-Unie gaf daarna opdracht atoomraketten te stationeren op dat eiland en zo dictator Castro te helpen aan een stukje afweer richting de vermaledijde Yanks. Nou die laatsten ontdekten die opstellingen via hun spionagevliegtuigen en reageerden direct. Ze sloten de vaarwegen rond Cuba af toen bleek dat Rusland opnieuw raketten per schip naar dat eiland transporteerden. Het Kremlin werd woest en zette de boel op scherp. Controle van haar schepen zou leiden tot ellende. Kennedy, toen de president in het Witte Huis bracht daarop de Amerikaanse strijdkrachten wereldwijd in Alarmtoestand wat inhield dat de grote B52’s bommenwerpers atoomwapens aan boord kregen en constant in de lucht bleven (bijgetankt onderweg), onderzeeboten hun raketten richtten op de Russische steden en de overige NAVO-leden ook in staat van opwinding verkeerden. De spanning was dagen lang om te snijden. Uiteindelijk bond Moskou in, maar niet nadat men als eis rond het terugtrekken van de Cubaanse raketten ook voor mekaar kreeg dat Kennedy zijn raketschild uit Turkije terughaalde. Pas daarna schaalde men in de VS ook de alarmtoestand af. Ik kan me die spanning nog goed herinneren. En de angst die ineens bij de ouders van ook mijn toenmalige straatvrienden merkbaar was die alles op TV en in de krant uitgebreid volgden. Het schaakspel en wapengekletter was best eng. Want het had ook ernstige effecten voor ons in Nederland gehad. Net als dat gedoe wat ons nu zo bezig houdt in en rond Oekraine. Wie echter denkt dat oorlog en spanning iets is van deze tijd of de geschiedenis heeft het dus mis. We hadden er al eerder mee te maken. En niet zo maar een beetje. De geschiedenis herhaalt zich gewoon. Of we dat leuk vinden of niet… (Beelden: Internet/Archief)

20 thoughts on “Oorlogsdreiging..

 1. Ja natuurlijk herinner ik me dat ook nog allemaal. Dieptreurig dat men niet van het verleden blijkt te leren. We kunnen ons te pletter gedenken met allemaal goedwillende mensen, maar helaas heb je alleen maar een paar idioten nodig om alles weer te herhalen.

  Like

 2. Klopt allemaal wat je schrijft Leo maar wat heb je aan de wetenschap dat alles zich herhaald als je nu door oorlogsgeweld moet sterven? Vanzelfsprekend veroordeel ik met heel mijn hart en wezen alles wat Duitsland in WOII in gang heeft gezet en heeft gedaan. Ik ben van Duitse afkomst, van 8 jaar na de oorlog en ik kan alleen maar zeggen dat de haat op alle Duitsers in het algemeen niet terecht is. Mijn vader was pas 17 toen hij naar het front moest in de nadagen van een oorlog die al verloren was., kanonnnenvoer waren die jongens. Hij wilde nooit over “die dingen” vertellen die hij aan het front had meegemaakt, hij was een van de weinige overlevenden maar bleef zijn hele leven getraumatiseerd met alle gevolgen vandien voor ons, zijn gezin. Ook nu worden totaal onschuldige jongens zinloos opgeofferd door machtswellustige despoten. Ik vind het verschrikkelijk om dit mee te maken en van de zijlijn te moeten toekijken! Het feit dat oorlog van alle tijden is doet aan mijn afschuw, onmacht en angst niets af.

  Like

  • Nou, er zijn heel veel mensen die echt reden hebben angstig of bang te zijn. Je zult momenteel maar in de Oekraine wonen met je gezin, baan, huis, dieren, auto voor de deur en dan raketaanvallen te verduren krijgen. Of zoals de mensen die op 9/11 gewoon aan het werk waren in het WTC etc. Angst in de bol is zeker geen aanrader, maar wegkijken is vaak jezelf wat beduvelen…

   Geliked door 1 persoon

   • Ja, dat is waar, er zijn heel veel mensen die reden hebben om bang te zijn. (En in gedachten ben ik met hen en wens hen sterkte) Maar er zijn nog zoveel meer mensen die bang zijn zonder reden en zo hun leven tot een hel maken.

    Like

 3. Maar ik veroordeel ook zeker niet de jongens die voor hun nummer of wat ook op pad worden gestuurd voor de wreedheden van de oorlog. Soms is dat ook nodig. Denk aan de strijd tegen het internationale terrorisme. Mij gaat het meer om het feit dat mensen anno 2022 zo vaak roepen dat we ‘in van die onveilige tijden leven’, terwijl we in het verleden heel wat dreigingen van een derde wereldoorlog kenden en de afschuwlijkheden van achter het IJzeren Gordijn net zo voor lief namen als de wreedheden van nu in islamitische dictaturen of het bekende voorbeeld van Noord-Korea. De dreiging van een kernoorlog was er anno de Cubacrisis nog meer dan nu. Maar dat maakt het er niet vrolijker op….zeker niet. Dank voor de reactie trouwens….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.