Posbank…

Wie meent dan Nederland alleen maar vlak land kent, weidegrond of stedelijke bouw met alles wat daarbij hoort, raad ik aan om eens 100km oostelijker van Amsterdam op zoek te gaan naar de Posbank. Te bereiken via Rozendaal (nee, niet dat Roosendaal in West-Brabant maar het tamelijk welvarende plaatsje naast Arnhem..) of Rheden. Een werkelijk prachtig gebied waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen. De haarspeldbochten bergop of af zijn soms adembenemend, maar eenmaal op de top krijg je een vergezicht te zien dat je de adem doet benemen. Zeer fraai. Met name zo aan het einde van augustus met de heide in bloei (dit jaar echt op zijn fraaist met dank aan een wat koele zomer..) is het er een eldorado.

Een omgeving die mij overigens aardig bekend is uit de jeugd. Want wij kwamen hier toen regelmatig met dank aan de vrienden van onze ouders, Ome Karel en Tante Cor. De eerste met een grote behoefte aan de Veluwe op zijn vrije zondag ritjes, en Tante Cor omdat ze uit haar eerste huwelijk een dochter had overgehouden die nog in Arnhem woonde. Ons gezin reed dan mee die kant op. Vaak in een van de toenmalige ‘handelauto’s’ van mijn leasepa, die het soms best lastig hadden met al die hellingen daar. Gold ook voor de Traction Avant van Ome Karel. Met volle last was het best een ritje om boven te komen. Voor moderne auto’s is het allemaal een fluitje van een cent. Zie ik ook bij de fietsers die zich naar boven spoeden met hun e-bikes. De oudere generatie waant zich Joop Zoetemelk met al die ondersteuning… Hoe dan ook, genieten daar op die Posbank.

Er zijn fraaie campings te vinden, uitspanningen (wel even de verhalen/opmerkingen van gebruikers lezen..), bospercelen vol echt wild (van herten tot wilde zwijnen)… Die laatsten moet je niet tegenkomen op je wandelingen natuurlijk, maar in de praktijk lopen ze ook liever voor jou om dan omgekeerd. Wat ik vooral fraai vind en vond daar, die enorme uitzichten over de omgeving. Met mooi weer zoals wij dat afgelopen maand augustus meemaakten tijdens ons meest recente bezoek aan die Posbank, is de Rijn op afstand te zien, is de heide roze van kleur oneindig groot en zorgen de bossen voor een mooie groene afwisseling. Schapen op de hellingen zijn witte bewegende puntjes op afstand, en zonder al die dagjesmensen zou het er uiterst stil zijn. Dat is het overigens wel in de bossen van de Posbank, daar hoor je zowat elke tak kraken, en is het stedelijk gebied ook figuurlijk ver weg.

Ik zou bezoekers overigens afraden hier in het duister of bij ook maar een beetje slechter weer de barre tochten op en neer te gaan doen. Daarvoor mankeert de verlichting, is de wegmarkering toch te matig tot slecht, de bochten te scherp of onoverzichtelijk en staan de bomen soms wel erg dicht bij de rijwegen. Daarbij blijken de (goede) fietspaden voor een beetje wielrenner geen uitdaging, maar die wegen voor de auto’s en motoren wel en rijdt men daarop vaak onverlicht rond. Maar ja, elk voordeel heb ze nadeel zoals een Amsterdamse wijsgeer ooit oreerde…. In alle andere omstandigheden is die Posbank eigenlijk een totaal pakket van genoegens voor wie van natuur en stilte houdt. Wij zijn blij dat we er weer eens waren. Ome Karel en Tante Cor zijn vanaf ‘boven’ vast trots op me….(Beelden: eigen gemaakt)

28 thoughts on “Posbank…

 1. Het bos is sowieso geen goed idee in het donker of met slecht weer. Zo beginnen horrorfilms ook. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit over de Posbank gelopen te hebben maar de Veluwe is een prachtig stukje Nederland.

