Digitale humor..

Ik heb er vast wel wat eerder iets over geschreven.

Echte humor is in de media naar mijn idee vaak ver te zoeken. Zeker zij die in ons land als humorist worden opgevoerd hebben in hun veelal links ingestoken oeuvre toch vooral belediging van anderen als uitgangspunt. Echte humor is voor een ieder trouwens persoonlijk hoor, geen nood. De mijne is de jouwe niet, en omgekeerd. Voor mij is echte humor vooral te vinden bij mensen uit het verleden. Johnny Kraaikamp Senior had dat, Monty Python, Andre van Duyn, en zeker ook Laurel en Hardy. In mijn jeugd waren die twee helden eigenlijk al mensen uit een ver verleden. Immers hun hoogtijdagen vierden zij in de jaren 20 van de vorige eeuw. Zeker toen de sprekende film was geintroduceerd maakten hun grappen en grollen, de ellende die ze meemaakten, deze twee tot humoristen van ongekend niveau.

Maar ze werden gefilmd in Zwart-Wit, op oude filmrollen die in die jeugdjaren van mij op een andere snelheid werden afgedraaid dan normaal gebruikelijk, wat een versnelde werking had op die slapstickscenes. Later wist men die films te verbeteren zodat je er ook op video of zelfs DVD meer normaal naar kon kijken. Soms bleek dat bekende titels nog wel wat te verbeteren vielen, en hup het lachsucces constant in de herhaling. Onlangs kocht ik mij zelf een DVD die digitaal was bijgewerkt en opgewaardeerd. Tuurlijk, het blijft zwart/wit, maar het laat zich aanzien als een moderne film. En dan ontdek je weer waarom dit zulke professionals waren. Elke scene uitgedacht, humor van de bovenste plank en ik lig al snel in een deuk bij zoveel mallotigheid.

De dikke (Hardy) kijkt veelal met een soort blik van wanhoop in de camera en de dunne (Laurel) speelt de onnozele die nogal eens zorgt voor veel ellende. Aan de andere kant, de diverse boeken en films die over hun leven zijn verschenen maakten duidelijk dat juist Laurel de slimme gast was die constant nadacht over welke grappen er nu weer konden worden bedacht en Hardy vooral genoot van het luxe leventje dat hij toch kon leiden dankzij die films. Die DVD’s (twee in de verpakking met elk vier filmtitels) bekeek ik op wat regenachtige dagen en als ik gewoon even weg wilde van de Covid/Klimaat/voetbal-ellende in de afgelopen maanden. En het bezorgde me een oprecht blij gevoel. Kijk, en dat voor artiesten die dit een kleine 100 jaar geleden op de film zetten en vast niet hadden bedacht dat ze over een eeuw nog zouden worden gezien als voorbeelden van hoe echte humor er uit moest zien. Welke humoristen van nu bereiken dat ook denk je?? En waar ga jij zelf voor qua humor, medeblogger en lezer hier?? Ik geniet al bij voorbaat van de antwoorden… (Beelden: Eigen archief)

17 thoughts on “Digitale humor..

 1. De huidige komieken vind ik vooral schunnig, denigrerend en schokkend.
  De ongedwongenheid van Laurel en Hardy vind ook ik daarom nog steeds verfrissend.

  PS: actuele cabaretiers en komieken volg ik niet. In die zin staat voor mij de tijd stil ….

  Instemmende groet,

  Like

  • Zodra ze slechts inhakken op alles wat niet links is, helaas is dat voor veel zgn. ‘humoristen’ kennelijk de opdracht, haak ik af. Ben blij dat Hans Teeuwen nog actief is die maling heeft aan ‘politiek correct’ zijn en omgekeerd evenredig beledigt via keiharde humor. Maar dat ongedwongen, bijna onschuldige, van Laurel en Hardy blijft me aanspreken…

   Like

  • Dat is precies ook wat ik bedoel. Dat zgn. ‘roasten’ is mij een gruwel….zeker als het eenzijdig moet zijn zoals ons dezer dagen weer duidelijk werd bij de ophef die bij D66 ontstond over een spotprent. Dan ineens is het over de grens heen, maar omgekeerd schijnt alles te kunnen en te mogen…

   Like

 2. Eigenlijk heb ik niet een “favoriete” komiek. , zeker niet in Nederland De door jou genoemde van Duin en de Kraai zijn of waren ( of waren) best wel eens leuk maar lang niet altijd zoals Laurel & Hardy.
  Dan vind ik Herman Finkers en Jochem Myer echt leuker, al is die laatste zó druk dat ik zijn uitzending liever halveer. 😉

  Like

 3. Misschien heb je het wel “gedoet”, Maar inderdaad, dat onze taal verloederd is gewoon een feit , die meisje…. me moeder, enz. Maar ja téveel mensen nemen niet meer de moeite om om naar beste weten met onze taal om te gaan, of hebben flauwe excuses dat de aal nou eenmaal leeft en verandert. Dat mag dan waar zijn maar niet zó snel als het de laatste jaren gaat.

  Like

  • Onze taal is nu juist wat ons verbindt. En staat onder druk vanuit straattaal maar ook ver-Engelsen…. Maar ook het onderwijs draagt niet voldoende bij. Men is domweg te meegaand in de gedachte dat we van hen die de taal niet machtig zijn of willen worden maar norm moet worden. Als je zo omgaat met alle vakken is 1+1 binnenkort echt drie en ligt Groningen als hoofdstad in Limburg of werd Nederland in WO2 echt door de Marokkanen bevrijd. Het is in mijn ogen pure verloedering… En dat leidt vaak tot de ondergang van onze samenleving. Rome ging ons ooit voor, net als Egypte en Griekenland…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.