Oma…

Zag ik onlangs iemand die ik al jaren niet had gezien. ‘Jeminee, die is best flink ouder geworden’ was mijn eerste reactie achteraf. Vrouwlief, nooit wars van enige kritiek op wat ik zoal oreer, gaf meteen aan dat ik maar eens in de spiegel moest gaan kijken. Sinds ik de 60 kruisjes passeerde is ook mijn uiterlijk vertoon toch meer grootvaderachtig dan puberaal geworden. Confronterend. Sinds dat moment kijk ik ineens heel anders naar oude beelden van prachtige meiden uit het verleden. Pronkend met hun boezems en billen, lange benen en spiegelgladde huidjes waren het in mijn ogen toen seksbommen. Daartoe ook uitgekozen vaak om op de foto te worden gezet. Maar ja, ook voor hen zal de tijd niet hebben stil gestaan, net als voor mij of voor de lezer die intussen ook 40/50 jaar opschoof in de tijd.

Dus die fraaie dame van toen, zal ze geweest zijn, 20/25?, is intussen ook 70/75, en dus allang moeder geworden en/of oma. ‘Jeminee, die is ook oud geworden zeg…’. Oud worden is een natuurlijk proces bij leven en welzijn uiteraard. En het ene leven is het andere niet, en je krijgt ook het nodig mee in de genen. Zat daar een perkamenten huid in de familie krijg je die hoogstwaarschijnlijk ook, net als de dikke buiken van opa en oma, ooms en tantes en zeker je ouders. Het wordt allemaal gratis en voor niks doorgegeven. Niet gratis is het werk dat sommigen doen om er jong uit te blijven zien. Strak laten trekken wat volgens de normen strak moet zijn, wanhopig de borsten of billen blijven oppompen en waar nodig de sportschool bezoeken om de stramme leden nog een beetje soepel te houden. Ik heb er zelf voorbeelden van gezien waarbij je meteen wist dat de plasticindustrie zich voorlopig geen zorgen hoefde te maken over de omzet in de toekomst.

Spuiten dat spul. De uitdrukking volledig uit het gezicht of de hals verdwenen en om het af te maken natuurlijk een boezem die niet eens meer trilt als je er tegen aan zou tikken. Strak en stijf, niet slap en hangend. Oud is voor de dommen. Of zij die de spiegel zelden benutten om er in te bekijken hoe oud men geworden is of welke rimpels nu weer waar zijn verschenen. Toch blijft het confronterend. De strakke lijven van toen nu te zien lubberen. De fraaiheid van uiterlijk en glimlach te zien uitblussen bij mensen die je toch vroeger hoog achtte en vooral ook bewonderde. Er zijn heel wat vroegere sterren die dat niet aankonden of kunnen en op zekere leeftijd gewoon in de anonimiteit duiken. Die het haar niet meer verven, de make-upkoffer bij de kringloop neerzetten en genieten van incognito. Blijft jammer. Beetje styling kan wonderen doen. Goede kleding en wat verzorging door een kapper of visagist(e) ook. Lekker ‘luggie’ er op en hup. Klaar voor de confrontatie. ‘Mooi oud geworden, charmant gebleven’ is dan veelal mijn mening. En natuurlijk ben ik zelf het goede voorbeeld. Nou ja, op mannelijk vlak dan…. Toegeven dat we oud zijn geworden is niet mijn ding. Dus kijk en wijs ik liever naar anderen. ‘Oud geworden zeg…’ en weet ik al wat vrouwlief daarop te zeggen heeft. Blijft confronterend….. (Beelden: Archief)

8 thoughts on “Oma…

  • Helaas is dat inderdaad het grootste probleem. Je ziet mensen jaren lang niet en dan ineens de confronatie….bij sommigen is dat heftig…zeker als je ze als mooi, slank, sportief of zo in de bol hebt en ze nu wat tegenovergesteld zijn uitgepakt…

   Like

 1. Er goed uitzien is subjectief. Een fijn verzorgde man/vrouw/alfabet ziet er ook goed uit zonder botox en fillers.
  Ik vind het ’n beetje zielig als iemand zich almaar jonger wil voordoen, dat houdt een keer op, lijkt me.
  Hoogstens goed voor actrices die mooie rollen hopen te krijgen.

  Like

  • IK val altijd op dat verzorgde. Ook bij mensen die wat rijper zijn geworden. Tracht zelf ook mijn verzorging op orde te houden, maar snap best wel dat de jonge God die ik ooit was inmiddels met de muziek mee is…

   Like

 2. Het baart me allemaal niet zoveel zorgen of ik echt oud lijk. In m’n hoofd ben ik geen dag ouder 45 en wat er van de buitenkant over is presenteer ik zo goed mogelijk en vanuit het principe “oud vlees moet je niet uit de verpakking halen als je het in de etalage legt.”;-)
  Behalve dat ben ik ervan overtuigd dat niets ouder maakt dan je té jeugdig kleden. Ik laat de skinny broeken aan me voorbijgaan , de geverfde lokken óók maar de ogen pimp ik nog altijd een klein beetje op om de jou zo gewaardeerde “glimlach uitdrukking ” te benadrukken.

  Like

 3. Ik moet altijd zuchten als ik van die vrouwen zie die het al op hebben gegeven en een makkelijk kapsel hebben genomen en de kleren van hun vent aan hebben. Het is zeker styling want die andere troep is echt geen tovermiddel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.