  Like

  • Wij kennen de Veluwe ook wel en komen er jaarlijks wel een paar maal. Maar de Posbank niet zo vaak. Omwille van de fraaie en grote heidevelden in de bloei reden we er in augustus heen en genoten. Ook al was het er erg druk…

   Like

 2. Zo’n 20 jaar geleden liep ik de LAW-wandelroutes in deze omgeving. Rugzak, trekkerstentje en slaapzak op de rug genoot ik van de natuur. Wild kamperend sliep ik overal. Altijd was er licht en geluid van bebouwing en wegen. Gedurende de nachten en vroege ochtenden valt dat des te meer op.

  De everzwijnen populatie was nog niet zo groot. Nu kan dat wild kamperen niet meer door de te grote hoeveelheid everzwijnen.

  PS: voor de enkele rondlopende wolf maak ik mij juist weer geen zorgen. Terwijl de berichten over de slechte toestand van de natuur door bijvoorbeeld teveel Stikstof mij wel beangstigd.

  Stille groet,

  Like

  • Wolven horen hier niet. Afknallen de beste optie. Nu al richten ze grote schade aan bij herders en boeren. Grappig is dat toen wij door de bossen van dat gebied liepen we niets hoorden uit de omgeving. Echt niets. Toch anders dan bij de bossen in de Randstad waar je altijd wel een weg of spoorbaan hoort. Stikstof lijkt mij vooral een verzinsel van mensen die niet willen praten over overbevolking en massa-immigratie die leidt tot verstening maar menen dat verder alles wat modern is oorzaak is van een onbewezen ramp. Ik kijk daar echt anders naar..sorry!

   Like

   • Wolven zijn altijd een inheemse dierensoort geweest.

    De mens en de huisdieren, hond en kat, doden veel meer vrijlevende inheemse dieren maar ook vooral loslopend vee. De cijfers zijn hier duidelijk.

    Mijn opmerking over geluid en licht van bebouwing en verkeer was in de nachtelijke uren.

    Overbevolking en massa immigratie zijn interessante onderwerpen. Daar is wel enige demografische kennis voor nodig!
    Zoals voor natuurbeheer ook de nodige kennis m.b.t. fauna en flora noodzakelijk is ….

    Vriendelijke groet,

    Like

   • Ooit liepen hier ook beren rond, wellicht dinosauriers. Maar die hebben we uitgebannen of die soorten zijn door welke oorzaak ook verdwenen. Je kunt niet terug gaan naar de oertijden om een dier te verdedigen dat in onze gemaakte paradijsjes van dit polderland nu weer vee uitmoorden. Al die gedachten blijken veelal meer nadelen dan voordelen te kennen. Ik snap boeren die een dubbelloopsgeweer aanschaffen en die dieren van hun erf jagen. In dat kader zie je meteen de tegenstellingen in denken tussen de natuuroptimist en de realist. Overbevolking is op deze planeet het grootste probleem van nu en de toekomst. We kunnen die 9 miljard mensen (en groeiende) niet voeden en onderhouden. De Aarde kan dat niet aan. En toch de ogen blijven sluiten en maar hopen dat we via volksverhuizingen, vervangingen, verstening, iedereen onderdak kunnen geven en een soort van toekomst is onhoudbaar. Daar heb je gewoon gezond verstand voor nodig en enig inzicht in de materie. Ik verdiep me daarin, jij ook Rob? Van plantjes en piertjes weet ik een stuk minder. Dat kan ik toegeven. Maar er zo veel meer….

