
De naam Messerschmitt doet wellicht sommige ouderen nog de wenkbrauwen fronsen, voor mensen die zich zonder vooroordelen verdiepten in de geschiedenis is dit een heel grote. Qua vliegtuigbouw dan. Want een belangrijk deel van de Duitse Luftwaffe voor en tijdens WO2 was uitgerust met Messerschmitt’s. Van de Bf108 trainer tot de zeer opzienbarende Me-262 straaljager die al tijdens de oorlog rondvloog. Maar na de ook voor hem minder goed verlopen oorlog wilde oprichter en naamgever Willy Messerschmitt zijn mensen zo veel mogelijk aan het werk houden. Dat hij voorlopig geen vliegtuigen meer mocht bouwen accepteerde hij maar moeizaam, maar al snel vond men een alternatief; de bouw van kleine invalidenauto’s voor een groep kopers die in de oorlog aardig hadden geleden. Ingenieur Fritz Fend, ook al een luchtvaartpionier ontwierp het eerste voertuig, de KR175 en wist het concept bij Messerschmitt onder te brengen.

Sierlijk als een vliegtuigromp, een kap van een vliegtuig boven de twee inzittenden, die ook al weer net als in toenmalige sportvliegtuigen, achter elkaar plaats namen in de skelterachtige wagentjes. Een kleine een-cilindermotor van 174cc gaf 9 pk en draaide op tweetaktbenzine. Een succes vanaf de start. De eerste versie bracht het tot een ongelooflijke 20.000 exemplaren wat voor een karretje als dit ongekend was. Succes leidde tot ontwikkelingen en al snel kreeg de ‘Kabinenroller’ zoals zijn bijnaam werd, een grotere motor, een betere kap, hydraulische schokdempers en als fraaier zusje een cabrio-uitvoering met stoffen dak. De verkopen liepen als een speer. Ook in ons land kwam je die karretjes nog wel eens tegen.

Wilde je niet op de scooter met zijspan naar de camping, kocht je eventueel een Messerschmitt. Weinig wegenbelasting, zuinig en een top van 85km/u. Het was voor die tijd genoeg. Bagage nam je mee op een rekje boven de motor, of in een piepklein aanhangertje. Voor de liefhebbers van het betere scheurwerk kwam in 1958 de TG500 op de markt. Aangeduid als Tiger kreeg je nu vier wielen die vooral de achterkant breder maakten, maar ook een tweecilinder tweetaktblokje van 500cc waarmee de Tiger maar liefst 135kmu snel werd. Je reed er een beetje Opel Record mee zoek. Jammer genoeg voor Messerschmitt en Fend die nadat Messerschmitt weer terug ging naar de luchtvaart deze wagens in eigen beheer ging bouwen, was begin jaren zestig de trend richting dwergauto’s voorbij.

De duurdere Tiger verkocht dus duidelijk slechter dan het standaard model. Maar is nu een zeer dure klassieker geworden. Schrik maar niet van een prijs voor een goed rijdend exemplaar van rond de 35 mille. In Euro’s…dat spreekt. De Messerschmitt Kabinenroller dus. Een auto uit een ander tijdperk. Gekoesterd door liefhebbers in Duitsland, maar ook in ons land zijn die te vinden. Doet je terugdenken aan een totaal andere periode in autoland. Die van dergelijke mini-karretjes die in onze ogen zo klein zijn dat ze gevaarlijk ogen. En dat zijn ze eigenlijk ook. Maar ook curieus. (Beelden: Yellowbird archief)
De geschiedenis herhaalt zich. Vanmiddag groette ik Edgar Davis op de Dam. Hij liet er zijn hondje uit en zwaaide naar een vriendin voordat hij in zijn zeer kleine automobiel stapte.
De mensen van Krasnapolski hielden ook een oogje dicht n het zeil terwijl zijn auto bij de voordeur van de foyer geparkeerd stond.
Het merk en type van de auto is mij ontgaan. Ik heb daar niet het goede oog voor ….
Stille groet,
LikeLike
De nieuwe kleintjes zijn reuzen vaak in vergelijking met de wagentjes waar het hier over gaat. Die waren zo laag dat je ze onder een moderne truck door kon laten rijden en ze daardoor onderweg ook best slecht opvielen….
LikeLike
Klopt helemaal, ik ken de naam alléén van de oorlogsvliegtuigen, de “auto’s” die je hier laat zien zou ik voor een goggombiel aangezien hebben.
LikeLike
Een Goggo was een echt autootje, met wat moeite kreeg je daar nog een gezin in. Was bij deze Messerschmitt echt ondenkbaar…:)
LikeLike
Ik vind bubble cars wel wat hebben en weet van het bestaan van de auto helaas nog nooit gezien.
LikeLike
Van al die dwergkarretjes was deze wel een van de meest populaire….
LikeLike
Die wagens ken ik niet, maar wel leuk om er over te lezen.
LikeLike
Ik heb geen idee of ze in Belgie ooit populair waren…
LikeGeliked door 1 persoon