    Like

   • En dat dat geluid. Er zijn in NL stiltegebieden waar je niets hoort. Helemaal niets! Veelal juist in de avond. Kan zelfs in stedelijk gebied zijn. Mij viel overdag op dat die drukke Posbank (maar dan wel het bosgedeelte) zeer veel stilte bood. Op de open vlakte, waar al die drukte was van fietsers, motoren, wandelaars en zo meer, was het inderdaad drukker. Maar dat moet in de avond gewoon weg zijn. Nu ben ik als stadsmens meer gewend aan achtergrondgeluiden. Stilte is iets waar ik lastiger mee om kan gaan dan geluid. En dan niet meteen overlast zoals in bepaalde stadsdelen mijn deel was. Nee, gewoon geruis. Net als golven aan zee. Vaak overnacht aan het strand indertijd, vond dat best veel lawaai. Kon er niet van slapen..zal gewenning zijn…

    Like

   • Jazeker. Statistische gegevens en demografische cijfers van Nederland en vooral Amsterdam door de eeuwen heen volg ik nauwlettend. Volksverhuizingen naar, door en vanuit Nederland hebben mijn interesse.
    Bijvoorbeeld onze Gouden Eeuw is gestoeld op die voortdurende migratiestromen naar, vanuit en door Nederland. Onze economie is ook nu weer voor een groot deel afhankelijk van deze migratiestromen.

    Mijn boekenplank is redelijk gevuld met wetenschappelijke verhandelingen m.b.t. migratie, en bevolkingsopbouw. Zoals ook mijn brievenbus voortdurend gevuld wordt met actuele statistische gegevens.

    Macro-economisch blijkt bevolkingspolitiek lastiger. Kinderbijslag, belasting op twee-verdieners en kostwinners geven vaak vervelende bij-effecten. Zoals ook China met de 1-kind politiek lastige onverwachte problemen heeft gekregen.

    Zelf kies ik persoonlijk voor een andere levenswijze en ander uitgave patroon. Want dat heb ik zelf in de hand. De gemiddelde Nederlander heeft meer Aarde nodig dan wat er beschikbaar is. Mijn voetprint is op heel veel vlakken een stuk kleiner. Mijn keuze!
    Waarbij ik mij niet verschuil achter iets dat anderen zouden moeten doen …
    Waarbij ik ook niet dwingend migreren en/of kinderen krijgen verbied!

    Maar dit alles off topic en alleen als reactie op jouw vraag.
    Vredelievende groet,

    Like

   • Als je echt, zoals ik, interesse had voor de geschiedenis van deze stad zou je weten dat die zgn immigratiestromen plaatsvonden in een andere tijd, met andere normen en waarden, met veel kleinere aantallen mensen en dat veel van die nieuwkomers zich vrijwel moeiteloos invoegden in het toen normale leven van een havenstad. Als je meer christenen binnenkrijgt in een christelijk land gaat immigratie en wennen vrijwel hand in hand. Dat NL een handelsland was en onderdeel van de Hanzen-keten maakte dat de welvaart al voor de Gouden Eeuw aanwezig was, ook al diende die vooral de bovenlagen van de toenmalige bevolking. Latere immigratie, denk aan de joden uit Zuid- en Oost-Europa steunde vooral op echte vervolging. En NL was een liberaal land, bood onderdak, maar joodse mensen hadden het ook hier best lastig. Ik raad je aan om daartoe even langs te gaan bij het Joods Historisch Museum. Wat we tegenwoordig vluchtelingen noemen (polcor-taal) zijn toch vooral technisch gesproken economische immigranten. Veelal niet bereid de taal te leren, te integreren, de staat te erkennen of de wet. Alles moet worden aangedragen, gesubsidieerd. En men brengt een geloof mee dat vijandig staat t.o.v. westerse waarden en die genoemde integratie. De criminaliteitscijfers spreken daarbij boekdelen. Opvoeding, opleiding, het is allemaal matig. Vergelijk dat nu ook eens met hoe vroegere groepen hier hun weg vonden. Friezen, Groningers, Drentenaren, Limburgers, Duitsers, Polen, Tsjechen, Hongaren etcetc. Als je die geschiedenis kent praten we weer verder…

    Like

   • Je mag gebruik maken van mijn boekenkast. De migratiebewegingen die jij beschrijft staan hier in beschreven.

    Maar ook de volksverhuizingen van volkeren die door Nederlanders gedwongen van Afrikaanse landen naar andere Afrikaanse landen en richting Aziatische en Zuid- en Noord-Amerikaanse landen zijn vervoerd. Zoals er ook Aziatische volken gedwongen naar andere Aziatische landen en Zuid-Amerikaanse landen zijn vervoerd.

    Herken en ken jij de afstammelingen van de Ghanesen die door Nederland via onze voormalige Indische gebiedsdelen uiteindelijk in Nederland zijn terecht gekomen?

    Ander onderwerp: ken jij de schuilkerken en de vreselijke verdrukking van Zuid-Europese en Oost-Europese Joden in het zogenaamde tolerante Amsterdam?

    Persoonlijk en economisch gewin is wat de Amsterdammer kenmerkt. Barmhartigheid is wat er veelal ontbreekt.

    Stille groet,

    Like

   • Het dreigt weer een wedstrijdje armpje drukken te worden. Hoe groot denk je dat mijn bibliotheek hier is? Alleen al over Amsterdam en haar geschiedenis heb ik zowat een hele kast vol staan. Waar ik kijk naar de stad als een fenomeen, zie jij slechts de slechte kantjes en weigert mijn adviezen aan te nemen rond het JHM opdat je daar zou zien waarom joodse immigranten, ondanks hun tegenwerking van buitenaf alsnog succesvol werden. Door zich aan te passen, de taal te spreken en keihard te werken. Iets heel anders dan je nu ziet bij de moderne immigranten. Volksverhuizingen naar andere gebieden?? De Nederlanders leerden daar hun lessen van de veel beter georganiseerde Britten, Spanjolen en Portugezen. Nederlanders vooral goed in het zoeken naar lading voor hun schepen. Was dat verwerpelijk? Zeker! Maar dat is kolonisering ook. IK schreef er al eens een blog over. Hoe wij als ontwikkelde (..) landen meenden dat elk gebied waar we voet aan wal zetten ook meteen van ‘ons’ was. En de gevolgen daarvan. Zo ging dat ook met die gedwongen arbeid. Maar…voor de goede orde, ooit waren de Noord-Afrikanen de grootste slavenhandelaren van de wereld. Europa heeft nog eens een reddingsmissie uitgezet om christen-gevangen terug te halen uit Algerijnse gevangenissen waar die mensen als slaven dienden te werken. Ook de galleien van de toen grootvorsten uit die landen werden geroeid door christen-slaven. Ik hoor je daar nooit over. Net zo min als over de slaven uit het Midden-Oosten, of de dames die eenmaal opgepakt door de Emirs en zo meer in harems werden gehouden om de oude islamitische heren te bedienen. Welke cultuur liep ooit Spanje en Portugal onder voet? En haalde daar mannen en vrouwen weg om voor hen te werken of erger?? Ik lijd niet aan zelf-kastijding. Ik vind niet dat we trots hoeven zijn op wat in dat verre verleden allemaal gebeurde. Maar zouden Spanjaarden zich nu nog schamen voor hun onderdrukking van de Nederlanden en de soms 100-jarige oorlogen om hun geloof veilig te stellen? De Fransen? De Duitsers? Ik ben trots op mijn afkomst en ook op mijn Amsterdamse wortels. Na 1975 is voldoende betaald aan de groepen die nu zo hard mekkeren over ongelijkheid en zo meer. En wat die slavenhandel betreft, ene meneer Akwasi kan je vertellen hoeveel men in zijn familie ooit verdiende aan die business. Boter op het hoofd is die lui niet vreemd.

    Like

 3. Hoewel we af en toe in de buurt komen ken ik de Posbank niet maar ik kan het me voorstellen. Het heeft een goede naam in natuurschoon.
  Wat de wolven betreft: ook ik las van herders die klaagden over loslopende honden die veel schade aanrichten in hun kuddes.

  Like

   • Op zo’n zelfde manier krijgen boeren ook een schadeloosstelling als hun vee aantoonbaar door een wolf is verwond of gedood. Feitelijk is dat zelden. Vooral loslopende honden zijn de daders …..

    Diervriendelijke groet,

    Like

   • Er lopen 4-6 wolven rond en die verwondden en doodden intussen tientallen schapen en andere dieren…Hoeveel honden zouden er rondlopen op een gemiddelde zomerdag? En hoeveel schapen zouden die hebben gedood in dezelfde periode?? Geen cijfers??

    Like

   • Als een boer zijn vee beschermt is dat naar mijn idee zijn goed recht. Veelal werd deze mensen niets gevraagd maar wordt een zgn. ooit hier rondlopend uitheems dier zomaar geplant met het idee dat we dan nog meer dan anders kunnen terugkeren naar vroeger tijden. De schade zou je dan als verantwoordelijke overheden direct op je konto moeten namen en vergoeden. Ook beschermingsmaatregelen tegen die wilde dieren. Denkend aan wat de Groningers is overkomen, en sommige ouders uit de Toeslagenaffaire snap ik wel dat je bij uitblijvende verantwoording bij diezelfde mallotige overheid, zelf zorgt voor veiligheid van haar, van kudde hen hoeve…. Morgen vreet zo’n dier een kind op….Niks beschermd, linkse flauwekul….

    Like

   • De afgelopen 10 jaar hebben we in Nederland een rechts Rutte kabinet gehad.
    De wolf is beschermd. Schade aangericht door wolven wordt voor 100% vergoed.
    Feit is dat wolven vooral jagen op ander wild.
    Feit is dat veel verwondingen en dood vee door loslopende honden wordt veroorzaakt.

    De wild en vrijlevende vossen zijn vooral tam gemaakt door dagjes toeristen die de vossen voeren.

    Een wolf is van nature ontw ijkend naar alle menselijke activiteiten en omgeving.

    Diervriendelijke groet,

    Like

   • Met de populisten van D66 aan boord en de gek op immigratie zijnde Christen-Unie valt niet te spreken over een rechts kabinet. De wolf mag beschermd zijn, het dier heeft hier niks te zoeken. Toen hij uitgestorven raakte was onze bevolking nog niet op 1 miljoen mensen in te schatten en was de ‘natuur’ nog vooral ongecultiveerd landschap. Intussen wonen hier 19 miljoen mensen, is natuur vooral in grote aangelegde parken te vinden en kent die wolf geen natuurlijke vijanden meer. Het aanvreten van schapen en zo meer is bewezen het werk van die paar wolven die hier nu vanuit Polen zijn ingevoerd. Feitelijk hoort het dier hier dus niet thuis, net zo min als de bruine beer. Dat er honden verwondingen veroorzaken zal zo zijn, maar dat is de baasjes aan te rekenen. Bij wolven zwijgen de linkse groeperingen die er zo enthousiast over zijn, want men wil de schade zeker niet vergoeden. De boeren vroegen er niet om maar blijven met die ellende zitten. Hondenbaasjes zijn via hun WA aan te spreken. Het dier ‘wolf’ hoort hier in dit volle land niet thuis. Zeker niet als je ook constant wilt doorgaan met verkleinen van zijn evt. habitat door verstening en verstedelijking…

    Like

 4. Lijkt me een pluspunt dat er in zo’n mooi natuur gebied niet teveel rekening gehouden wordt met autoverkeer en nachtelijke bezoekers. We hébben al zo weinig echte natuurlijk en daar moeten we zuinig op zijn, geen autosnelwegen door en vooral niet hel verlicht.

  Like

  • Van snelwegen is daar uberhaupt geen sprake. Kronkelweggetjes die vooral worden benut door fietsers die menen dat zij een bergetappe in de Tour rijden komen eerst. Dat mijn advies is om er in het donker niet te gaan rijden zegt voldoende. Al denk ik dat heel wat stelletjes die hellingen toch zullen beklimmen om zelf ook de toppen te bereiken…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.